Bouw van huizen

Toepassingsgebied van keramische gevelstenen. Kenmerken en beschrijving van keramische stenen

Het toepassingsgebied van keramische stenen is uitgebreid. Het wordt gebruikt voor metselwerk van dragende muren, binnenwanden, kachels, leidingen, hekpalen, enz. Geconfronteerd met keramische stenen zijn gemaakt met behulp van een speciale technologie, waardoor het niet alleen een aantrekkelijk uiterlijk heeft, maar ook hoge sterkte-eigenschappen. Ze worden tijdens de wederopbouw geconfronteerd met zowel nieuwe huizen als oude gebouwen, waardoor ze een nieuw leven krijgen. Daarnaast is het ook populair voor interieurdecoratie in een moderne loftstijl. Het artikel gaat in op de verscheidenheid aan keramische stenen, hun eigenschappen en toepassingsgebieden..

Inhoud:

Voor- en nadelen van keramische stenen

 • Hoge sterkte en slijtvastheid. Meer dan een decennium getest dat het gemakkelijk meerdere vries-/dooicycli kan doorstaan, zonder zijn functies en uiterlijke eigenschappen te verliezen.
 • Geluidsisolatie. Keramische baksteen voldoet volledig aan de eisen voor geluidsisolatie in woongebouwen.
 • Vochtbestendigheid. Het neemt praktisch geen water op en na hevige regen droogt het snel.
 • Milieu vriendelijkheid. Naast het feit dat het is gemaakt van natuurlijke materialen en veilig is voor de menselijke gezondheid, heeft het ook dampdoorlatende eigenschappen, waardoor u een gunstig microklimaat binnenshuis kunt behouden, zonder het “thermos” -effect.

 • Grote sterkte. Het heeft een dichtheid van 2000 kg/m3 en kan in alle klimaten worden gebruikt.
 • Verscheidenheid aan texturen en kleuren. Dankzij de productiemethode kunt u een mooie gevelbekleding creëren, waardoor ze eruitzien als oude herenhuizen.

Soorten keramische stenen

Keramische stenen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en zijn bedoeld voor specifieke doeleinden..

Gewone keramische baksteen

 • De tweede naam is constructie. Het kan corpulent of hol zijn.
 • In holle keramische stenen mogen de holtes niet groter zijn dan 13%. Het mag worden gebruikt bij de constructie van muren en constructies, die naast zijn eigen gewicht worden belast. Dit betekent dat het geschikt is voor de constructie van dragende constructies of steunpilaren..

Tip: Holle stenen houden warmte beter vast dan massieve stenen. Daarom moet u bij het bouwen van een woongebouw van de laatste zorgen voor extra thermische isolatie.

 • Voor de bouw van laagbouw privéwoningen is het het meest optimaal om een ​​holle versie te gebruiken. Ze zijn minder duurzaam, maar aanvankelijk voorzag het ontwerp niet in zware belastingen. Maar vanwege de kwetsbaarheid wordt het niet aanbevolen om zware voorwerpen aan dergelijke muren te bevestigen. Tijdens de constructie is verticale of horizontale opstelling van holtes in de steen toegestaan. Maar horizontale holtes hebben minder de voorkeur, omdat ze de sterkte-eigenschappen nadelig beïnvloeden..

Geconfronteerd met keramische baksteen

 • Het is nodig voor de buitendecoratie van gebouwen, daarom is de tweede naam gevel. Aan het uiterlijk worden zeer hoge eisen gesteld: heldere geometrie, uniforme effen kleur, oppervlak zonder gebreken.
 • In de meeste gevallen worden gevelstenen hol gemaakt, wat de belasting van de dragende muren vermindert en zorgt voor een goede thermische isolatie..

Er zijn verschillende soorten keramische gevelstenen te koop:

 • normaal. Het heeft een eenvoudig en glad oppervlak en is strikt rechthoekig van vorm. Het is niet extra geverfd, de kleur wordt verkregen door een bepaalde baktemperatuur en de tijd die het kost. Deze methode zorgt ervoor dat de bekleding decennialang zijn mooie uiterlijk niet verliest. Het enige nadeel zijn de hoge kosten;
 • geglazuurd. Nadat de klinker is gebakken, wordt deze bedekt met glazuur. De sterkte van een dergelijke coating wordt bereikt door het hoofdbestanddeel – laagsmeltend glas. Na herhaaldelijk bakken nemen de vorstbestendige eigenschappen van het materiaal toe;

 • met engobe. Het ziet er het meest indrukwekkend uit, omdat het natuursteen imiteert. Een decoratieve laag witte klei met toevoeging van kleurstoffen wordt aangebracht op een keramische baksteenbasis. Het resultaat is een tweelaagse steen, ook wel engobed baksteen genoemd;
 • getextureerd. Geschikt voor het afwerken van bepaalde elementen zoals raamopeningen of deurbogen. Het zal branden om een ​​andere vorm en textuur te hebben. Imiteert vaak hout of verouderde steen

Video van keramische stenen

Kenmerken van keramische stenen

Vanwege zijn unieke eigenschappen is er nog steeds vraag naar keramische stenen en soms onvervangbare bouwmaterialen. Het is onderworpen aan strikte nalevingsvereisten GOST 7484-78 en 530-2007.

 • Massieve baksteen moet 3-4 kg wegen. Door de afwezigheid van holtes heeft het een hoge sterkte. Het heeft ook geluiddempende en warmteabsorberende eigenschappen. Daarom wordt het aanbevolen voor de constructie van funderingen, kelders en begane grondvloeren, kachels en open haarden, dragende muren en steunen. En wanneer het op de rand wordt gelegd, vormt het een dunne maar duurzame binnenwand.
 • holle baksteen. Heeft een rechthoekige of cirkelvormige leegte. Baksteengewicht binnen 2 – 2,5 kg. En het toegestane aantal leegtes als percentage mag niet hoger zijn dan 15%. Het heeft hogere thermische isolatie-eigenschappen, maar de sterkte is veel lager. Daarom wordt het aanbevolen voor de constructie van alleen muren van laagbouw en interne scheidingswanden. Niet gebruiken in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, zoals kelders of funderingen. Water dat de holtes binnendringt, vult ze en leidt tot de vernietiging van het materiaal. Het is ook niet geschikt voor het plaatsen van kachels. De aanwezigheid van holtes zal leiden tot ongelijkmatige verwarming van het materiaal en de mogelijke vernietiging ervan.

Op maat zijn keramische stenen onderverdeeld in:

 • dubbele met afmetingen van 25x12x13 cm Het is alleen hol gemaakt, bij het leggen is minder mortel nodig;

 • enkel 25x120x6.5 cm De grootte en het gewicht zijn berekend met het doel het zo gemakkelijk mogelijk te maken om het met één hand te nemen, terwijl de oplossing met de andere wordt geplaatst;
 • anderhalf 25x12x8,8 cm.Het gebeurt alleen hol, door een afname van het gewicht en de vereiste oplossing worden de kosten van metselwerk verlaagd.

Het merk keramische stenen bevat de afkorting “M”, wat het kenmerk van zijn druksterkte betekent:

 • M175 en M150 – bestemd voor keldervloeren en funderingen;
 • M125 – geschikt voor de constructie van dragende muren van lage huizen en boogopeningen;
 • M100 en M75 – voor dragende wanden en scheidingswanden;
 • M50 – voor constructies die niet belast zijn.

De baksteenmarkering moet worden aangegeven in het project van het huis. Hoe hoger het is, hoe sterker en dichter het materiaal, en dus hoe hoger het gewicht..

 • Coëfficiënt van thermische geleidbaarheid hangt direct af van de aanwezigheid en het aantal holtes. Dus voor een vol materiaal ligt deze waarde in het bereik van 0,5 – 0,9 W / m x deg C. En voor een hol materiaal van 0,3 tot 0,5 W / m x deg C. Voor centraal Rusland en de noordelijke regio’s, met externe muren tot 100 cm dik, extra isolatie vereist.
 • Vorstbestendigheid:. Dit is een indicator die aangeeft hoeveel het materiaal bestand is tegen een vries-ontdooicyclus zonder zijn eigenschappen te verliezen. De waarden variëren sterk afhankelijk van de dichtheid van de steen. Voor het metselwerk van de buitenmuren wordt het materiaal F50 gebruikt. Bijzonder duurzame keramische gevelstenen hebben een waarde van F150. Materiaal met F25 waarden wordt alleen gebruikt voor binnenmuren.

 • Vochtbestendigheid. Het materiaal moet een lage wateropname hebben. Voor massieve stenen mag niet meer dan 13-15% water worden geabsorbeerd ten opzichte van de massa van het materiaal na 2 dagen in water te hebben gelegen.
 • Kleur. Het getuigt direct van de kwaliteit van het materiaal. Er is een speciale referentiekleur, die is goedgekeurd door de fabriek waarin de steen wordt geproduceerd. Bakstenen zijn rood van kleur, maar na het bakken wordt deze kleur “baksteen” genoemd.

Tips voor het kopen van keramische stenen:

 • na een beslissing te hebben genomen over het project van het huis en het gewenste baksteenmerk, moet de verkoper om een ​​certificaat van overeenstemming met het GOST-product en het aangegeven merk worden gevraagd;
 • het is raadzaam om meerdere stenen uit de batch te inspecteren op schilfers, scheuren of ongelijkmatige kleur. Als ze worden gevonden, is het niet de moeite waard om dergelijk materiaal te kopen;
 • bij het tikken op een steen, die tegelijkertijd met één hand wordt vastgehouden, moet het geluid resoneren.

Wandbekleding met keramische stenen

Mortel voor keramische gevelstenen

Gevelstenen worden direct beïnvloed door de omgeving. Speciale aandacht wordt besteed aan de metselmortel ervoor, omdat deze tientallen jaren lang even goed bestand moet zijn tegen vorst, hitte en vocht. Daarom is het de moeite waard om de belangrijkste belangrijke vereisten te benadrukken:

 • hoge kleefkracht. De belangrijkste voorwaarde is een sterke hechting van de gevelsteen aan de muren van het huis. Dit wordt bereikt door de porositeit van het materiaal. Maar klinkergevelstenen worden gekenmerkt door een hoge dichtheid, waardoor een eenvoudige mortel op basis van cement en zand onbruikbaar wordt;

 • kracht. De afgewerkte bekleding is zwaar en om barsten in de naden te voorkomen, moet de uitgeharde mortel een hoge druksterkte hebben. Zelfs in het metselwerkstadium moeten de naden uniform zijn en niet worden samengedrukt onder het gewicht van de volgende rijen;
 • metselmortel moet goed gemengd, overtollig water mag tijdens bedrijf niet vrijkomen;
 • kant en klaar oplossing moet gelijkmatig drogen, te snel instellen (minder dan een uur) duidt op een technologische overtreding;
 • als de laatste bekleding van de muren van het huis wordt uitgevoerd, decoratieve kwaliteiten van naden metselwerk moet op een hoogte zijn;
 • naden moet ongewijzigd blijven op elk moment van het jaar en in alle weersomstandigheden. Het is vooral belangrijk dat hij serveert een obstakel voor de vorming van uitbloeiingen op het metselwerk.

Natuurlijk kunt u, zelfs rekening houdend met alle bovenstaande vereisten, zelf een dergelijke oplossing maken. Maar in geval van een mislukking is het onmogelijk om iets opnieuw te doen. Zelfs ervaren meesters raden aan om al speciale verbindingen te kopen, vooral als het gaat om bekleding met klinkers..

Is het de moeite waard om de wandbekleding met keramische stenen met uw eigen handen te doen?

De verleiding om deze klussen te klaren en een behoorlijk bedrag te sparen is erg groot. Maar als je ernaar kijkt, is het geconfronteerd met een huis met bakstenen de moeilijkste fase van het werk. Er is veel ervaring nodig om het metselwerk er mooi en duurzaam uit te laten zien. Bovendien zijn de kosten van keramische gevelstenen hoog, evenals de prijs van metselmortel, die aan alle technologische vereisten voldoet..

Op basis van het voorgaande wordt duidelijk waarom professionele bouwploegen hoge kosten aan dit werk toekennen..

 • Het is erg belangrijk om alles in één zomer te doen, zonder de koppeling tot het volgende jaar onafgemaakt te laten. Maar dit werk is traag. Voor de duidelijkheid geven we een voorbeeld. Laten we de muren van een huis nemen, waarvan de oppervlakte 300m2 is. Een professionele metselaar die samenwerkt met een assistent die metselwerk brengt, kan ongeveer 300 bakstenen van standaardformaat per dag leggen. Dit is net geen 6 m2. Het blijkt 300/6 = 50 dagen. Maar rekening houdend met het feit dat er maar 5 werkdagen in een week zitten, dan is 50/5 = 10 weken. Het is onmogelijk om met de oplossing te werken bij regenachtig weer. Daarom leggen ze in het meest optimistische scenario 20% op regenachtige dagen, het blijkt 10 * 1,2 = 12. Een ervaren metselaar met een klusjesman heeft dus minimaal 3 maanden nodig voor zo’n huis..

 • Zelfs met gouden handen kan de eigenaar van een huis zonder de juiste oefening niet meer dan 100 stenen per dag leggen, wat betekent dat het werk 3 seizoenen zal duren. De steen moet onmiddellijk worden gekocht, omdat deze in kleur kan verschillen van verschillende batches. Daarom moet u twee winters nadenken over de bewaarcondities van dit dure materiaal..

Daarom besluiten we om de bekleding van het huis met keramische stenen met onze eigen handen te maken, u moet uw sterkte goed berekenen, zodat de constructie zich niet ontwikkelt tot een langdurige hoofdpijn.

Vragen en antwoorden over gevelstenen

 • Is het nodig om vervelend gevelbekleding te doen?? Keramische gevelsteen is niet alleen ontworpen om de uiterlijke decoratieve kwaliteiten van het gebouw te verbeteren, maar ook om de levensduur te verlengen door de dragende muren te beschermen tegen negatieve atmosferische invloeden.
 • Is het mogelijk om keramische stenen te leggen bij temperaturen onder het vriespunt?? Het is verboden. Het feit is dat bij koud weer de steen onvoldoende wateropname heeft en simpelweg niet de benodigde hoeveelheid vocht uit de buisoplossing opneemt. Als er tijdens het normale leggen gewoon zout aan de oplossing wordt toegevoegd, wat snelle bevriezing voorkomt, dan is dit in het geval van bekledingsmateriaal uitgesloten. In de toekomst kan door een dergelijk additief witte uitslag op de muren van het huis verschijnen..
 • Hoe bereken je het aantal gevelstenen? Meet eerst elke muur van het huis afzonderlijk, de breedte en hoogte. Raam- en deuropeningen worden afgetrokken van het resulterende gebied. Afzonderlijk wordt rekening gehouden met het gebied van erkers, veranda of veranda. Rekening houdend met de metselwerkvoegen worden 52 stenen gebruikt per 1 m2 muur. Daarom wordt het resulterende gebied opgeteld en vermenigvuldigd met dit getal..

Installatie van keramische stenen

Eerst moet u beslissen over het type metselwerk. Het uiterlijk van de afgewerkte muren en het technologische proces zijn hiervan afhankelijk. Als er weinig of geen ervaring is met dergelijk werk, is het beter om de eenvoudigste technologie te kiezen, bijvoorbeeld gezichtsbehandeling. Het moeilijkste is de metseltechniek genaamd “stapelen”, het is beter om het te weigeren als je zelfstandig werkt.

Benodigd gereedschap voor gevelmetselwerk

 • troffel;
 • hamer houweel;
 • koord;
 • Bulgaars;
 • voor het uitlijnen van hoeken, metalen staven met een diameter van 10 cm;
 • gebouw niveau;
 • Anker;
 • draad voor het bevestigen van de bekleding aan de dragende muur.

Stadia van werk

 • Als basis waarop de gevelsteen zal worden gelegd, dient het uitsteeksel van de fundering van het huis. Het moet worden ontdaan van vuil en stof. Daarna wordt het horizontale niveau gecontroleerd, bij afwijkingen wordt bekisting gemaakt en geëgaliseerd met mortel.

 • Bereid een oplossing voor. Als er geen speciaal mengsel is gekocht, moet u alle verhoudingen zelf mengen met een betonmixer. Er wordt donker rivierzand gebruikt, het heeft een fijnere fractie. Het wordt gemengd met cement van het merk M500 in de verhoudingen die door de fabrikant op de verpakking zijn aangegeven. Wanneer de droge componenten gelijkmatig zijn gemengd, voegt u geleidelijk water toe zonder te stoppen met kneden. Doe dit totdat de oplossing een homogene plastische consistentie blijkt te zijn. Als je het in de hand neemt, mag het niet afbrokkelen.
 • Het is raadzaam om de stenen voor het werk in water te leggen. Haal het er dan uit, zet het op een rij en controleer de horizontale vlakheid met een waterpas. De procedure wordt bij elke steen herhaald..
 • De eerste rij wordt direct op de waterdichte fundering gelegd. Alleen verticale naden worden met een oplossing vastgemaakt. In de meeste gevallen komt de lengte van de fundering niet overeen met de maat van de rij metselwerk. Daarom moet de extreme baksteen worden gesneden.
 • Tussen de tegenoverliggende rij en de muur van het huis is een ventilatiespleet van 3 cm gelaten..

 • Wanneer de eerste rij klaar is, beginnen ze de hoeken meerdere rijen tegelijk neer te leggen. Zij zijn het die garant zullen staan ​​dat het leggen correct zal gebeuren. Als de geometrie van de hoeken wordt geschonden, zal de hele bekleding een kromming hebben, dus dit is het meest cruciale moment..
 • Om de rijen gelijk te maken wordt er na de eerste rij een geleider voor gemaakt. Het touw wordt strak getrokken en in de hoeken geperst, zodat de bovenrand van de steen precies langs het touw komt te liggen. Leg de mortel en begin met het leggen van de gevelsteen, indien nodig door met een hamer te kloppen, drukt u de steen in de mortel zodat deze strak omhoog komt.
 • De bekleding moet worden vastgemaakt aan het huis, recent een nieuw of oud gebouw. Er zijn in totaal 2 technologieën, hoe dit te doen:

 • Wanneer het metselwerk de deur- of raamopening bereikt, begint het meest cruciale moment opnieuw. Deze elementen trekken meteen de aandacht, daarom zijn ze vaak gemaakt met bakstenen met een contrasterende kleur. Voor meer decorativiteit wordt het metselwerk van de hellingen uitgevoerd met lijmtechnologie.
 • Wanneer de mortel hard wordt, begint de voegfase. Hiervoor wordt een speciale oplossing bereid, bestaande uit kalk, cement en zand in een verhouding van 1: 1: 10 delen. Voeg water toe tot de consistentie pasteuze wordt. De afgewerkte oplossing wordt aangebracht op een muur die vooraf is bevochtigd met water en er worden nette naden gevormd.