Dizajn interijera

Planirajte prozore za sjedenje: Prozorska klupa proširuje stambeni prostor prema van

Čim vani zahladi, radije ostajemo unutra i promatramo prirodu. Prozorska klupa savršeno je mjesto za opuštanje i obećava ugodne sate s knjigom u ruci. Dostupne su brojne mogućnosti dizajna – s policom, s prostorom za skladištenje, štede prostor ili su izdašne. Za svako životno stanje postoji odgovarajuće rješenje. Ako planirate prozor za sjedenje, morate uzeti u obzir nekoliko stvari. Objašnjavamo kako dizajnirati ugodno i funkcionalno sjedalo do prozora i na što biste trebali obratiti pažnju te vam pokazujemo 30 inspirativnih ideja za udobna i moderna prozorska sjedala.

Planiranje i projektiranje prozora za sjedenje: Postoje tri verzije koje možete izabrati

Prozorska daska sa spremištem ispod i prostorom za radijatore

Udobno sjedeći u vlastitom dnevnom boravku uz šalicu kave i lijepu knjigu i uživajući u prekrasnoj prirodi vani: Mnogi graditelji sanjaju o panoramskom prozoru s klupom za prozore. Da biste ostvarili san o ugodnom prostoru za sjedenje kraj prozora, zapravo vam nije potreban panoramski prozor ili široka prozorska daska. Jer s pravim namještajem možete lažirati izgled. Postavite prozorsku klupu neposredno ispred prozorske daske i povežite je s policom ili ugradbenim ormarom koji uokviruje prozor. Na ovaj način ne samo da stvarate dodatni prostor za sjedenje i ležanje, već možete prikazati i svoju zbirku knjiga ili male kipove ili druge ukrasne komade te, naravno, svoje obiteljske fotografije. Takva prozorska klupa skladno se uklapa u namještaj i postaje element dizajna interijera. Naravno, prostor ispod klupe možete dizajnirati po želji. Prozor za sjedenje s prostorom za odlaganje jastuka za sjedenje, poslužavnikom za posluživanje i udobnim prekrivačima naravno je nešto posebno.

Dizajnirajte prozore za sjedenje u prozorskoj niši

Izgradite vlastiti drveni prozor za sjedenje s prozorskom klupom

Alternativno, možete stvoriti nišu prozora pretvarajući je. U ovu se nišu uklapa duboka klupa koju možete koristiti kao dnevni krevet, prostor za sjedenje za goste ili kućni ured u stilu boho. Odaberete li ovu varijantu, trebali biste planirati dubinu sjedala od najmanje 60 cm i zamijeniti stari prozor dobro izoliranim modelom. Prozorski sustavi s tri komore nude dovoljnu izolaciju i jamče da ćete se vani osjećati ugodno čak i pri temperaturama ispod nule. Kako ništa ne bi ometalo nesmetan pogled, odaberite ili fiksno ostakljenje ili podijelite prozor na dva dijela. Na vrh možete montirati donji obješeni prozor koji se otvara prema van. Na ovaj način možete provjetravati i sjediti kraj prozora te istovremeno čistiti prozor. Donja polovica se ne smije otvoriti. Tako može poslužiti kao zaštita od pada.

Dizajnirajte prozor za sjedenje širokim prozorskim pragom

Planirajte prozore za sjedenje u stilu boho i sami ih napravite od drveta

Ako zgrada ima debele vanjske zidove, tijekom obnove možete integrirati prozor za sjedenje. Ako je ovaj prozor sjedala u prizemlju, ne trebate uređaj za zaštitu od pada. Štoviše – s kliznim staklenim vratima možete stvoriti besprijekoran prijelaz između unutarnjih i vanjskih prostora i tako spojiti granicu između kuće i vrta. Međutim, kako bi se prozorsko sjedalo postavilo na stvarno funkcionalan i siguran način, potreban je profesionalni dizajn.

Planirajte prozore za sjedenje s policama i skladišnim prostorom

Planirajte prozore sjedala sa sustavom polica i nakon toga izgradite skladišni prostor

Niše i uglovi mogu se potpuno transformirati s individualno prilagođenim ugrađenim namještajem. Čak i ako je prozor relativno mali, nema ništa loše u postavljanju police koja se spaja u široku prozorsku dasku. Na ovaj način možete uštedjeti skupe i dugotrajne radove na obnovi, a zatim imati dodatna sjedala. Ova je varijanta idealna za stambene prostore s mnogo prozora u koje je smještena blagovaonica, kuhinja i dnevni boravak. Po potrebi, klupu za prozore možete koristiti kao dodatno sjedalo za blagovaonski stol.

Vanjski prozor za sjedenje: Kad se prozorska klupa spoji izravno u terasu

Planirajte prozore za sjedenje i dizajnirajte ih s pristupom vrtu

Ako ste jedan od sretnih vlasnika novog doma s velikodušnim prozorima, onda je sljedeća ideja za vas. Kombinira klupu koja služi i kao stubište za susjednu terasu. Vrata se otvaraju prema van tako da možete udobno sjediti ili ležati na prozorskoj klupi, a terasa je i dalje lako dostupna. Široko sjedalo nudi dovoljno prostora za cijelu obitelj, pa čak i za goste.

Panoramski prozor sa sjedištem

Planirajte i dizajnirajte drvene prozore za sjedenje s policama i skladišnim prostorom

Panoramski prozori omogućuju pogled velikih razmjera i stoga su popularan element moderne arhitekture. Za razliku od prozora od poda do stropa, koji su podijeljeni u nekoliko krila, panoramski prozori sastoje se od velike staklene površine bez rešetki. Ako imaju izuzetno široku prozorsku dasku u visini sjedala, oni nude savršeno mjesto za opuštanje. Na taj način stanovnici mogu uživati ​​u prirodi vani u svako godišnje doba i u svim vremenskim uvjetima bez napuštanja ugodne topline vlastitog doma. Skladišni prostor oko prozora pruža prostor za časopise i knjige.

Kutni prozori bez okvira

Dizajnirajte drvene prozore za sjedenje s prostorom za skladištenje

Kutni prozori bez okvira uživaju veliku popularnost posljednjih godina. Uglavnom se koriste u spavaćem prostoru ili u dječjoj sobi. Ovi kutni prozori obično nemaju krila za otvaranje i izrađeni su od sigurnosnog stakla. Sjedalo koje se povlači iza ugla, a zatim se pretvara u policu za knjige savršena je nadopuna takvom prozoru sa slikom.

Pretvorite male niše u ugodne kutke za čitanje

Neka prozorsko sjedalo bude ugodno kao dnevni krevet

Male niše s prozorima u hodniku mogu se vrlo brzo pretvoriti u ugodne kutke za čitanje. Jednostavno sastavite drvenu ploču, dodajte debele jastuke i postavite mali stol odmah do nje. Fleckerl tepih održava vaša stopala toplima i zaokružuje elegantan ansambl.

Prozor za sjedenje s pogledom na unutarnje dvorište

Dizajnirajte prozorsko sjedalo s pogledom prema van prema unutarnjem dvorištu

Prozor za sjedenje koji gleda prema šumi ili moru je naravno nešto posebno. No, čak i ako se kuća nalazi u gusto izgrađenoj četvrti, ne morate učiniti bez ugodnog prostora za sjedenje kraj prozora. U ovom slučaju, međutim, prozor za sjedenje trebate planirati tako da gleda prema stražnjem ili unutarnjem dvorištu. Tako možete uživati ​​i diviti se vlastitoj oazi mira usred velikog grada tijekom cijele godine.

Dizajnirajte vanjsko sjedalo do prozora

Sjedenje prozora vani u vrtu stvara ideje iz modernih kuća arhitekata

Prozorska daska ne mora uvijek biti unutra. Ako dizajn fasade dopušta, možete dizajnirati prozorsko sjedalo izvana. Ova je varijanta savršena za gradske vile na malim parcelama. Obično jedva ostane mjesta za vrt, a graditelji moraju potražiti rješenja za uštedu prostora. Prozorska daska može zamijeniti prostor za sjedenje sa stolicama u vrtu. Još više – prozorska daska je prekrivena i štiti je od jakih sunčevih zraka ljeti, a od kiše i snijega zimi. Budući da je spojen izravno na fasadu, u jesen vam ne treba nikakvo grijanje.

Planiranje prozora za sjedenje: drugačiji način rada kod kuće

Planirajte prozore za sjedenje i dizajnirajte ih kasnije

Svatko tko radi kod kuće zna koliko je lijepo uređen kućni ured važan. Bilo kao prijemna soba za kupce ili jednostavno za opuštanje između njih: Širok prozor za sjedenje nudi brojne mogućnosti dizajna.

Bilo kao dodatno sjedalo ili kao naglasak u dnevnom boravku: prozor za sjedenje postao je neizostavan dio modernog života. Dopustite da vas inspiriraju prijedlozi za funkcionalno i ugodno opremanje i postavljanje takve prozorske klupe i dizajnirajte svoju oazu mira.

Prozorska klupa za kuću za odmor u šumi

Prozor za sjedenje s prozorskom daskom od prirodnog kamena kao element uređenja interijera

Čak i u maloj niši, uvijek ima mjesta za ugodnu prozorsku dasku

Rekreirajte prozorsko sjedalo. Ideja za mali prozor u dnevnoj sobi

Knjižnica s velikodušno ostakljenim pročeljima i udobnom klupom uz prozor

Dizajnirajte prozorsku klupu s prostorom za pohranu u knjižnici kod kuće

Prozor za sjedenje s prostorom za pohranu

Planirajte sjedalo uz prozor s prostorom za odlaganje i pogledom na vrt

Prozor za sjedenje i stepenice u isto vrijeme

Nakon toga izgradite prozore za sjedenje Ideje za prozorsku klupu sa stepenicama

Prozor u klasičnoj zgradi

Izgradite vlastitu drvenu klupu s prostorom za skladištenje

Prozor s klupom

Izgradite klupu uz prozor koristeći niše i uglove

Prozorsko sjedalo besprijekorno povezano s vrtom

Izgradite vlastiti prozor sjedala s prostorom za odlaganje ispod i pogledom na vrt

Uski i visoki prozor sa sjedištem 

Nakon toga sami napravite prozore sjedala u uglovima i nišama

Prozor za sjedenje pored kamina

Prozorsko sjedalo s prostorom za odlaganje uz kamin i zidnu policu

Prozorsko sjedalo u dnevnoj sobi

Prozorsko sjedalo s prostorom za odlaganje i drvenom klupom u dnevnom boravku modernog stana

Prozorsko sjedalo s policom

Dizajnirajte drveno sjedalo za prozor s policom

Arhitektonska kuća sa sjedalom do prozora od drveta

Planirajte prozore za sjedenje i izgradite ih kasnije sa sustavom metalnih polica

Prozorsko sjedalo u knjižnici arhitektonske kuće

Prozor za sjedenje s policom u kućnoj sobi ormara s visokim stropom

Sjedalo do prozora i ugradbeni ormar u spavaćoj sobi

Kombinirajte prozor za sjedenje u spavaćoj sobi s prostorom za odlaganje i ormarima

Prozorska klupa u kućnom uredu

Ideja za drvenu klupu u ormaru

Planirajte sjedalo do prozora: Udobni jastuci i prekrivači osiguravaju veću udobnost

Izgradite erker prozore i rasporedite sjedenje s udobnom dekom i jastukom za sjedenje te stolićem za kavu

Dizajnirajte prozorsko sjedalo u boho stilu

Prozorsko sjedalo u boho stilu i dizajnerske ideje