Dizajn i održavanje vrta

Limunovo drvo kao sobna biljka – Uz pravilnu njegu bujna rastuća biljka agruma

stablo limuna kao njega voća sobne biljke

Biljke agruma vrlo su popularne na terasama ili u sobi. Raskošno rastuće biljke fasciniraju svojim tamnozelenim, sjajnim lišćem i intenzivno mirisnim, bijelim cvjetovima gotovo tijekom cijele godine. Uz dobru njegu možete uživati ​​i u zrelim, sočnim plodovima. Drvo agruma također vas može natjerati da sanjate o jugu u svoja četiri zida. Za vas smo stvorili kompaktni vodič u kojem ćete pronaći mnogo korisnih informacija o stablu limuna kao sobnoj biljci. Čak i ako nemate zeleni palac, osjetit ćete i uživati ​​u laganom mediteranskom štihu.

stablo limuna u stanu za njegu svijetlo mjesto

Stabla limuna nedvojbeno su jedna od najpopularnijih lončanica. Potrebna je odgovarajuća njega kako biste dugo mogli uživati ​​u ljepotama ove suptropske biljke citrusa. Budući da je normalno stablo agruma preveliko za stan visine do 4,5 metara, postoje posebne sorte, poput “citrus limon Meyer” i “citrus limon Ponderosa”, koje su pogodne za stablo limuna kao sobnu biljku.

Drvo limuna za stan – odabir pravog mjesta

Stablo limuna kao mjesto sobne biljke sunčan, svijetao lonac

Kao i kod drugih biljaka, pravo mjesto ključno je za održavanje. Dolazeći iz suptropa, gdje sunce sija tijekom cijele godine i toplo je i vlažno, stablu limuna treba puno svjetla. Ako želite stablo limuna kao sobnu biljku, morate mu organizirati svijetlo mjesto. Drvo će se osjećati kao kod kuće uz veliki prozor okrenut prema jugu. Nedostatak svjetla može biti problematičan za biljku, osobito zimi. Listovi su blijedi i stablo ih često odbacuje kad nema dovoljno svjetla. Ljeti drvo limuna možete staviti na terasu. Sunčeve zrake pozitivno će utjecati na formiranje cvijeća i rast biljke.

stablo limuna kao briga o sobnoj biljci ventilirati vodu gnojiti

Limun ne voli stajati na propuhu i više voli vlagu. Obično je vlaga u stanu preniska da bi biljka napredovala, što može privući štetočine poput grinja i insekata. Stoga često provjetravajte sobu i biljku limuna redovito prskajte vodom.

briga o biljkama u loncima briga o stablu limuna prezimiti

Plastični lonci ili čvrsto spaljeni glineni lonci prikladni su za kašičarsku kulturu stabla limuna. Posude bi trebale imati vodonepropusne bočne stjenke i dobru drenažu vode na dnu. Kako bi se osiguralo ispuštanje viška vode i sprječavanje zalijevanja, dobra odvodnja u posudi za biljke je od velike važnosti. Stoga kao donji sloj u kanti nanesite male šljunak. Posebno tlo agruma sadrži tvari u kojima je korijenje dobro opskrbljeno kisikom. Inače, biljke citrusa vole blago kiselo tlo.

Održavajte stablo limuna – pravilno zalijevajte i gnojite

Sami uzgajate stablo limuna i zalijevajte umjereno

Najbolji način njegovanja stabla limuna je pravilno zalijevanje i gnojidba. Limun ne voli previše ili premalo vode. Biljku limuna treba umjereno zalijevati u proljeće, ljeto i jesen. Prije sljedećeg zalijevanja napravite test prstima i pustite da se gornji sloj zemlje malo osuši. Za zalijevanje je najbolje koristiti vodu bez vapna. Kišnica je odlična.

Gnojidba sobne biljke limunovog drveta održava hranjivost tla

Voda iz slavine trebala bi prvo stajati nekoliko dana kako bi se kamenac slegao na tlo. Čim voda iscuri iz rupa na dnu lonca, ne morate više točiti. Redovito uklanjajte višak vode. Oplodite stablo agruma svaka dva do tri tjedna dušikovim tekućim gnojivom s niskim sadržajem fosfora. Zimi se biljka ne gnoji i samo se ulije dovoljno da se tlo potpuno ne osuši.

Redovito presadite stablo limuna kao sobnu biljku

kućna biljka limunovo drvo presađivanje lonac za zalijevanje

Biljku limuna potrebno je presaditi svake dvije do tri godine. Ako je bala potpuno ukorijenjena, potrebno je presađivanje. U novoj kanti mora biti 2-3 cm prostora između korijena i ruba lonca. Nova sadilica trebala bi biti otprilike trećinu veća od korijena stabla limuna. Zatim dajte biljci dovoljno vremena za rast jer promjene u biljnom svijetu zahtijevaju više vremena, osobito kada svjetlo i temperature nisu baš ljetni.

Izrežite stablo limuna

Obrezivanje stabla limuna njeguje tanke oštećene izbojke

Stablu limuna nije potrebno orezivanje poput voćki, na primjer. Drvo limuna trebate rezati ako želite krošnji dati određeni oblik. Kako bi listovi unutar krune dobili dovoljno svjetla, trebali bi postati svjetliji prema unutra. Rez potiče rast stabla i grananje grana. Uklonite oštećene ili mrtve grane. Pretanke grane također se mogu izrezati jer ne mogu donijeti plod. Ukrštene grane također se mogu odrezati. Upotrijebite oštre i čiste škare i pokušajte rez uvijek učiniti okomitim. U protivnom bi se voda mogla skupiti na površini reza. Stablo limuna možete orezati prije razdoblja cvatnje ili nakon glavnog razdoblja cvatnje i berbe.

Hibernirajte stablo limuna

Drvo limuna biljka za njegu lonca prozorska daska svijetla

Sobnu biljku limuna morate prezimiti na temperaturama između 5 i 10 stupnjeva. Mjesto se ne smije mijenjati tijekom hibernacije. Sunčani zimski vrt bio bi idealan. Zalijevajte biljku vrlo rijetko i ne gnojite je. Ako se tijekom tog razdoblja odbaci mnogo lišća, nema razloga za zabrinutost. Na niskim temperaturama korijenje prestaje s aktivnostima, što je ujedno i razlog povećanog gubitka lišća. Nakon zimovanja, stablo limuna mora se postupno ponovno navikavati na sunce.

Bolesti i štetnici stabla limuna

stablo limuna bolesti sobne biljke žuto lišće meyer limun

Posebno u zimskim mjesecima može se dogoditi da vašu sobnu biljku limuna napadnu štetnici. Previše vlažan biljni supstrat potiče razvoj raznih bolesti. Redovito provjeravajte egzotiku, uklanjajte uzroke bolesti stabla limuna i djelujte u skladu s tim. U osnovi se može reći da su stabla limuna prilično osjetljiva na bolesti.

Štetnici bolesti stabla limuna prezimljavaju paukove grinje

Svatko tko uzgaja stablo limuna kao sobnu biljku i primijeti meda, ljepljiv i sjajan sekret na njegovom lišću mora se boriti s insektima. Oni se nalaze na donjoj strani lista i moraju se sakupiti. Uljani agensi pomažu kod teške zaraze. Ako primijetite uvrnuto lišće i obrasle izdanke, stablo limuna zaraženo je ušima. Možete ga obrisati prstima ili poprskati mješavinom vode i sredstva za pranje posuđa. Tanke mreže na vrhovima izdanaka, koje se obično javljaju zimi, jasan su znak da je biljka limun zaražena paukovim grinjama. Za uklanjanje paukovih grinja obično se koristi insekticid. Pogreške u njezi, preniske sobne temperature, zalijevanje ili suhoća mogu uzrokovati bolest žutila. To se može prepoznati po žutom ili svijetlozelenom lišću i siguran znak da biljka ne apsorbira dovoljno hranjivih tvari. U tom slučaju stablu limuna u loncu potrebna je odgovarajuća njega i odgovarajući uvjeti.