Bouw van huizen

Zelfbouw paneel woningbouw

Tegenwoordig zijn veel mensen geïnteresseerd in de mogelijkheid om zelf huizen te bouwen. Waarom een ​​huis bouwen met je eigen handen? Ten eerste zal het niet zo goedkoop zijn, en ten tweede zullen zeldzame bedrijven een huis kunnen bouwen “als voor zichzelf”. In deze situatie komt de technologie van het bouwen van een paneelhuis u te hulp. Zo’n huis vereist een minimum aan geld, moeite en tijd. Een van de belangrijkste voordelen zijn lage kosten, het vermogen om zelfs in de winter te werken, milieuvriendelijkheid, hoge energiebesparingen, de mogelijkheid van architecturale expressiviteit, korte bouwtijden, hoge prestatie-indicatoren, brandveiligheid en het bouwen van een huis zonder bouwuitrusting.

Inhoudsopgave:

Paneel constructie concept

Paneelbouw is het bouwen van woningen uit vlakke bouwdelen met versterkende afwerkingen. In Canada zijn mensen bijvoorbeeld persoonlijk betrokken bij het bouwen van hun eigen huis. Het gaat als volgt: de familie huurt een specialist in die toezicht houdt op alle fasen van het werk en toezicht houdt op de bouw. Alle bouwactiviteiten worden uitgevoerd door potentiële huiseigenaren. De bevolking van dit land leeft een zittend leven, daarom proberen ze tijdens het bouwproces een “stukje ziel” naar hun huis over te brengen.

De juiste technologie voor de constructie van paneelhuizen kan het werk aanzienlijk vergemakkelijken en de vereisten voor het aantal en de kwalificaties van bouwers minimaliseren. U kunt de hulp inroepen van bedrijven van professionals, maar nu is het vrij moeilijk om een ​​bedrijf te vinden dat al meer dan 50 jaar bestaat. Als u besluit om met uw eigen handen een paneelhuis te bouwen, moet u duidelijk alle fasen en bouwtechnologieën volgen.

Ontwerp

Het eerste dat je nodig hebt, is ontwerp. U kunt dit werk zelf doen of aan architecten toevertrouwen. U kunt deze taak gemakkelijk aan als u leert om architectuurprogramma’s te bezitten. De meest populaire freeware is “Google SketchUp”.

Voor dit proces is het beter om alle gezinsleden te betrekken, zodat het huis voor iedereen zo comfortabel en gemakkelijk mogelijk is. Het is buitengewoon moeilijk om het project na de bouw opnieuw uit te voeren, de prijs van het bouwen van een paneelhuis na het wijzigen van het project is hoog, dus het is beter om deze problemen in het begin op te lossen.

Denk vooraf na over de aangrenzende huizen, zodat uw huis harmonieus in de omringende wereld past. Bepaal de verdiepingen en de grootte van de site. Denk hierbij aan alle stroomvoorziening, ventilatie, watervoorziening, riolering en verwarming. De grootte en het aantal kamers zijn ook afhankelijk van deze factoren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u een aparte stookruimte nodig heeft. Mogelijk hebt u sanitaire systemen nodig http://www.ecosan.ru/

Stoelkeuze

Houd bij het kiezen van een plek om een ​​structuur te bouwen rekening met de structuur van de bodem, communicatieroutes en de grondwaterspiegel. Paneelhuizen hebben het voordeel dat tijdens de bouw zwakke gronden (modderig, additief) kunnen worden gebruikt..

In de regel zijn projecten van paneelhuizen ontworpen voor een vlak gebied. Maar het komt zelden voor dat plots volledig aan alle parameters voldoen. U kunt het project koppelen aan de kenmerken van het gebied en, zonder het landschap te veranderen, het ondergrondse en keldergedeelte van het huis veranderen. Of je kunt het terrein veranderen door een site of terrassen te maken.

Gereedschappen en materialen

Voordat u met uw eigen handen begint met de bouw van een paneelhuis, moet u alle benodigde materialen en gereedschappen aanschaffen. Definieer duidelijk hoeveel materiaal en in welke verhoudingen nodig is voor de dak-, funderings-, wandconstructie en voor elke volgende bouwfase.

Laten we de belangrijkste hulpmiddelen voor effectief en niet al te vervelend werk opsommen. Je hebt nodig: een cirkelzaag, een elektrische decoupeerzaag, een normale of laserwaterpas, een metalen vierkant, een hamer van 500 gram en 1 kilogram, een grote tang, een schroevendraaier met twee 19V-batterijen, een handzaag, een spijkertrekker, een 3 en 7 meter meetlint, een middelgrote bijl en een kleine lichtgewicht. U kunt speciale boeken kopen waarmee u gemakkelijk zelf kunt omgaan met de keuze van gereedschappen en alle bouwfasen..

Planning

De paneeltechnologie voor de constructie van huizen bestaat uit het feit dat het eerst nodig is om de primaire constructies te monteren. Dit gebeurt in de regel in speciale werkplaatsen. In de timmerwerkplaats wordt de basis voor de frames van de vereiste lengte gesneden, waarna deze wordt bevestigd met nietjes, schroeven of spijkers.

Het frame is gebaseerd op de bovenste en onderste horizontale delen. Verticale steunen worden ertussen geïnstalleerd zodat ze zich op een afstand van 62,5 of 81,5 centimeter van elkaar bevinden. Het blijkt dat je op deze manier muren van elke lengte kunt bouwen. Openingen voor ramen en deuren kunnen overal worden gedefinieerd. De planning van een paneelhuis hangt helemaal niet af van de opening tussen de verticale steunen van het frame..

Het houtskelet zal alle verticale belastingen van de constructies dragen die kunnen voortvloeien uit hun eigen gewicht en de bijbehorende zijdelingse belastingen. Als u de muren wilt beschermen tegen de effecten van de wind, is het de moeite waard om een ​​video te bekijken over de constructie van een paneelhuis en het versterken van de omhulling van de constructie. Deze taak kan worden bereikt door het frame over het hele gebied af te werken. In dit geval kunt u multiplex, karton met een speciale spaanrichting of spaanplaat gebruiken. Zo is de buitenmuurdecoratie niet alleen duurzaam, maar ook beschermd tegen invloeden van buitenaf..

Oprichting van de fundering

Omdat de constructies van paneelhuizen vrij licht zijn, kan een niet erg diepe fundering worden gebruikt. U kunt een fundering gebruiken in de vorm van een monolithische plaat of strip. Eerst moet je een greppel van de vereiste grootte graven tot een diepte van ongeveer 2 meter. Het diepteniveau kan variëren afhankelijk van de klimatologische omstandigheden.

Na het egaliseren van de greppel, is het noodzakelijk om de bekisting te installeren, die is gemaakt van planken met randen in overeenstemming met de breedte van de greppel, de hoogte moet minstens veertig centimeter boven de bovenrand van de greppel zijn. Om de bekisting voor te bereiden, hebt u een bord met randen van 1 of 3 graden nodig van 3,4-6 meter lang en 20-25 millimeter dik, spijkers van 70-80 millimeter en een staaf met een doorsnede van 50×50 millimeter.

Als alles klaar is, moeten bakstenen, gebroken leisteen, stenen, enz. op de bodem van de greppel worden geplaatst. In dit geval mag de laagdikte niet meer dan 1/3 van de sleufdiepte bedragen. Vervolgens wordt het oppervlak bedekt met een laag zand van ongeveer 20 centimeter en dit alles wordt overgoten met water. Als het water is verdwenen, moet je het zand weer bijvullen en overal water over gieten..

Deze procedure kan ongeveer 3-5 keer worden uitgevoerd. Dit hangt af van hoe het zand wordt verwijderd. Als het niveau praktisch niet verandert, betekent dit dat alle ruimtes zijn gevuld, zodat u kunt beginnen met het maken van het frame. Om dit te doen, kunt u fittingen, kanalen, buizen, hoeken, enz. Om een ​​funderingsoplossing voor te bereiden, hebt u de volgende componenten nodig: fijn grind, water, M-500 cement en zand.

Als u beton wilt mengen, heeft u een betonmixer nodig. De ideale verhoudingen van de componenten zijn als volgt: zand – 75 kilogram, cement – 25 kilogram, grind – 125 kilogram, water – 12-13 liter. Als de betonmixer is ontworpen voor een kleiner volume, kunt u de componenten opnieuw berekenen. Het bereide mengsel wordt in een greppel gegoten en verdicht. Probeer de verhoudingen van de compositie correct te berekenen om geen extra geld in de afvoer te gooien.

Bouw van muren

Nadat u de fundering hebt gemaakt, kunt u doorgaan met de constructie van de muren van het kozijnhuis en de constructie van het gebouw. Allereerst is het noodzakelijk om een ​​isolerend substraat te maken van dakbedekking. Dit materiaal is het eenvoudigst en het goedkoopst. Dakbedekkingsmateriaal wordt netjes tussen de oppervlakken van de fundering geplaatst vanaf de ingebedde balk. Na het voltooien van het werk aan het waterdicht maken van de fundering, kunt u beginnen met het leggen van de fundering van de muren..

Op de plaats van de toekomstige bevestiging wordt een gat geboord, waarna een droge houten pen, een deuvel genaamd, in de voegen van het hout wordt geslagen. Dit wordt gedaan om de verbinding van het hout te verstevigen. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de plug in het gewenste gat past met een perspassing. Een soortgelijke verbinding kan worden gebruikt als hoek of voor een muuruitsnede.

De basis voor het frame is in hoogte gebouwd, wat gelijk moet zijn aan de hoogte van twee balken. Volgens de technologie van de constructie van een huis met framepanelen, is het na het leggen van de ingebedde balken noodzakelijk om ongeveer de helft van de balk in de bovenbalk te snijden. Denk eraan dat de breedte van het monster gelijk moet zijn aan de breedte van het hout dat voor de palen is gedefinieerd. Houd er in dit geval rekening mee dat het aantal stoelen gelijk moet zijn aan het aantal rekken..

Vervolgens worden de palen, op de juiste hoogte gezaagd, in de gaten gestoken en vastgezet met een schuine steun – de beugel die de twee frameknooppunten verbindt. Wanneer de installatie van alle rekken is voltooid, is het noodzakelijk om de bovenbalk te bevestigen met voorgesneden gaten. Vervolgens worden de bovenste uiteinden van de rekken in de groeven gestoken.

Houd er rekening mee dat de afstand tussen de groeven gelijk moet zijn aan de afstand van de gaten gemaakt op de onderste (ingebedde) balk. Zorg ervoor dat u de afwezigheid van kantelen en scheeftrekken controleert door een gebouwniveau en een loodlijn te gebruiken. Daarna worden met behulp van de jibs de rekken bevestigd en worden de tijdelijke jibs van de planken verwijderd..

Vervolgens is het noodzakelijk om de longitudinale jumpers van de bar te bevestigen met dezelfde methode – een gat in een gat, maar ze samen te verzamelen door middel van eenvoudige constructiespijkers met een lengte van minimaal 100 millimeter. Pas na deze stappen kunt u beginnen met het bekleden van de buitenmuur zonder de openingen van ramen en deuren te spijkeren.

Buitenwerk

Voor paneelwoningen zijn er verschillende mogelijkheden voor buitenmuurdecoratie. U kunt metalen of vinyl gevelbeplating kopen. Vinyl gevelbeplating warmt niet snel op in de zon en metalen gevelbeplating kan worden gecoat met een anti-corrosie beschermlaag. Onlangs zijn paneelhuizen vaak versierd met een blokhuis. Muren gemaakt van dit materiaal zien eruit als een ronde boomstam en worden niet uitgeblazen.

Door de slotverbinding is de installatie van dit materiaal zeer eenvoudig. Nadat de installatie is voltooid, worden de panelen bedekt met een beschermende samenstelling tegen brand, waardoor de levensduur van het materiaal langer zal zijn. U kunt panelen gebruiken die hout imiteren. In de regel zijn ze gemaakt van hoogwaardig, goed gedroogd hout..

Tijdens het bouwen van een huis met framepanelen, kunt u decoratieve pleister gebruiken, die een langere levensduur heeft. Met een decoratieve coating kunt u een breed scala aan resultaten bereiken, zelfs imitatie van stenen muren. Een andere manier van afwerken is kunststeen.

Vergeet de voering niet, de meest betaalbare en eenvoudige optie voor het afwerken van paneelhuizen. Maar het is onderhevig aan vocht, dus na een tijdje zal het nodig zijn om een ​​vernauwing te maken. U kunt een combinatie van verschillende soorten afwerkingen gebruiken die er erg mooi uitzien. Ondanks het uiterlijk vereist elke buitenafwerking regelmatig onderhoud en vernieuwing van de beschermende coating..

Bij het aansluiten van de buitenhuid moet u uiterst voorzichtig zijn, zodat u later niet alles opnieuw hoeft te doen. Om dit te doen, begint het bevestigen van de vellen bij de hoek en gaat verder in een cirkel. Daarna kunt u de afwerkvloer leggen en ramen en deuren plaatsen..

Interne werken

Voor muurisolatie worden verschillende materialen gebruikt. U kunt ketelslakken, minerale wol, geëxpandeerde klei of schuim gebruiken. De beste kwaliteit isolatiematerialen zijn minerale wol en schuim. Slakken en geëxpandeerde klei worden gebruikt bij een wintertemperatuur van minimaal 20°C. Voordat de muren worden geïsoleerd, wordt een waterdichtingslaag gelegd, die tussen het isolatiemateriaal en de buitenmuur wordt geplaatst.

Je kunt film gebruiken, maar volgens de technologie van het bouwen van paneelhuizen is het het beste om perkamentpapier te nemen. Het moet in stroken van de vereiste grootte worden gesneden, met latten aan de muur worden bevestigd en plaat aan plaat worden bevestigd zodat er geen gaten zijn. Als u kiest voor minerale wol voor isolatie, gaat het werk zeer snel en efficiënt.

Minerale wol wordt aan de wanden van de structuur bevestigd met behulp van staven met een doorsnede van 15×20 centimeter. In dit geval is het raadzaam om de staven verticaal te vullen. Het wordt aanbevolen om staven bij de voegen van de platen te vullen die breder zijn dan die waarmee de platen van minerale wol in het midden worden bevestigd..

Na de isolatieprocedure kunt u doorgaan naar de binnenbekleding. Net als de buitenkant heeft ook het interieur een heleboel opties. Je kunt de muren afwerken met verf, gipsplaat, glad hout of kunstschildering. U kunt de wanden afwerken met een gegroefde plank, die, wanneer bevestigd aan de framedragers, horizontaal is.

De binnenbekleding van het huis moet tot aan de glooiende hellingen reiken, zodat de plank niet onder de muur gaat tijdens het leggen van de vloer. In dit geval, als reparatie nodig is, kan deze eenvoudig worden vervangen. Als vloer voor een paneelhuis is een houten vloer of parket beter..

Dak installatie

Het dak van een paneelhuis wordt op traditionele wijze gelegd. In de regel wordt een spantensysteem geïnstalleerd, vervolgens wordt de draaibank gemaakt en wordt waterdicht gemaakt, waarna de dakbedekking wordt gelegd. Indien er een zolder aanwezig is, dient er een dampscherm te worden aangebracht. Het dak moet ook worden geïsoleerd met behulp van de technologie van huizen met framepanelen..

De volledige installatie van het dak omvat een lijst van werken aan de installatie van het dakframe, thermische isolatie, waterdichting, dampremmende laag, draai- en tengellatten en andere dakbedekkingsaccessoires. De start van de dakbedekking wordt bepaald door de keuze van de dakbedekking en de configuratie van het dak. Let bij het kiezen van een dak op het doel van het gebouw. Als u een dak van metaal gaat maken, is in dit geval de draaibank niet nodig, omdat de platen van dit materiaal nogal ruw en hard zijn..

Voor de bevestiging van dit type dak worden zelftappende schroeven gebruikt. De platen worden op de basis aangebracht zodat de rand van de plaat 40 millimeter onder de dakrand ligt. Dankzij deze opstelling wordt een opening gevormd die nodig is voor ventilatie. Elke dakbedekking heeft zijn eigen voor-, nadelen en installatiemethoden..

Installatie van hulpprogramma’s

Het zelf installeren van technische communicatie is best moeilijk. Het zal voor een gewoon persoon niet gemakkelijk zijn om hiermee om te gaan, dus we raden u aan de hulp van specialisten in te roepen. Maar als u besluit het zelf te doen, moet u eerst de video over de constructie van huizen met framepanelen zorgvuldig bekijken en vertrouwd raken met de “Regels voor de installatie van elektrische installaties”.

In deze uitgebreide set documenten worden alle stadia en kenmerken van de productie van elektrisch werk in detail beschreven. Daarna is het noodzakelijk om contact op te nemen met de lokale stroomvoorzieningsautoriteiten en technische voorwaarden te verkrijgen voor het aansluiten van het huis op het stroomsysteem van de wijk. Ongeveer hetzelfde moet worden gedaan bij het uitvoeren van een verwarmings-, watertoevoer- en rioleringssysteem. Het is nog steeds beter om dergelijk werk te doen onder toezicht van een specialist..

Zo wordt de bouw van paneelwoningen met de dag populairder. Zo’n huis is mooi, gezellig en comfortabel. Bovendien kan het het hele jaar door gebruikt worden, voorzien van de nodige beschermings- en isolatiesystemen. Lees alle instructies aandachtig door voordat u een paneelhuis gaat bouwen. Ik wens je succes!