Elektrische apparatuur, licht, verlichting

Doe-het-zelf afzuigkap installeren: stapsgewijze instructies

Een van de belangrijkste elektrische apparaten in de keuken is de afzuigkap. Met zijn hulp is het mogelijk om een ​​comfortabel microklimaat in de kamer uit te rusten. Er zijn verschillende soorten afzuigkappen, die verschillen in het werkingsprincipe en het uiterlijk. We raden u aan vertrouwd te raken met de aanbevelingen voor het installeren van de afzuigkap met uw eigen handen.

Inhoudsopgave:

Kappen voor de kachel: variëteiten en kenmerken

In relatie tot het werkingsprincipe, zijn afzuigkappen evacuerend en circulerend. De eerste optie is om lucht vanuit de kamer naar buiten te blazen. Kappen van het tweede type – transporteren lucht door filters en retourneren deze terug. Door een actief koolfilter te installeren kan van een afzuigkap een circulatiekap worden gemaakt..

De circulatiekap heeft geen invloed op de werking van het ventilatiesysteem, maar is minder populair in gebruik, voornamelijk vanwege de hoge kosten.

In relatie tot de plaats van opstelling worden afzuigkappen ingebouwd in bijvoorbeeld een kast, tafelblad, schouw, plafond, eiland. De tafelmodelversie van afzuigkappen wordt in het dagelijks leven zeer zelden gebruikt, dergelijke apparaten zijn meestal een kenmerk van professionele keukens.

Om een ​​schoorsteenkap te ontwerpen, moet u specialisten inhuren die een individuele tekening van dit apparaat zullen maken. Deze afzuigkap onderscheidt zich door zijn fraaie uiterlijk en hoge reinigingssnelheid. Een kap van het plafondtype impliceert de aanwezigheid van verschillende luchtinlaatelementen aan het plafond, die helpen de lucht te zuiveren. Om een ​​dergelijk systeem te installeren, is het echter noodzakelijk om een ​​vals plafond uit te rusten, waaronder het luchtinlaatsysteem zich bevindt..

De eenvoudigste en gemakkelijkst te gebruiken afzuigkapoptie voor een standaard keuken in een appartement of in een woonhuis is de ingebouwde versie of een aan de muur gemonteerde afzuigkap.

Een afzuigkap in de keuken installeren: kenmerken van het kiezen van een elektrisch apparaat

Wanneer u een afzuigkap voor uw huis kiest, moet u bepaalde criteria bestuderen die u zullen helpen bij het kiezen van een apparaat met goede prestatiekenmerken. De afzuigkap wordt blootgesteld aan vocht, vet, dampen en moet dus allereerst elektrisch veilig zijn. Afzetting van vocht en vet in de unit draagt ​​bij aan elektrische storing van de ventilator.

Er worden in ieder geval drie kabels gebruikt om het apparaat op het elektriciteitsnet aan te sluiten, waarvan er één massa is.

Als er aarding in het huis is, is het voldoende om de draden met elkaar te verbinden. Als er echter geen aarding is, moet u voor de regeling ervan zorgen..

Om de aarding aan te sluiten, is het ten strengste verboden om gas-, water- en andere leidingen te gebruiken. Voor deze doeleinden wordt een doof-neutraal gebruikt..

Richt u bij het kopen van een afzuigkap voor de keuken in de eerste plaats op de prestaties. De efficiëntie van het apparaat hangt rechtstreeks af van deze indicator. De afzuigkap moet binnen een uur voor verversing van alle lucht in de ruimte zorgen. Om de optimale afzuigprestaties te berekenen, wordt het oppervlak van de kamer vermenigvuldigd met de hoogte en met twaalf. De resulterende waarde wordt vermenigvuldigd met 1,3.

De breedte van het apparaat moet hetzelfde zijn als de kookplaat of meer, maar nooit minder. Focus ook op de veelzijdigheid van het apparaat. Er zijn afzuigkappen die in verschillende standen werken. Koop bij aanschaf van een afzuigkap met filters meerdere reservefilters die zo nodig vervangen moeten worden. Een efficiëntere optie is om een ​​afzuigkap te gebruiken die vervuilde lucht uit de kamer verwijdert zonder deze terug te voeren.

Vraag bij het kiezen van een afzuigkap met filter echter naar het aantal en de kenmerken. Sommige filters zijn geschikt voor grove reiniging en andere voor fijne reiniging. De eerste optie is een herbruikbaar gaas, om vet te verwijderen waarvan het voldoende is om het te wassen. Fijne filters bevatten actieve kool, wat zorgt voor een betere luchtzuivering.

Gebruik gewone knoppen, een sensor of een afstandsbediening om de afzuigkap te bedienen. Mechanische horizontale schakelaars bieden schuifregelaar voor het apparaat. Ook moet er speciale aandacht worden besteed aan de multifunctionaliteit van het apparaat. Sommige afzuigkappen worden gekenmerkt door verschillende bedrijfsmodi, hebben extra sensoren en timers. Als u echter goedkope apparatuur wilt kopen, kunt u zonder hen doen. Vrijwel elke afzuigkap heeft een ingebouwde verlichtingsarmatuur in de vorm van een halogeenlamp of gloeilamp..

De efficiëntie van het gebruik van de afzuigkap in de keuken wordt beïnvloed door de volgende indicatoren:

 • de luchtdruk die door de motor wordt gecreëerd, door een toename van deze indicator, neemt ook de productiviteit toe;
 • het aantal bedrijfsmodi, de mogelijkheid van geprogrammeerd inschakelen;
 • vetfilters, hun afmetingen, aantal en doorsnede;
 • apparaatprestaties en gangreserve, de afzuigkap moet maximale luchtzuivering bieden, bijvoorbeeld wanneer voedsel brandt;
 • de grootte van de kap is van invloed op de mate van luchtinsluiting in het apparaat.

Doe-het-zelf installatie van een afzuigkap in de keuken

Bij de montage van de afzuigkap moet rekening worden gehouden met de aanwezige reguliere ventilatie. Er zijn twee manieren om lucht te verwijderen – het plaatsen van een nieuw extra raam aan de straat of het aansluiten van de kap op een bestaande ventilatieschacht.

De tweede methode heeft veel nadelen, ten eerste vereist de kap die is aangesloten op ventilatie de installatie van een terugslagklep. In sommige gevallen wordt de lucht die uit de keuken wordt verwijderd echter teruggevoerd naar andere kamers..

Het is eenvoudiger en juister om een ​​extra raam te bouwen voor de afzuiging van lucht voor de afzuigkap. Om ervoor te zorgen dat het condensaat dat zich in de kap vormt, niet tot storingen in de werking ervan leidt, moet een speciale demper worden geïnstalleerd, die meestal van aluminium is gemaakt. In dit geval moet de afmeting van het raam onder het luchtkanaal zijn: ¾ op de diameter van het kanaal. Om de demper aan te spannen, wordt een speciale veer gebruikt, die het openen tijdens het doorlaten van lucht vergemakkelijkt. Zelfregulering van het apparaat wordt uitgevoerd door middel van een veer.

Een ander functioneel element van de afzuigkap is een geurneutralisator. Er zijn drie hoofdtypen geurneutralisatoren. We raden u aan om er meer in detail mee vertrouwd te raken:

 • luchtneutralisatoren van chemische oorsprong – ze moeten periodiek worden vervangen, omdat ze negatief worden beïnvloed door vet dat op het oppervlak van de kap komt, ook dragen dergelijke stoffen bij aan de snelle uitputting van lucht en in sommige gevallen schaden ze de menselijke gezondheid;
 • elektrische lucht-ionisatoren – ze werken volgens hetzelfde principe als conventionele ionisatoren, maar ze creëren een grotere ontlading, omdat er veel meer geuren zich ophopen boven de afzuigkap dan in een gewone woonkamer, als een persoon constant boven de kookplaat staat, heeft de ionisator een nadelig effect op hem;
 • Neutralisatoren van het UV-type – ze hebben periodieke reiniging en vervanging van lampen nodig, maar dit is de enige versie van een neutralisator die milieuvriendelijk is voor mensen, ook met behulp van lampen is het niet alleen mogelijk om het probleem van lucht op te lossen zuivering, maar ook om de kookplaat te verlichten.

Uitlaatkanaal: kenmerken en kenmerken

Meestal worden gegolfde luchtkanalen gebruikt voor afzuigkappen, dit komt door hun betaalbare kosten en installatiegemak. Er zijn ook luchtkanalen van kunststof of metaal, deze hebben een doorsnede in de vorm van een cirkel, vierkant of rechthoek..

Als de keuken hoge plafonds heeft, heeft het de voorkeur om een ​​ronde versie van het kanaal te installeren. Rechthoekige kanalen zijn veelzijdiger en worden het meest gebruikt in de keuken. Als u ruimte in de kamer wilt besparen, raden we aan om op de platte versie van het kanaal te blijven.

Bij het combineren van verschillende kanaalopties is het noodzakelijk om speciale adapters en ellebogen te gebruiken die helpen om ze met elkaar te verbinden. Om een ​​gegolfd kanaal te installeren, hoeft u de bovenstaande elementen niet te installeren. Let op de diameter van het kanaal, deze moet groter zijn dan de diameter van de ventilatieroosters. Anders zal er een toename van de weerstand in de buis zijn en een afname van het vermogen van luchtstromen. Als deze indicatoren samenvallen, zal het geluidsniveau van de werking van de kap vrij hoog zijn. Let ook op de lengte van het luchtkanaal, de optimale waarde is 300 cm, bij gebruik van langere luchtkanalen neemt het rendement van de afzuigkap af. De aanwezigheid van rechte hoeken tijdens de installatie van luchtkanalen is niet toegestaan.

Onder de voordelen van kunststof luchtkanalen, merken we op:

 • geluidsarme prestaties;
 • lage weerstand;
 • lichtgewicht en eenvoudige installatie.

De ribbels voor de kap worden gemonteerd met behulp van klemmen en hulpstukken. Onder de voordelen merken we op:

 • makkelijke installatie;
 • betaalbare kosten;
 • geen adapters nodig;
 • flexibiliteit.

De moeilijkst te installeren metalen luchtkanalen. Om hun dichtheid te garanderen, is het noodzakelijk om hun verbindingen met een speciale lijm te verwerken..

Gebruik de volgende richtlijnen om het kanaal in de keuken te verbergen:

 • om de pijp te verbergen, is een speciale doos of verlaagd plafond geïnstalleerd;
 • het is mogelijk om een ​​plastic doos te kopen, die in vorm en grootte verschilt, sommige structuren hebben ook ingebouwde verlichting, die bovendien de kamer siert;
 • de mogelijkheid om luchtkanalen in keukenmeubels te plaatsen is mogelijk;
 • de pijp schilderen in een kleur die past bij het algehele interieur – de eenvoudigste en tegelijkertijd originele decoroptie.

Doe-het-zelf afzuigkapinstallatie – techniek

Aanvankelijk begint het werk aan het installeren van de kap met de vervaardiging van een anti-retourmechanisme in de vorm van een doos. Hiervoor is plaatstaal of gegalvaniseerd staal nodig. Een eenvoudigere optie is om een ​​terugslagklep aan te schaffen die stroomopwaarts van de ontluchting is geïnstalleerd. Doe-het-zelf installatie van een ingebouwde afzuigkap in een kast wordt uitgevoerd met behulp van een decoupeerzaag. Om de openingen tussen de kap en de kast af te dichten, wordt polyurethaanschuim gebruikt. Eerst wordt de kap gepast en eventueel de cracker gemaakt.

Verder is de kap op de kast geïnstalleerd en is de basis gemarkeerd. Gebruik een decoupeerzaag om het kapgat in de kast af te zagen. Tegelijkertijd is het in eerste instantie noodzakelijk om kleine gaten met een boor te boren en vervolgens de vereiste vorm uit te snijden. Zo kan schade aan de kast tijdens het snijproces worden voorkomen..

Doe-het-zelf installatie van een luchtkanaal voor een afzuigkap is het volgende werkproces. Installeer het gegolfde kanaal in de kast, snijd het op de gewenste lengte en buig ze naar buiten.

Vervolgens wordt de kast met het geïnstalleerde luchtkanaal aan de muur bevestigd. Een afdichtmiddel op siliconenbasis wordt gebruikt om alle verbindingen van het kanaal te behandelen om prestatieverlies te voorkomen.

Dit wordt gevolgd door het proces van het verbinden van de golf met het ventilatiesysteem, voor het afdichten van grote openingen wordt polyurethaanschuim gebruikt en voor kleine een afdichtmiddel op siliconenbasis.

De kap wordt in de kast geïnstalleerd en erin bevestigd met zelftappende schroeven of pluggen. Een klem wordt gebruikt om de golf te bevestigen.

Installatie van kunststof luchtkanalen wordt op dezelfde manier uitgevoerd. Hier worden echter speciale adapters gebruikt om hoeken te verzekeren. Probeer de leidingen onder het minimum aantal bochten te houden. Aangezien één omwenteling een verlies van ongeveer tien procent van het vermogen inhoudt.

Omdat er vaak een hoge luchtvochtigheid in de keuken aanwezig is, gaat een kast van hout snel achteruit. Daarom wordt de afzuigkap zonder deze aan de muur gemonteerd. In dit geval heeft u een U-vormig frame nodig, voor de vervaardiging waarvan een metalen hoek wordt gebruikt. Dit type bevestiging biedt ondersteuning voor het lichaamsdeel.

Als het niet mogelijk is om de kap met gewone pluggen te bevestigen, moet deze in dit geval worden bevestigd met zelftappende schroeven in de vorm van een haarspeld. Na voltooiing van de installatiewerkzaamheden sluit u de afzuigkap aan op het elektriciteitsnet met de verplichte aarding en controleert u de werking ervan..

Doe-het-zelf afzuigkap installatie video: