Dizajn interijera

Ikat uzorak – etnički štih u modi i interijeru

Ikat uzorak -etno-motiv-moda-interijer-namještaj-tkanina

Ikat je tehnika tkanja tipična za Aziju s dugom tradicijom, u kojoj su dijelovi pređe obojeni u nekoliko boja. Rezultat su nepravilni oblici ili geometrijski likovi, složene strukture ili jednostavne pruge. Obrada tkanina razlikuje se od zemlje do zemlje, pa prema tome i karakteristike Ikat uzorak. Varijacije toga mogu se vidjeti na kimonima, saronzima i tradicionalnoj malajskoj odjeći.

Ikat uzorak – trend iz tradicionalne umjetnosti tkanja

Ikat uzorak -etno-motiv-saće-tepih-tradicija

Postupak bojenja vrši se na motivu i događa se prije tkanja. Pređa se namotava na bubanj i boji po širini stroja. Zbog preklapanja zrna i njegove različite upijajuće sposobnosti stvaraju se područja različitog intenziteta boje ili čak neobojena. Tijekom tkanja može se istodobno koristiti nekoliko bubnjeva pređe, pa se tako mogu postići strogo geometrijski oblici i identične figure.

Ikat uzorak – inspiracija u dizajnu

Ikat uzorak -etno-motiv-tkanine-plavo-bijelo-egzotično

Na otoku Bali u Indoneziji prinčevi su imali privilegiju nositi ručno izrađene tkanine ikat oko bokova i tako ponosno predstavljati svoju pripadnost. Danas postoji i dosta egzotičnih tiskanih tekstila u Ikat stilu, koji je nedavno postao pravi trend. Razni uzorci preneseni iz azijske narodne umjetnosti krase presvlake, tapete, odjeću, pribor i nadahnjuju dizajnere diljem svijeta da stvore još više.

Ikat uzorci ili egzotični motivi na presvlakama

Ikat uzorak -etno-bijelo-plavo-posletr-stolice-kafić

Novi Ikat trend prevladava u novoj jesensko -zimskoj kolekciji modnih i dizajnera interijera. Čini se da je svaki dio uistinu jedinstven i privlači pažnju. Koristeći se štedljivo samo kao naglasak u dizajnu prostorije, postaje pravi naglasak koji označava individualnost i osjećaj življenja. Atmosferski etnički štih oživljava svaku sobu i osvježava namještaj.

Eklektičan interijer s ikat uzorcima i ukrasima s Dalekog istoka

Oni koji vole eklektičan stil neće ostati ravnodušni prema uzorku Ikat. Moguće su različite kombinacije boja, kao i odvažna kombinacija nekoliko motiva i otisaka jedan do drugog. Tirkizna je osvježavajuća i osvježavajuća boja koja se čini izrazito egzotičnom. S uzorkom ili jednobojno, savršen je dodatak dnevnoj sobi kao presvlake i tepisi.

Egzotično – Ikat uzorci u kombinaciji s drugim motivima

ikat-uzorak-etno-presvlake-fotelja-bijelo-zelena

Ikat uzorak izvrsno komunicira s drugim uzorcima zbog obilnog dizajna i raznolike strukture. Iako danas gotovo da nema prave ručno tkane Ikat tkanine, proizvođači tekstila su to uspješno reproducirali. Trenutno tipični Ikat obrazac ostaje manje -više stalan, a pozadina varira ovisno o tendencijama ili individualnim preferencijama.

Ikat uzorak kao naglasak u interijeru

ikat-uzorak-etno-plakat-motiv-unutarnja-stolica

Ikat presvlake uspješno igraju ulogu povezujućeg elementa koji uključuje više stilova življenja. Postavljene u optičko središte, poput stolice na slici, sve boje iz ostatka dizajna prostorije mogu se pronaći u presvlakama. Nježni pastelni tonovi i egzotični ulomci s izrezbarenih pladnjeva ili s okvira naslonjača u tipičnom neobaroknom stilu usklađuju se s ukrasima presvlaka i istovremeno osvježavaju životni ambijent.

Ikat uzorak i boho stil u kući

ikat-uzorak-etno-spavaća soba

Nijedno kućno namještaj u popularnom Boho stilu nije potpuno bez ikat uzorka. Iako nekoliko uzoraka stvara vizualni poremećaj, boemi čak žele uzbudljiv kaos. Nekoliko jastuka, tepiha, vaza i apstraktnih umjetničkih slika prikupljenih iz cijelog svijeta izgledaju kao da su stvoreni jedno za drugo. Trik: sličnosti različitog podrijetla. Kao što je prikazano na uzorku fotografije, povezujući element je bijela pozadina, svi ukrasi su ili crni ili tamno plavi. Tako se na prvi pogled čini da su sve tkanine Ikat povezane, a ne složene jedna na drugu.

Sami stvorite egzotični štih – dizajnirajte stražnju stijenku ormara s Ikat uzorkom

ikat-uzorak-etno-ormar-police-uradi-sam-tapeta

Ikat uzorci mogu se vidjeti na presvlakama, ali i na tapetama, tepisima, šalovima itd. Ima ih u izobilju u odgovarajućim specijaliziranim prodavaonicama, pa ih je stoga lako nabaviti u dekorativne svrhe. Ovo se može koristiti za brzo osvježavanje i uređenje stana. Svaki dosadni ormar s otvorenim policama može se atraktivno začiniti prikladnom tkaninom ili tapetama. Pokrijte stražnju stijenku odabranim uzorkom Ikata i ukrasite je malim predmetima s egzotičnih putovanja.

Postavite naglaske s ikat uzorcima – tapete, tepih ili trkač

ikat-uzorak-etno-bijela-plava-tepih-tapeta

Ako vam je više uzoraka previše, odaberite samo jedan element interijera koji će biti dizajniran u ovom stilu. Odaberite kutak u kući koji ne privlači dovoljno pažnje i preuredite ga. Neka izgleda kao vaš skriveni omiljeni kutak i začinite ga tapetama u eklektičnom stilu ili bojom u atraktivnoj boji poput pomorske plave. U protivnom, odlučite se za prostirku ili trkač sa suzdržanim uzorkom – prugama. Pazite da izgleda autentično i da nije kao novo.

Kućni tekstil i kućni pribor s ikat uzorcima – jastučnice

ikat-uzorak-etno-dom-pribor-navlake za jastuke-motivi

Najlakši način da stan približite novom etno trendu, radi s kućanskim priborom i malim namještajem u ikat stilu. Svaka trgovina namještajem trenutno nudi maštovite modele jastučnica, poster stolica, koje se mogu koristiti i kao pomoćni stolovi ili stolići. Pobrinite se da ovo jednostavno ne pristaje modernom interijeru s kutnim namještajem visokog sjaja, već s klasičnim namještajem i masivnim drvom.

Ikat uzorak na pisti – Gucci 2016

ikat-uzorak-etno-moda-trend-pista-gucci

Etnički motivi, koji također uključuju ikatske uzorke, posljednjih su godina osvajali pisti i pojavljuju se ne samo na ležernoj odjeći, već i na njima više za ured, čak i za posebne prigode. Modni div Gucci u svojoj posljednjoj kolekciji predstavio je raskošno tiskane tkanine inspirirane primitivnom narodnom umjetnošću. Ove ukrašavaju haljine, suknje i hlače klasičnog, ravnog kroja i definiraju individualni stil.

Vrhunski moderni dodaci s uzorkom ikat – crno -bijela putna torba

ikat-uzorak-etno-moda-trend-torba-cipele-crno-bijeli stil

Udruženje za Ikat može se definirati kao nešto poput “šarolikog” i ljubitelje elegantnog stila to možda neće zanimati. Suprotno dokazuju vodeći proizvođači modernog pribora, tumačeći narodne motive na minimalistički način u crno -bijeloj boji i postavljajući naglaske s efektnim detaljima poput remena i naramenica.

Dizajn noktiju s uzorkom ikat

ikat-uzorak-etno-modni-stil-trend-dizajn-noktiju-tirkizna

Ikat uzorak čak se prenio na dizajn noktiju, a zbog nepravilne strukture može se bez problema stvoriti na vlastitim noktima. Odaberite samo odgovarajuće nijanse laka za nokte i upotrijebite usku četku za ponovno stvaranje motiva. Na kraju bi motiv trebao izgledati kao da je postignut s nekoliko poteza koji se čine izvornom tehnikom tkanja.