Dizajn i održavanje vrta

40+ ideja za beton u vrtu – Kako možete koristiti suvremeni materijal

Stvorite strukturu u vrtu s betonom i stvorite prekrasan krajolik

Dizajn vrta s betonom nije samo svestran i moderan. Ovaj građevinski materijal također je vrlo otporan na vremenske uvjete, što ga čini iznimno lakim za održavanje i stabilnim materijalom te savršenim za vrt. I premda u početku ne mora nužno dočarati lijepe slike u našim glavama, jer se povezuje s neplodnim zgradama, ipak vrijedi razmotriti beton u vrtu. Budući da suvremeni materijali mogu biti mnogo privlačniji i korisniji nego što mislite ako se koriste kreativno i ispravno. Ne samo da vrtni ukrasi mogu biti od betona, već se i brojni drugi vrtni elementi od betona, poput stepenica, mogu pokazati lijepima i praktičnima. Danas za vas imamo nekoliko ideja kako možete upotrijebiti građevinski materijal uz već vrlo popularan ukras od betona. Zajedno s prekrasnim primjerima vrta, zasigurno ćete se brzo uvjeriti da ovaj materijal može biti prilično atraktivan.

Kombinirajte beton u vrtu

Inspiracija za klupu s naslonom od betona i sjedalom od drveta

Čak i ako su mnogi još uvijek skeptični prema betonu, posljednjih je godina postao iznimno popularan, osobito u modernom i minimalističkom namještaju i dizajnu vrta. Građevinski materijal svojom jednostavnošću i neutralnim izgledom može izgledati doista atraktivno. To ga također čini savršenim za kombiniranje s drugim materijalima. Na primjer, Corten čelik često se bira kao drugi materijal za vrtno oblikovanje betonom. No i u kombinaciji s drvetom, kamenom ili staklom ili pleksiglasom ili akrilnim staklom stvaraju se lijepi aranžmani koji privlače svačiju pozornost. Ovi sekundarni materijali, koji se po boji razlikuju od betona, stvaraju zanimljive kontraste koji se mogu koristiti za isticanje bilo kojih područja ili elemenata. Čak se i šarenim cvjetnim gredicama može dati savršena pozadina s betonskim zidom, na primjer, kako bi se savršeno pokazale njihove boje.

Boje i uzorci za beton

Elegantan zaslon za privatnost izrađen od bijelog betona s građevinskim blokovima s uzorkom

Beton ne mora nužno biti klasične svijetlo sive boje. Postoje i tamnije nijanse sive, pa čak i crni ili ugodni bijeli beton koje možete koristiti za uređenje vrta betonom. No ove neutralne nijanse nikako nisu jedini izbor. Beton možete bojati po želji i na taj način postati zanimljiv akcent u boji u vašem vrtu.

Ako vam je glatka, jednostavna površina previše dosadna, možete se odlučiti za one s uzorkom. Beton može imitirati drvo, između ostalog, ali se mogu primijeniti i cvjetni uzorci i druge ideje. U tu svrhu jednostavno se raspitajte kod odabranog proizvođača ili potražite na Internetu proizvođače koji imaju takvu ponudu.

Postavljanje betona u vrt

Ideja za betonski zid od crnih građevnih blokova i biljnog kamenja

Iako možete sami uliti beton u vrt i preraditi ga u bilo koje elemente i ukrase, to nije za svakoga. Osim toga, samostalno izrađeni projekti više su za manje stvari, poput ukrasa. Velike elemente trebaju izvesti profesionalci, jer postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir pri uporabi i proizvodnji betona za vanjsku uporabu, pa se beton mora prema tome i obraditi. Biste li ipak htjeli pružiti ruku? Srećom, za takve se slučajeve nude montažni građevinski elementi poput ploča koje ljudi bez iskustva s betonskim radovima mogu koristiti za individualno uređenje vrta s betonom. U nastavku vam želimo pokazati nekoliko ideja kako i koje elemente možete koristiti beton u vrtu:

Korištenje betona u vrtu – betonski vrtni namještaj

Okrugli stolić za kavu od betona za vrtni namještaj otporan na vremenske uvjete

Nemojte se mrštiti dok čitate betonski i vrtni namještaj u jednoj rečenici. To nikako nisu dosadne vrtne klupe i stolovi koje još znate iz parkova u doba socijalizma. Ovdje se misli na atraktivan dizajn s glatkom i modernom površinom, koji se često kombinira s drvom. Na primjer, sjedalo može biti izrađeno od drvenih greda, a samo naslon od betona. Ova je varijanta osobito popularna kada je klupa izgrađena izravno na betonskom podignutom krevetu u vrtu. Tada podignuti krevet također može postati dio betonske i drvene vrtne klupe u isto vrijeme.

Blagovaonski stol s betonskim vrhom i drvenim nogama u kućnom vrtu

No, betonski vrtni stol također je vrlo popularan i lijep za pogledati. Postoje čak i čitavi setovi stolica ili sofe s stolovima za blagovanje ili za kavu koje možete koristiti za oblikovanje terase ili drugog prostora za sjedenje u vrtu. Betonski stol u vrtu posebno je jednostavan za njegu i zajamčeno će trajati cijeli život. To također čini vrtni stol s betonskim izgledom dugoročnom, jeftinom opcijom za opremanje vanjskog prostora.

Dizajn vrta s betonskim zidom

Betonski zaslon za privatnost za privatnost u modernom prostoru za sjedenje

Vrtne cigle od betona izvrsne su za izgradnju ekrana ili zidova za zaštitu privatnosti i na taj način pružaju potrebnu privatnost ili za izgradnju podignutih kreveta i kao potporni zidovi na padinama. Veliki izbor građevinskih blokova izrađenih od betona i drugih elemenata omogućuje različite dizajne, pa čak se može postaviti i betonska vrtna ograda. Ako za zidanje betona koristite kamenje za sadnju, a neki od njih strše, možete ih posaditi i ukrasiti svoj betonski zid u vrtu zelenim i cvjetnim biljem. U-betonski blokovi za vrtni dizajn posebno su praktični i mogu se koristiti za klupe, ali i kao potporni zid za podignute krevete.

Vrtne pregrade za vrtni dizajn s betonom

Atraktivan ukras i zaslon za privatnost s značajkom vode - beton i čelik od kortena kao kontrast boja

Jedan betonski zid u vrtu također je vrlo lijep za pogledati. Može se koristiti kao pregrada za sobu ili kao zaslon za privatnost. Betonski zid često se ispostavlja kao jednostavan ukrasni predmet. Mnoge specijalizirane tvrtke čak nude uzorke u obliku otisaka u betonu, koji minimalističkoj površini daju lijep naglasak. Betonski zidovi mogu se koristiti i za vodene elemente, na njih se mogu pričvrstiti kutije za cvijeće ili druge stvari.

Dizajnirajte terasu s betonom

Ugradna terasa za uređenje vrta s betonom s kaminom

Kamen za terasu idealan je ako tražite podnu oblogu kojom želite uljepšati vrt. Betonski blokovi za vrt i terasu vrlo podsjećaju na prirodni kamen i jednako su otporni na vremenske uvjete i izdržljivi s malom, ali suptilnom razlikom da su jeftiniji. Pogotovo ako ste već koristili takvo kamenje za zidove polovične visine i potporne zidove u krevetima, skladni izgled možete upotpuniti odabirom prikladnog betonskog popločavanja za terasu.

Vrtna podna ploča

Moderne betonske ploče za prilaz s travnjakom za fuge

No, i betonske ploče iznimno su popularne za dizajn terase i vrta s betonom. Izgledaju posebno moderno i mogu se koristiti u različitim veličinama. Nadalje, izvrsni su za vrtne staze u obliku stepenica, kao i za stepenice ili za projektiranje mosta preko jezerca, gdje učinak obično nastaje kao da teški beton zapravo pluta po vodi.

Beton u vrtu za razne konstrukcije

Betonska pergola na terasi kao moderan naglasak i kontrast drvetu

Bilo da se radi o betonskoj vrtnoj šupi, pergoli, roštilju ili vrtnoj kuhinji, sve se može napraviti od ovog materijala zahvaljujući građevinskim blokovima. Čak se i kućica uz bazen, paviljon za vrt ili vrtna šupa mogu izgraditi od betona u vrtu i tako stvoriti moderan naglasak koji je također praktičan. Općenito, puno se može implementirati za dizajn vrta s betonom, a da vam ne nedostaje inspiracije, sljedeća stvar je galerija sa suvremenim idejama i prijedlozima koji su namijenjeni oponašanju.

Prekrasne betonske konstrukcije u vrtu - zidovi, pergola i kućica uz bazen

Izgradite betonski bazen i kombinirajte ga s drvenom terasom i stepenicama

Ležaljke kao vrtni namještaj za moderan vrtni dizajn s betonom

Ploče za vrtni dizajn s betonom i šljunkom stvaraju rock vrt

Kombinirajte drvo i beton u vrtu i ukrasite zelenim krevetima

Izgradite vrt na padini s potpornim zidom od betonskih blokova

Vrt na dvije razine s betonskim potpornim zidom

Vrtni dizajn s betonom za prostor za sjedenje s pergolom

Lagani beton i prirodni kamen lijepa su kombinacija u ovom vanjskom prostoru

Jednostavna betonska klupa za povlačenje u vrtu

Stubište s betonskim pločama za efekt plutanja

Terasa s velikim betonskim pločama i šljunčanim i drvenim paravanima

Neobičan ukras za vrt od betonskih kocki i malih kreveta

Beton u vrtu za roštilj s odjeljkom za ogrjev i pločama kao podna obloga

Beton u vrtu za potporne zidove u bijeloj boji, stepenice i terase od betonskih ploča

Tradicionalni vrtni dizajn i beton kombiniraju se s velikim, četvrtastim stepenicama

Jednostavna kutna klupa sa sjedištem od betona i biljnim krevetima u stilu vikendice

Izgradite sami bar ili pult za vrt s biljnim kamenjem od betona

Ovaj vrtni element potporni je zid, klupa i ukras u jednom

Betonski blokovi za zidove i kao potporni zid za povišene krevete s integriranim slapom

Betonski blokovi za zid u modernom vrtu s mediteranskim štihom i tendom

Koristite beton u vrtnom jezercu kao most te za stepenice i vrtne staze

Velike stepenice od betona i sadnice u ulaznom prostoru u prednjem dvorištu

Visoki betonski zid u vrtu uz prostor za sjedenje s ložištem

Zidovi visoke i polovice visine kao element u vrtnom dizajnu

Minimalistička ideja za vrtni dizajn s betonom - ploče za stepenice i vrtnu stazu

Ideje s betonskim blokovima, pločama i zaslonima za privatnost za vrt

Ideja s betonom i šljunkom kao vrtna staza za prednje dvorište kuće u skandinavskom stilu

Ovaj betonski kamin na terasi s krovom istovremeno je moderan i romantičan

Moderan vanjski prostor sa betonom za zidove i stepenice

Originalna klupa kružne konstrukcije od betona za zaštitu od sunca

Zen vrtni dizajn s betonom za četvrtaste i okrugle ploče i sivi šljunak

Atraktivan zaslon za privatnost i pregradni zid s betonskim blokovima s uzorkom u tamno sivoj boji