Bouw van huizen

Zelf houten veranda maken

De veranda is een integraal onderdeel van elk privéhuis, zomerhuis of huisje. Het maken van een veranda van hout heeft veel voordelen, waaronder de beschikbaarheid van materialen en installatiegemak. We zullen het hebben over hoe je een houten veranda en zijn variëteiten verder kunt maken.

Inhoudsopgave:

Houten veranda: kenmerken en typen

Aangekomen bij het huis, is het eerste waar gasten op letten het ontwerp van de veranda, dus er moet speciale aandacht worden besteed aan de opstelling van dit element. De veranda bij het houten huis is bijzonder mooi en spectaculair. Het wordt niet alleen gekenmerkt door bruikbaarheid, maar benadrukt ook de milieuvriendelijkheid van de materialen waaruit het hele huis is gebouwd..

Een externe uitbreiding wordt een houten veranda genoemd, die zich in de buurt van het gebouw bevindt, meestal bij de voordeur. Het ontbreken van een voorporch geeft de woning een onafgewerkte uitstraling. Daarom, als de veranda niet gepland was om te worden gebouwd tijdens de bouw van het gebouw, denken veel mensen erover na om deze vele jaren na de bouw van het huis te regelen..

De veranda is niet alleen een esthetisch onderdeel van de structuur, maar vervult ook praktische functies, namelijk het voorkomt dat sneeuw in de winter bij de deur komt, het is een extra warmte-isolator.

Met betrekking tot de ontwerpkenmerken worden de volgende soorten veranda’s onderscheiden:

 • eenvoudig – ze zien eruit als een open ruimte, waarop een klein aantal treden is, terwijl eventuele omsluitende structuren op een dergelijke veranda afwezig zijn;
 • gedeeltelijk gesloten gebieden – constructies met een klein zijhek, de belangrijkste functie is om het hoofdgebouw te versieren en te beschermen;
 • bijgevoegd – een veranda, die zich in de buurt van het gebouw bevindt en qua uiterlijk lijkt op een kleine uitbreiding;
 • ingebouwd – een versie van de veranda-apparatuur, waarbij de opstelling in een van de gebouwen van het gebouw, bijvoorbeeld in een veranda, een dergelijke veranda het huis op betrouwbare wijze beschermt tegen allerlei geluiden en tegelijkertijd fungeert als een warmte-isolator.

Gesloten of ingebouwde veranda’s suggereren hun gebruik als wintertuin, een plek voor het ontvangen van gasten of een plek voor vrijetijdsbesteding.

Bovendien onderscheiden ze een dergelijk type veranda als een patio. Dit ontwerp heeft een groter oppervlak en maakt het mogelijk om er feesten in te houden. De patio is een tussenporch/terras combinatie. De belangrijkste voordelen van een dergelijke veranda zijn eenvoud en veelzijdigheid..

DIY-opties voor het bouwen van een houten veranda

Het is de veranda waarmee u het ontwerp van de voorkant van het gebouw kunt verzorgen. Met behulp van een goed geselecteerd ontwerp van de veranda van het huis, is er een mogelijkheid om de integriteit, architecturale stijl en aantrekkelijkheid van het gebouw te benadrukken..

Een houten veranda is een geweldige aanvulling op een huis gemaakt van ronde stammen, gelijmde balken, koetsen, enz. Een huis gemaakt door de methode van handsnijden heeft niet alleen een spectaculaire uitstraling, maar heeft ook een speciale energie. Het gebruik van massief hout is zeer duurzaam en duurzaam.

Als het gebouw van hout is, is een halfopen veranda gemaakt van boomstammen een ideale optie voor een veranda. Het maken ervan vereist speciale vaardigheid en creativiteit. Om zo’n veranda te bouwen, moet je ervaren professionals inhuren die de vaardigheden hebben om boomstammen te breien..

Als het de bedoeling is om een ​​veranda te bouwen voor een klein landhuis, kiest u bij voorkeur een optie met een vereenvoudigd ontwerp. Hiervoor is ruw afgewerkt hout nodig..

Frame huizen omvatten de gelijktijdige bouw van een huis met een veranda. In deze uitvoering heeft het de vorm van een aanbouw of een veranda. Eerst wordt het frame gemonteerd en vervolgens omhuld..

Houten veranda foto:

Kenmerken van het ontwerpen van een houten veranda

Er zijn een groot aantal opties voor kant-en-klare houten veranda-projecten. Daarnaast is het mogelijk om een ​​individuele ontwikkeling van dit element door ontwerpspecialisten te laten uitvoeren. Als de financiële situatie dit niet toelaat, moet u het ontwerp zelf doen.

De structurele kenmerken van de structuur worden beïnvloed door het architecturale ontwerp van het huis, de hoogte van de fundering, landschapskenmerken en algemeen ontwerp. De veranda is uitgerust in de vorm van een of twee platforms, open, halfopen of gesloten typen.

Het hoofdbestanddeel van de veranda is een open horizontaal gebied, waarvan de ingang wordt verschaft door hellende vluchten in de vorm van een trap vanaf een klein aantal treden.

De meest geschikte breedte van de mars is de grootte van 1,2 tot 1,5 m. De belangrijkste componenten zijn boogpees – staven die onder een hoek zijn geplaatst, evenals trappen en leuningen. Er is een direct proportioneel verband tussen de stapbreedte, die 0,6 m is, en de peesbreedte..

Het hoofdbestanddeel van elke trede is een loopvlak – een horizontale plank, variërend in grootte van 27 tot 33 cm, en een stootbord – een verticale plank, waarvan de hoogte varieert van 15-18 cm. De meest optimale trapbreedte is een waarde van anderhalve toegangsdeuren. Handige leuninghoogte – 90 cm.

Trappen met een breed loopvlak en lage treden onderscheiden zich door het gemak en comfort van het klimmen. Om alle delen van een houten trap te verbinden, worden schroeven, spijkers en nietjes gebruikt en voor extra bevestiging van de leuningen wordt lijm met een vochtbestendige basis gebruikt.

De trap die op de veranda is geïnstalleerd, moet twee steunen hebben: binnen en buiten. Het gebruik van een houten console biedt interne ondersteuning voor de trap, deze wordt op de kruin van het frame bevestigd. Om externe steunen te installeren, zet de fundering van de structuur uit, wordt een monoliet gegoten of worden pilaren van hout erin gedreven.

Bij het bouwen van een horizontaal platform is het nodig om te zorgen voor een lichte helling naar de straat, zodat het water er ongehinderd naar beneden kan stromen. Probeer tijdens het vormen van de vloer op de site kleine voegen tussen de planken te laten, waardoor het water tijdens regen kan stromen..

In aanwezigheid van een kleine trap die naar de veranda leidt (minder dan twee treden), is de constructie van het hek optioneel en wordt deze uitsluitend als decoratief element uitgevoerd. De treden als geheel moeten in harmonie zijn met de structuur van het huis en met de veranda..

Om de veranda te beschermen tegen weersinvloeden, is het raadzaam om er een luifel over uit te rusten. Het wordt aanbevolen om voor de decoratie dezelfde materialen te gebruiken als het dak van het hele gebouw.

De site kan deel uitmaken van het huis, op een van de zijkanten worden geïnstalleerd of een ingebouwde vorm hebben.

Om overlast bij het openen van de voordeur te voorkomen, is de minimale afmeting van de veranda 1,2 bij 1,8 m.

Bij het maken van de veranda van een houten huis met uw eigen handen, is de vorm een ​​belangrijke factor. In deze kwestie zijn er geen beperkingen, de mogelijkheid om een ​​veranda, in welke vorm dan ook, in te richten. Het belangrijkste is dat het in perfecte harmonie is met het algehele gebouw en omgaat met zijn functies..

Met betrekking tot de vorm van de veranda worden de volgende variaties onderscheiden:

 • hoek;
 • halfrond;
 • parallel;
 • rechthoekig;
 • ovaal;
 • trapeziumvormig;
 • Rechtdoor;
 • lateraal.

Doe-het-zelf houten veranda: opstellingstechniek

De procedure voor het bouwen van een veranda bestaat uit de volgende fasen:

 • berekeningen en planning;
 • ontwerp en aankoop van materialen;
 • frameconstructie;
 • indeling van de site.

De eerste fase van het werk omvat het ontwerp van de veranda. Voordat u het opricht, moet u nauwkeurig de grootte van het hoofdonderdeel bepalen om de basis ervoor uit te rusten.

Bovendien moet u de grootte van de ladder en al zijn componenten berekenen..

Om de veranda van een houten huis met uw eigen handen te maken, moet u materialen kopen in de vorm:

 • balken, balken en spanten van 10×20 cm;
 • planken, voor vloeren op de site, voor het plaatsen van een luifel, trappen en leuningen – 5x15x20 cm;
 • cement en zand;
 • gereedschap in de vorm van een zaag, hamer, spijkers, houtschroeven, bouwniveau, schop, morteltank.

De beste opties voor hout die worden gebruikt bij het bouwen van een veranda zijn sparren of lariks. Ze onderscheiden zich door een hoge vochtbestendigheid en weerstand tegen externe irriterende stoffen..

De beginfase van de constructie is de opstelling van de fundering, die de basis vormt van elke constructie..

Voor de constructie van een site van hout is het voldoende om een ​​fundering van palen te bouwen. De kosten zijn veel lager dan die van de tape en het ontwerp is redelijk betrouwbaar en praktisch. Bovendien kost het niet veel tijd en moeite om zo’n stichting te regelen..

Houd er rekening mee dat de duur van de werking van een houten veranda rechtstreeks afhangt van de juiste verwerking van het hout dat wordt gebruikt tijdens het bouwproces. De belangrijkste vereisten voor het materiaal zijn:

 • de juistheid van het drogen;
 • voorbehandeling met antiseptica;
 • behandeling met vochtafstotende oplossingen;
 • bescherming tegen insecten.

Om een ​​​​fundering te bouwen, moet u putten voor palen rond de hele omtrek van de constructie uitrusten. Hun minimale diepte is 0,8 m.Verder worden palen geïnstalleerd, die bedekt zijn met aarde en verdicht.

Om de sterkte van de basis te verbeteren, wordt aanbevolen om deze met beton te vullen. Nadat het beton is uitgehard, gaat u verder met de volgende werkzaamheden..

Houd er rekening mee dat een voorwaarde voor het aanbrengen van de fundering op palen de waterdichting is, aangezien het verwaarlozen van dit proces zal leiden tot de ophoping van vocht in de boom en tot de vernietiging ervan.

Vervolgens worden de steunen uitgelijnd in verhouding tot hun hoogte en worden de sneden voorbereid. In de boomstammen moet je de nesten gutsen die zullen helpen bij het fixeren van de funderingsbanden.

Om de sterkte van de structuur te vergroten, wordt deze aan de basis van de muur bevestigd. Dan begint de boogpees zich te vormen. Er zijn verschillende varianten van:

 • boogpees met gebeeldhouwde richels;
 • de aanwezigheid van ingevoegde graden;
 • met ingesloten stappen.

Om identieke en symmetrische groeven te vormen, is het noodzakelijk om een ​​mal te maken. Enerzijds komt het overeen met de grootte van de treden en anderzijds met de stootborden. Vervolgens wordt de markering op de planken uitgevoerd..

Om de betrouwbaarheid van de constructie te vergroten, moet u ervoor zorgen dat de pezen met de vertragingen worden verbonden. Hiervoor is het noodzakelijk om een ​​pen- en groefverbinding te voorzien..

Voor de vervaardiging van deze structuur verdient het de voorkeur om metaal te kiezen en voor versterking – gebruik metalen nietjes.

De eenvoudigste manier om de site te monteren, is door de planken op een vooraf gebouwde basis van de boomstammen te installeren. Verhogers en treden worden aan het oppervlak bevestigd met zelftappende schroeven of messing-en-groefverbinding.

Hoe maak je een houten veranda: ontwerpopties

Gebruik bij het inrichten van de veranda alleen materialen van natuurlijke oorsprong, zoals steen, hout. De meest voorkomende stijl voor een veranda is het gebruik van een landelijke of rustieke stijl. De buitenkant van zo’n veranda bevat een combinatie van verschillende houtsoorten, texturen en tinten..

Om de natuurlijkheid van hout te benadrukken, is het aan te raden om natuursteen te gebruiken in het ontwerp van de veranda..

Om de saaie sfeer te verdunnen, gebruikt u heldere textuurelementen in de vorm van stoelen, fauteuils, kussens om de veranda te versieren.

Bovendien kunt u door de aanwezigheid van bloemen in potten of kuipen de sfeer feestelijk en uitnodigend maken voor het ontmoeten van gasten..

Lampen in de vorm van lantaarns of kaarsen zullen een uitstekende aanvulling zijn op de veranda in de vorm van een terras. Bovendien zou het op zo’n site gepast zijn om een ​​barbecue te installeren, met behulp waarvan u gasten kunt verwennen met heerlijke gerechten die op een vuur zijn gekookt..

Het belangrijkste principe van het decoreren van een houten veranda is om de asymmetrie te observeren. Als een lamp aan de ene kant van de voordeur hangt, moet je dezelfde lamp aan de andere kant installeren, waardoor de visuele waarneming van de veranda wordt verbeterd.

Door rieten meubels op de veranda te installeren, wordt de sfeer huiselijker en comfortabeler om te ontspannen. Bovendien zijn dergelijke meubels behoorlijk goed bestand tegen vocht- en temperatuurveranderingen, als er een speciale beschermende laag op zit..

Indien gewenst passen sculpturen van steen en hout op de veranda. En de installatie van gesmede lantaarns zal de stijl van de landelijke stijl aanvullen. Probeer vast te houden aan vloeiende lijnen in het ontwerp van de houten veranda, want met de hulp kunt u de buitenkant zo dicht mogelijk bij de naturalistische stijl van decoratie brengen.

Houten veranda foto:

Het klassieke ontwerp van een houten veranda omvat het gebruik van een puntdak, houten balustrades en een kleine entree. Bij de ingang zijn kleine bloempotten met bloemen geïnstalleerd en de algemene stijl is niet overladen met details.

Het maken van een gebeeldhouwde veranda is een moeilijke optie die veel moeite kost om het te bouwen. Zo’n veranda is enorm en heeft een groot oppervlak. Voor de decoratie wordt alleen hout gebruikt, dat is versierd met houtsnijwerk in de vorm van tekeningen en patronen. Zo’n veranda kan een speciale verfijning krijgen met behulp van verse bloemen en gebeeldhouwde balustrades..