Deuren

Reparatie en afstelling van de deurdranger

Moderne deuren zijn uitgerust met een speciaal apparaat dat huishoudens verlost van de noodzaak om de deur achter zich dicht te slaan. In dit geval zal de deur echter niet dichtslaan, maar soepel achter u sluiten zonder onnodig geluid. Dit is natuurlijk een deur dichterbij. Dit kleine apparaat vereist speciale aandacht voor zichzelf, dus het is zo belangrijk om te weten hoe u de deurdranger goed kunt afstellen en tijdige reparaties kunt uitvoeren..

Inhoud:

Kenmerken van deurdrangers

Het probleem van open deuren kan eenvoudig worden opgelost door een deurdranger te installeren die het proces van het automatisch openen en sluiten van de deur regelt, zonder extra kracht van een persoon. De behoefte aan deurdrangers wordt bepaald door redelijk praktische en functionele redenen. Laten we zeggen dat je een massieve metalen toegangsdeur plaatst. Het deurblad heeft een grote massa en als je de deur niet specifiek vasthoudt bij het sluiten, zal het deurblad met veel moeite de buit raken.

Deurdrangers zorgen voor een soepele deursluiting zonder onnodig geluid, stellen de snelheid van het sluiten en openen van de deur in verschillende gebieden in en bepalen ook de inspanning die een persoon moet leveren om de deur te openen. De deurdranger kan warmte of koelte in de kamer besparen en zorgen voor de juiste werking van het sluitapparaat. Bovendien ondersteunen sluiters met de openhoudfunctie de mogelijkheid om de open deur te bevestigen, wat erg handig is, omdat er geen voorwerpen onder de open deur hoeven te worden geplaatst..

Sluiters met een vertragingsmechanisme zorgen ervoor dat de deuren een bepaalde tijd open blijven staan, waarna de deur normaal sluit. Dit type apparaat wordt als handig beschouwd voor deuren in bijkeukens (magazijnen, bijkeukens, opslagruimten). Dit model is geschikt zodat u de deur kunt openen bij het dragen van lasten, dan de last kunt nemen, het gebouw in kunt brengen en na deze tijd begint de deur zichzelf te sluiten zonder dat mechanische inspanningen nodig zijn.

Sluiters kunnen worden geïnstalleerd op gewone zware binnen- en buitendeuren, rekening houdend met het gewicht van de deur en de breedte van het deurblad, en ook niet te vergeten de noodzaak om de deurdranger aan te passen. Hoe zwaarder uw deur is, hoe betrouwbaarder en krachtiger de deurdranger ervoor moet zijn. De eenvoudigste versie van het mechanisme wordt als een veer beschouwd. Maar zo’n “dichter” werkt te abrupt en maakt veel lawaai.

De ideale optie is een verstelbaar ontwerp, dat ook gebaseerd is op een veer, maar is ingesloten in een afgedichte behuizing in een oliesamenstelling. Het werkingsprincipe van een deurdranger is vrij eenvoudig. Om de deur te openen, oefent een persoon een bepaalde kracht uit, die mechanisch wordt overgebracht op de deurdranger en wordt verzameld door de veer samen te drukken die in het lichaam van de deurdranger is ingebouwd. Vervolgens keert deze veer terug naar zijn oorspronkelijke positie, waardoor u het sluitproces van de deur kunt aanpassen..

Soorten deursluiters

Door het ontwerp zijn deurdrangers onderverdeeld in hendelversies, die zijn uitgerust met een krukaandrijving, en hendelloze modellen met een nokkenaandrijving..

In de deursluiters met hendel bevindt zich een veer en een hydraulisch systeem dat is gevuld met olie. Het hydraulische systeem werkt als een schokdemper. De veer wordt samengedrukt wanneer de deur wordt geopend en de vloeistof wordt door de zuiger van de ene container naar de andere geduwd. Daarna wordt de veer rechtgetrokken en wordt de olie teruggevoerd naar de eerste container. Hoewel de hydraulische veer zich in een afgesloten doos bevindt, begint deze soms te lekken, wat het eerste signaal is om de deurdranger te repareren..

Het systeem bevat kleppen die de snelheid van de vloeistofoverloop regelen en de kracht waarmee het zal bewegen. Zij zijn verantwoordelijk voor de snelheid en soepelheid van het sluiten van de deur. Het deurdrangerapparaat kan worden gecompliceerd door extra kleppen die verschillende functies van de deurdranger bieden. Bijvoorbeeld de deur lang openhouden, of een vergrendelingsfunctie creëren om het slot te bedienen of beter de deur tegen de deur te drukken.

Volgens de installatiemethode zijn deurdrangers onderverdeeld in:

  • sluiters voor opbouwmontage, die bovenop een muur, deurkozijn of deurblad worden geïnstalleerd, volgens het diagram van de deurdranger;
  • voor verborgen installatie die in de deur wordt gemonteerd; voor vloerinstallatie, wanneer de deurdranger in de vloer is verborgen.

Als de overheaddeurdranger niet in het ontwerp van de kamer past, kunt u altijd een “onzichtbaar” apparaat installeren dat zich op de opgegeven plaats verbergt en praktisch onzichtbaar is. Maar voor overheadmodellen zijn er verschillende decoratiepanelen, of ze kunnen in de geselecteerde kleur worden geverfd..

Methoden voor het installeren van een deurdranger

Het installeren van een deurdranger vereist geen speciale voorbereiding, dus u kunt deze taak probleemloos aan. In de regel zijn alle benodigde onderdelen en gereedschappen bij de levering inbegrepen. Er zijn vier manieren om een ​​sluiter te installeren, laten we ze in meer detail bekijken.

DIY deurdranger reparatie

De juiste werking van de deurdranger is de sleutel tot zijn gewetensvolle en langdurige werkzaamheden die geen reparatie vereisen. Om de deurdranger lang te laten werken, kunt u de deur niet trekken of vasthouden, waardoor deze sneller of langzamer sluit. Het wordt niet aanbevolen om de deur te bevestigen door er verschillende voorwerpen onder te plaatsen die het sluiten ervan verhinderen, evenals door te rollen en te hangen of aan de deur (dit geldt voor kinderen).

Om een ​​deurdranger te repareren, moet u alle benodigde gereedschappen bij de hand hebben (inbussleutels, tangen en een set schroevendraaiers). Voordat u doorgaat met de reparatie van het apparaat, moet u de deur uitwendig inspecteren, omdat de vervormingen of schade de normale werking van de deurdranger verstoren.

Helaas kan ernstige schade aan de deurdranger niet worden gerepareerd, omdat de strakheid van de constructie impliceert dat deze niet in afzonderlijke delen kan worden gedemonteerd en vervolgens in overeenstemming met de technologie kan worden gemonteerd. Desalniettemin is het in sommige situaties mogelijk om de dichter te repareren en het werk onafhankelijk aan te passen. Laten we eens kijken hoe we een deurdranger kunnen repareren:

Doe-het-zelf deurdranger afstelling

Aanzienlijke belastingen tijdens intensief gebruik van een deurdranger veroorzaken vaak een storing van het hele systeem. Daarom wordt aanbevolen om het meerdere keren per jaar nauwlettend in de gaten te houden en te onderhouden, vooral wanneer het weer verandert. Maar als het systeem nog steeds niet goed werkt, moet u uitzoeken hoe de deurdranger wordt geregeld.

De procedure voor nauwere aanpassing omvat verschillende punten, waarvan de belangrijkste het veranderen van de bewegingssnelheid is. Als het deurblad te langzaam wordt geopend, moet het veerdrukniveau worden afgesteld met behulp van de juiste bevestigingsmoer. De deurloopsnelheid wordt ingesteld door de eerste klep te draaien (linksom en rechtsom).

U kunt de eerste klep niet meer dan 2 slagen draaien, wat wordt onderhandeld door de fabrikanten van deurdrangers. De tweede klep is verantwoordelijk voor het vergrendelen – de opening wanneer de deur zich in een staat van 10 – 15 graden bevindt totdat deze volledig is gesloten. Duurdere modellen hebben ook een derde klep in hun ontwerp, die nodig is om de sluitsnelheid van de deur in een hoek van 80-90 graden aan te passen.

Als een gespecialiseerde olie wordt gebruikt in het lichaam van de deurdranger, merkt u met het begin van de winter dat de snelheid van de deurdranger daalt bij koud weer, en in de zomer versnelt het mechanisme juist. Dit wordt verklaard door het feit dat de viscositeit van een vloeistof afhangt van de temperatuur. Daarom is het bij het begin van de winterkou noodzakelijk om de deurdranger extra af te stellen door de eerste klep aan te passen.

Vaak wordt het nodig om de geopende deur een tijdje in deze positie te houden. Een vergroting van de vertraging van het deurblad voor het sluiten kan worden bereikt door de speciale grendel strakker aan te draaien. Het is gebruikelijk om deze manipulatie uit te voeren wanneer de deur ongeveer 95 – 100 graden geopend is. De open positie van de deur wordt ook bewaakt met een specifieke deurdrangeroptie.

Als de deur lange tijd open moet blijven staan ​​- om meubels te verplaatsen of de ruimte te ventileren, moet u de vastzetfunctie van de sluiter gebruiken. Een dergelijk apparaat is uitgerust met een hendel om de deur in de open positie te vergrendelen. U moet de deur 90-95 graden openen en de vergrendeling vastdraaien. Na dergelijke manipulaties zal de deur normaal sluiten als u deze onder een kleinere hoek dan 90 ° opent. Als u de deur verder opent, vergrendelt deze en blijft open totdat u naar u toe trekt en het slot loslaat..

In sommige gevallen kan het nodig zijn om de openingshoek van de deur te wijzigen. Indien nodig kunt u de openingshoek van de deur wijzigen met behulp van een speciale klep, die tegen de klok in of tegen de klok in moet worden gedraaid. Het belangrijkste bij het afstellen van de sluiter is om de werking van het systeem niet te verstoren: u kunt de schroef niet meer dan 2 volledige slagen draaien, het is onwenselijk om de schroef helemaal vast te draaien, het is verboden om de moeren en stelschroeven volledig los te draaien.

Als je alle bovenstaande tips voor het opzetten van een deurdranger hebt geprobeerd, maar niets heeft geholpen, ligt het hele probleem misschien in de verkeerde installatie. Controleer de verticale montage van de deur en de correcte montage van de deurdranger. Controleer de plaatsing van de moer die de spanning van de veer regelt, denk eraan dat deze tegen het deurscharnier moet zitten. De hendel moet zo lang zijn dat deze haaks op het deurkozijn staat. Als u het minste vermoeden heeft dat u de deurdranger verkeerd hebt geïnstalleerd, is het raadzaam om deze te verwijderen en in overeenstemming met alle regels te plaatsen.

Dus, zonder speciale kosten, met een schroevendraaier en 5 minuten vrije tijd tot uw beschikking, en als u de techniek kent om de deurdranger af te stellen, kunt u dit mechanisme onafhankelijk aanpassen. Het belangrijkste is om enkele kenmerken van het werk te onthouden, waardoor de juiste werking van het systeem niet wordt verstoord..