Dizajn interijera

Suvremeni uredski dizajn trebao bi pružiti više motivacije i kreativnosti

moderan uredski dizajn open-plan-example-stolovi-bijelo-svijetlo-drvo-narančasta-stolice-ostakljenje

Svijet rada, a time i svijet ureda, značajno su se promijenili posljednjih godina. Ćelijski ured desetljećima je bio prevladavajući oblik ureda. Danas se ured sve više definira kao otvoreni krajolik s različitim zonama. Koncept ureda na otvorenom trebao bi ponuditi radno okruženje koje omogućuje komunikaciju i kreativnost, ali i koncentrirane aktivnosti. Prema mišljenju stručnjaka, suvremeni dizajn ureda trebao bi donijeti još više prednosti: više komunikacije, učinkovitije procese, manje bolovanja i veću radnu motivaciju zaposlenika. Kako bi trebalo biti dizajnirano suvremeno radno mjesto koje motivira ljude i povećava njihovu kreativnost, saznat ćete u današnjem članku.

Koji su ciljevi modernog uredskog dizajna??

moderan uredski dizajn prostorno planiranje-veliki prostor-ergonomija-dizajn u boji

Svijet rada, a time i zahtjevi za uredskim prostorom podložni su stalnim promjenama. Posebno je zahtjev za zdravim radnim okruženjem posljednjih godina sve važniji. Agilne korporativne strukture, s druge strane, postavljaju visoke zahtjeve za fleksibilnost i prostornu učinkovitost uredskog prostora. Imajući to na umu, moderni koncepti uredskog prostora imaju za cilj pružiti rješenja koja uzimaju u obzir nove parametre rada u uredu. Bitni elementi ovog modernog uredskog krajolika, koji se ponavljaju u mnogim konceptima, dolje su istaknuti.

  • učinkovit dizajn ureda – Učinkovitost prostora važno je pitanje u planiranju uredskog prostora. Za optimizaciju područja mora se uzeti u obzir raspodjela područja, funkcija i komunikacijskih kanala. Imaju li zaposlenici iz tima A priliku brzo i jednostavno komunicirati sa svojim kolegama iz Odjela B u svakodnevnom poslu? Postoje li stolovi u uredu na kojima se neprestano gomilaju neplanirani dokumenti? Pravilnim planiranjem treba stvoriti rješenja koja omogućuju visoku učinkovitost prostora uz visoku kvalitetu prostorije u isto vrijeme. Zahvaljujući velikoj raznolikosti oblika stola razvijaju se fleksibilna radna mjesta koja olakšavaju dinamičan timski rad i optimiziraju tijekove rada.
  • zdrav dizajn ureda –  Bolovi u leđima sada su raširena bolest i svaki treći kao razlog navodi predugo sjedenje i loše držanje. Zato njemačke tvrtke polako shvaćaju koliko je ergonomija važna za očuvanje zdravlja zaposlenih. Ergonomski uredski stolci i radni stolovi promiču ispravno držanje prilagođeno leđima i nude bolju dobrobit zaposlenicima. Visina radnog stola bitna je za ergonomsko sjedenje i rad. Točnije, to znači da gornja i donja ruka moraju sjediti uspravno pod pravim kutom. No, budući da su ljudi različite visine, standardna visina stola nije idealna za svakoga. Odlična varijanta su stolovi podesivi po visini koji nude mogućnost prebacivanja između sjedećeg i stojećeg položaja tijekom rada.
  • kreativan dizajn ureda – Kreativnost je jedan od najvažnijih čimbenika uspjeha tvrtke. Vrijednost dizajna uredskog prostora u smislu inovacija još uvijek se često podcjenjuje. Autori poput Scotta Witthofta i Scotta Doorleya sa Škole za dizajn u Stanfordu intenzivno se bave učincima uređenja interijera na kreativnost zaposlenika. U svojoj knjizi “Napravite prostor: Kako postaviti pozornicu za kreativnu suradnju” (2012.) dolazite do zaključka da se generiranje ideja i konkretna implementacija ideja mogu potaknuti i kontrolirati dizajnom i opremom prostorije. Što je uredski dizajn neobičniji, tu se mogu pojaviti kreativnije ideje. Neki stimulirajući elementi u boji također mogu malo olabaviti monotono djelo.

“Zeleni ured” i moderan uredski dizajn

moderan uredski dizajn-recepcija-soba-zelena-uredske biljke-održivi-materijali

Tema održivosti u uredskom planiranju također postaje sve važnija. Godine 2009., Fraunhofer IAO ispitao je održivi dizajn uredskog okruženja u svojoj studiji “Green Office”. Rezultati istraživanja pokazuju da će za 66 posto ispitanih tvrtki ekološki dizajn interijera i namještaj biti od velike važnosti u budućnosti. Mjere “Zelenog interijera” uključuju opremanje ekološki održivim namještajem, ekološki prihvatljivim materijalima za površine, energetski učinkovite rasvjetne sustave, odvajanje otpada i recikliranje itd. Spremnost na ulaganje i nedostatak informacija o održivim materijalima u uredu ispadaju mogu biti prepreke takvim mjerama.

Dizajn boja u uredu

moderan uredski dizajn-salon-prostor-boja-dizajn-kreativnost

Uredi su često projektirani na prilično monoton način: s bijelim zidovima, jednostavnim namještajem i sivim podovima. Pravilan dizajn boja u radnom okruženju može imati pozitivan učinak na dobrobit i motivaciju zaposlenika. Boje mogu stvoriti raspoloženje, potaknuti kreativnost ili potaknuti koncentraciju. Stručnjaci za dizajn u području planiranja uredskog prostora preporučuju korištenje naglašenih boja kako bi se postigao željeni učinak. Budući da svjesno osmišljeno radno okruženje motivira zaposlenike i olakšava identifikaciju s tvrtkom. Dobra kompozicija sastoji se od tri boje u omjeru 70:20:10. Važno je da međudjelovanje između poticajnih i smirujućih boja, između boje i kontrasta postane jasno.

moderan-ured-dizajn-prijem-recepcija-crveni zid-vodio-strop-drveni pod

Osnovne preporuke za dizajn boja u uredu:

  • Crvena promiče kreativnost i samopouzdanje, žuta daje prednost, plava potiče koncentraciju i jasno razmišljanje, zelena ima umirujući i uravnotežujući učinak, ljubičasta stvara emocionalne promjene.
  • Svijetle boje čine da soba izgleda veća i prijateljskija. Tamne boje čine sobu manjom.
  • Previše lagani podovi ukazuju na “malu stabilnost” i stoga imaju uznemirujući učinak.
  • Ujednačena boja tvrtke može se upotrijebiti za identifikaciju tvrtke: Deutsche Post (žuta), Coca-Cola (crvena), Milka (ljubičasta) itd. Upotrijebite boju svoje tvrtke dosljedno u dizajnu ureda, ali imajte na umu činjenicu da boja ima svoju značenje se također može promijeniti, ovisno o tome s kojim se bojama kombinira.

Za kraj, ali ne najmanje važno: 3 ideje za vaš moderni dizajn ureda

moderan-uredski-dizajn-plava-zidna-boja-relaxzone-fleksibilan-namještaj-open-space-koncept

1. Modularni objekti i višenamjenski namještaj često se koriste u modernim uredima. Nude fleksibilnost i lako se mogu premjestiti ako dođe do kasnijeg restrukturiranja. To bi također značajno smanjilo sve troškove selidbe.

2. Stvorite zajednička područja koja se mogu koristiti kao otvoreno mjesto sastanka za komunikaciju ili za opuštanje od koncentriranog posla. Vi i vaši zaposlenici možete imati samo koristi od takvih prostora za povlačenje i komunikaciju u uredu, jer je osobni dijalog i suradnja među kolegama osnovni uvjet za uspjeh tvrtke.

3. Radi lakše orijentacije, mogao bi postojati kontrast boja s okolinom. Obojite izlazna vrata uočljivom nijansom poput žute ili narančaste kako bi se dovoljno izdvojila od ostalih vrata. Svaki posjetitelj instinktivno će pronaći prava vrata kad napusti vaš ured. To je kreativnije od znaka “Izlaz”.