Bouw van huizen

We bouwen een huis van leisteen met onze eigen handen

Er zijn twee soorten leisteen: plat en golvend. De eerste optie heeft een bredere toepassing, naast het afdekken van het dak. Met zijn hulp worden ook bijgebouwen opgetrokken en de gevel van het huis afgewerkt. We zullen verder praten over hoe je zelf een huis van leisteen kunt bouwen en het huis kunt bedekken met leisteen..

Inhoudsopgave:

Tegenover het huis met leisteen: materiële kenmerken

Leisteen is een redelijk populair en goedkoop afwerkingsmateriaal. Met zijn hulp wordt dakbedekking meestal uitgevoerd. De lei bevat asbest, cement en aanvullende vulstoffen.

Het moet ook gezegd worden over de hoge bruikbaarheid van leisteen, die na demontage van het dak ook voor andere doeleinden wordt gebruikt, bijvoorbeeld voor de constructie van een hek. Tijdens het maken van leisteen worden alle ingrediënten in een bepaalde verhouding gecombineerd. Tegelijkertijd wordt een stof in de vorm van asbest als wapeningsbasis gebruikt. Het versterkt de leisteen en verhoogt de weerstand tegen mechanische belasting. Voor het stollen van de compositie worden speciale vormen gebruikt waarmee u een bepaalde textuur kunt verkrijgen..

Er zijn twee mogelijkheden om leistenen platen te maken:

De fabrikant geeft alle prestatie-eigenschappen van leisteen op zijn etiket aan. Bekijk ze daarom bij het kiezen van leisteen..

De levensduur van leisteen op het dak van een huis bepaalt ook de hoeveelheid asbest in zijn samenstelling, de kenmerken van de stof zelf, de lengte van de vezels, hun mechanische sterkte, de kwaliteit van het slijpen, apparatuur voor de vervaardiging van leisteen.

Meestal is de vorm van de leisteen rechthoekig, hoewel sommige fabrikanten het in verschillende variaties maken. Een van de belangrijkste voordelen van leisteen zijn:

 • betaalbare kosten van het materiaal in verhouding tot zijn hoogwaardige eigenschappen;
 • de duur van de operatie, die wordt verklaard door de breedte van de toepassing;
 • weerstand tegen ultraviolette straling en hitte van de zon;
 • hoge mechanische sterkte om het gewicht van een gemiddelde persoon te weerstaan;
 • machinale bewerking met mechanisch gereedschap;
 • geen geluiden tijdens regen, goede geluidsisolerende eigenschappen;
 • gebrek aan geleidbaarheid van elektriciteit;
 • weerstand tegen corrosie en hoge luchtvochtigheid;
 • onderhoudbaarheid, de mogelijkheid tot gedeeltelijke vervanging bij schade.

Hoe een huis te omhullen met platte leisteen – aanbevelingen

Vlakke leisteen wordt vrij vaak gebruikt in het proces van geveldecoratie. Bovendien is dit materiaal populair in de industriële bouwsector, zelfs bij de vervaardiging van sommige soorten bekisting, hekken en agrarische gebouwen..

Platen van platte leisteen zijn wijdverbreid in zomerhuisjes, waarvan bijgebouwen, douches en daken zijn gebouwd. Met behulp van vlakke platen van leisteen bekleden ze de gevel, rusten ze een droge dekvloer uit en zetten ze muren op. Bovendien is het gebruik van het materiaal bij de decoratie van het balkon wijdverbreid..

Het wijdverbreide gebruik van platte leisteen is te wijten aan de volgende kenmerken:

 • beschikbaarheid van materiaal en lage prijs;
 • de levensduur van leisteen is meer dan 12 jaar;
 • hoge slagvastheid;
 • hoog niveau van geluidsisolatie;
 • Brandveiligheid;
 • weerstand tegen de ontwikkeling van schimmels en verschillende soorten schimmels;
 • vochtbestendigheid.

Desondanks moet bij het bekleden van een huis met platte leisteen rekening worden gehouden met de volgende nadelen:

 • installatie van leisteen moet door minimaal twee personen worden uitgevoerd;
 • tijdens het werken met vellen moet speciale zorg worden besteed, omdat dit materiaal, hoewel het bestand is tegen het gewicht van een volwassene, bijzonder kwetsbaar is;
 • om de ontwikkeling van schimmels, schimmels en mos op het oppervlak van de leisteen te voorkomen, moet deze worden bedekt met speciale verbindingen.

In principe kunnen we na bestudering van alle nadelen en voordelen van dit materiaal concluderen dat het ideaal is voor geveldecoratie. In dit geval zijn er echter minimaal twee mensen nodig om te werken..

Hoe je een huis met leisteen met je eigen handen omhult – technologie

Aangezien leisteen een nogal fragiel materiaal is, moeten bij het werken met leisteen speciale zorg en geletterdheid worden betracht. Maak uzelf vertrouwd met de kenmerken van het werken met leisteen voordat u aan het werk gaat:

 • aangezien de lei asbest bevat, wordt aanbevolen om ermee te werken en een gasmasker te dragen, waardoor de persoon die de lei snijdt van stof zal redden;
 • de minimale snijdikte van de leisteenstrip is 0,6 cm, anders zal vervorming en vernietiging van de randen optreden;
 • gebruik acrylverf om vers gesneden leisteen te verwerken;
 • voordat u de spijker in de lei installeert, maakt u er eerst een gat onder met een boor;
 • voordat u elke plaat installeert, inspecteert u deze op schade of vervorming.

De leisteen wordt op een eerder voorbereid frame geïnstalleerd. Meestal worden houten planken of balken gebruikt voor de vervaardiging ervan. Het interval voor het leggen van hout voor de latten hangt af van de grootte van de plaat en is meestal 60 cm.Indien nodig worden waterdichtmakende en thermische isolatiematerialen geïnstalleerd voordat de platen worden gelegd.

Controleer voor aanvang van de werkzaamheden de lei op beschadigingen en leg de beschadigde platen opzij. Verder wordt aanbevolen om de platen voor te snijden volgens de afmetingen van de muur en met de installatie te beginnen..

Schede het huis met platte leisteen foto:

Het proces van het snijden van leisteen is vrij ingewikkeld en vereist speciale vaardigheden om met dit materiaal te werken. Volg deze stappen voor de juistheid ervan:

 • met een plaatdikte van meer dan 0,6 cm, aanvankelijk met een liniaal en een potlood, is het noodzakelijk om de plaats van de snede te markeren, vervolgens een inkeping aan elke kant te maken en het vel op de tafel te plaatsen op een zodanige manier dat het handig voor u om het te breken;
 • bij een dikkere plaat wordt een speciale zaag gebruikt om de leisteen te zagen, terwijl bij het snijden de lei wordt gekoeld met koud water.

Zelftappende schroeven worden gebruikt om de lei op het oppervlak van de kist te bevestigen. Voordat u ze installeert, moet u van tevoren een gat boren, anders kan de lei barsten. Om de doppen van de zelftappende schroeven te sluiten, worden speciale overlays gebruikt. Na het installeren van de leisteen wordt deze verwerkt met behulp van speciale beschermende verbindingen die de ontwikkeling van mos op het oppervlak voorkomen. Indien nodig wordt de leisteen geschilderd in een kleur die geschikt is voor de buitenkant..

Kenmerken van woondecoratie met leisteen: ventilatie gevelstructuren

Een geventileerde gevel is een technologie voor gebouwdecoratie, waarbij tussen de hoofdmuur en het afwerkingsmateriaal voor de gevel ruimte is voor normale luchtcirculatie. Tegelijkertijd is het met behulp van een luchtspleet mogelijk om condensaat en stoom die uit de muren ontsnapt te verwijderen. De optimale luchtspleetwaarde wordt voor elk gebouw afzonderlijk gekozen en varieert van twintig tot vijftig centimeter.

Schede het huis met leisteen foto:

Bij het uitrusten van een geventileerde gevel is het noodzakelijk om de volgende acties uit te voeren:

Als er geen muurisolatie nodig is, past de isolatie niet en is de afstand tussen de frames ongeveer 5 cm.Het is mogelijk om een ​​kant-en-klaar pakket voor een geventileerde gevel aan te schaffen. In dit geval zullen de installatie en constructie sneller zijn..

In de beginfase van het ontwerpen van een geventileerde gevel wordt bepaald uit welk materiaal de lat zal worden gebouwd. Vervolgens moet u de noodzaak voor installatie van isolatie, de dikte en het type bepalen. Als de dikte van de isolatie meer dan 10 cm is, zal deze in dit geval ook de functie van uitstekende geluidsisolator vervullen. De dikte van de planken die worden gebruikt tijdens de installatie van de lat wordt bepaald door de aan- of afwezigheid van isolatie.

Bepaal vervolgens de hoeveelheid materiaal die nodig is voor het aanbrengen van een geventileerde gevel. Bij het isoleren van de gevel raden we aan om op het type minerale wol te blijven, het heeft betere prestatie-eigenschappen dan schuim. Het is noodzakelijk om de basis te isoleren met geëxtrudeerd polystyreenschuim.

Het gebruik van leisteen bij de opstelling van een geventileerde gevel heeft de volgende voordelen:

 • zowel in de winter als in de zomer geïnstalleerd, ongeacht het temperatuurregime;
 • duur van de operatie;
 • hoog niveau van thermische isolatie en bescherming van het huis tegen externe geluiden;
 • een verscheidenheid aan materialen voor de vervaardiging van de gevel;
 • weerstand tegen weersinvloeden.

Bovendien wordt deze na het plaatsen van de lei in elke gewenste tint geverfd en krijgt het een extra esthetische aantrekkingskracht. Een leistenen huis is enerzijds een goedkope, maar tegelijk praktische optie. De levensduur van een geventileerde gevel is meer dan 16 jaar, bij goed leisteenonderhoud. Indien nodig kan de beschadigde lei gemakkelijk worden gedemonteerd en vervangen door een nieuwe.

Hoe een platte leisteen op een huis te schilderen?

Het kiezen van de juiste verf voor platte leisteen zorgt niet alleen voor een aantrekkelijk oppervlak voor de muren van het huis, maar verbetert ook de prestaties van het materiaal. Verkeerd geselecteerde leisteenverf zal binnen zes maanden van het oppervlak afbladderen.

Omdat de lei buiten staat en zich leent voor ultraviolette straling, vocht en extreme temperaturen, moet de verf bestand zijn tegen al deze factoren..

Voor het afdekken van leisteen wordt het gebruik van effen email sterk aanbevolen. Omdat na een bepaalde tijd is verstreken sinds het aanbrengen van de verf, deze van het oppervlak begint te glijden en vodden op de leisteen vormt.

Om de leisteen te beschermen tegen vocht, is het raadzaam om een ​​verf op acrylbasis te gebruiken. Bovendien heeft deze versie van de verf een breed kleurenpalet, heldere en verzadigde kleuren die niet snel vervagen..

Als de leisteen constant wordt beïnvloed door de wind, is het niet aan te raden om deze met siliconenverf te schilderen, omdat deze uiteindelijk kleur verliest en grijs wordt.

Een uitstekende optie is een combinatie van silicaat en acrylverf. In dit geval beschermt de verf het leisteenoppervlak tegen vuil en stof, heeft het hoge vochtafstotende eigenschappen..

Een andere optie voor het afdekken en beschermen van leisteen tegen externe factoren is vloeibaar rubber. Nadat het op het oppervlak is aangebracht, vormt het een dichte film, gekenmerkt door elasticiteit en duurzaamheid. En de aanwezigheid van speciale pigmenten in de verf voorkomt vervaging.

Rubberverven zijn echter zeer giftig en worden daarom uitsluitend buitenshuis gebruikt. Zet tegelijkertijd bij het werken met verf een beschermend masker en een veiligheidsbril op..

In ieder geval wordt de lei bedekt met een grondlaag voordat de verf wordt aangebracht. Het beschermt de coating tegen schimmel en meeldauw. Het wordt aanbevolen om de primer in twee lagen aan te brengen. Tegelijkertijd, na te hebben gewacht tot elk van de lagen volledig is opgedroogd. Vervolgens wordt verf op de lei aangebracht, in eerste instantie wordt aanbevolen om één laag verf aan te brengen, na te wachten tot deze droog is, schilder de muren nog een paar keer. Zo zal het mogelijk zijn om een ​​rijke kleur te bereiken. Verf de leisteen voordat u deze op de muren installeert, terwijl het wordt aanbevolen om het materiaal in een strikt horizontale positie te installeren.

Er is een in de fabriek geverfde leisteen, in dat geval kunt u tijd en fysieke mogelijkheden voor verven besparen. Hoewel de kosten van dergelijk materiaal iets duurder zijn dan het kopen van gewone leisteen en het schilderen ervan.