Bouw van huizen

Omshanik voor bijen: hoe bouw je een winterhuis voor bijen

Een belangrijk punt in de bijenteelt is het regelen van een veilige overwinteringsplaats, die honingplanten zal beschermen tegen temperatuurschommelingen en windstoten. In regio’s met strenge, ijzige en lange winters, is de enige manier om bijenkolonies te beschermen het plaatsen van bijenkorven in Omshanik.

Overweeg de eisen die worden gesteld aan winterhutten, de kenmerken van verschillende soorten Omshaniks en geef stapsgewijze instructies voor het bouwen van een schuilplaats voor bijen.

Noodzaak en voordelen van het gebruik van Omshaniks voor overwinterende bijen

Omshanik (overwinteringshuis) voor bijen – een speciale ruimte voor het beschermen van bijenkolonies in het koude seizoen. Bijen in Omshanik zijn in rust en reageren helemaal niet op temperatuurveranderingen buiten..

Omshanik kan niet ontbreken bij het kweken van bijen in noordelijke regio’s met barre weersomstandigheden. In de centrale regio’s hangt de haalbaarheid van het bouwen van een winterhuis af van het bijenras. Bij het houden van bijen van gele, grijze Kaukasische, Karpatische en Oekraïense stepperassen, is het noodzakelijk om een ​​beschermde ruimte uit te rusten. Het Centraal-Russische bijenras is aangepast aan koude winters, dus de kasten kunnen het hele jaar door buiten staan.

Het advies! In regio’s met een onstabiel klimaat (overdag + 5 ° , ‘s nachts -20 ° С), is het beter om zwakke bijenkolonies naar Omshanik te brengen voor de winter.

Riembezitters merken een aantal voordelen op van het gebruik van winterhutten:

Basisvereisten voor bijen

Om ervoor te zorgen dat het winterhuis zijn beschermende functies volledig kan vervullen, moet het ontwerp aan de volgende vereisten voldoen:

Soorten Omshaniks en hun kenmerken

Alle bijenslaaphuizen zijn van drie typen:

  • ondergronds;
  • half ondergronds;
  • bovengronds.

Underground Omshaniks worden als de beste beschouwd. De temperatuur in dergelijke ruimtes is het meest stabiel en is weinig afhankelijk van de weersomstandigheden buiten. Bovendien is het handiger om de luchtvochtigheid in ondergrondse omshaniks te regelen. De structuur van het winterhuis gaat 2-3 meter diep, het plafond ligt gelijk met de grond.

Ondergronds Omshanik: foto’s

Het is raadzaam om semi-ondergrondse Omshaniks te bouwen als het grondwater ondiep is.

Belangrijk! De afstand van de Omshanik-vloer tot het grondwater moet minimaal 1 meter zijn. Anders wordt de kamer vochtig.

Een bovengronds winterhuis wordt gebouwd als laatste redmiddel, wanneer de terreinomstandigheden de bouw van een ander type Omshanik niet toestaan. Tijdens de bouw moet speciale aandacht worden besteed aan thermische isolatie van het plafond en de muren..

De structuur van een grondomshanik kan worden gemaakt van planken of dubbele logwanden, de isolatielaag moet meer dan 1 meter zijn. Als isolatiemateriaal wordt stro, zaagsel, schaafsel, droge bladeren of geëxpandeerde klei gebruikt..

Een voorbeeld van het berekenen van Omshanik

Voordat u een winterhuis bouwt, moet u de grootte ervan correct berekenen. Het microklimaat in de kamer hangt af van de nauwkeurigheid van de berekeningen. Overtollige kubieke capaciteit zal de luchttemperatuur in Omshanik negatief beïnvloeden – het zal kouder worden en door het gebrek aan ruimte zullen benauwdheid en overtollig vocht verschijnen.

Het volume van het winterhuis wordt berekend op basis van het aantal kasten, hun ontwerp en de mogelijke uitbreiding van de banden in de komende jaren. Enkelwandige kasten beslaan ongeveer 0,6 m3 van de kamer, ligstoelen en dubbelwandige kasten – 0,9 m3.

Laten we een voorbeeld geven van het berekenen van Omshanik voor 100 dubbelwandige kasten. Omshanik van binnenuit wordt gevuld met rekken in drie lagen: lager, midden en hoger. Elke laag heeft twee smalle planken (70 cm) langs de zijwanden. Het derde rek – in het midden van de kamer zal dubbel zijn. Het zal twee rijen bijenkorven huisvesten. De breedte van het middelste rek is 160 cm, rekening houdend met de opening tussen de rijen – 20 cm. Gangpaden tussen de rekken – 90 cm, de openingen tussen de zijwanden en rijen kasten – 20 cm.

Met deze gegevens is het mogelijk om de breedte van de Omshanik te berekenen: 20 + 70 + 90 + 160 + 90 + 70 + 20 = 520 cm.De vereiste breedte van de Omshanik voor het plaatsen van honderd kasten is dus 5,2 m. hoogte van het winterhuis is standaard – 2,5 m.

De lengte van de Omshanik wordt berekend op basis van de verkregen parameters:

  • het totale volume van de kamer is 90 m3 (100 * 0,9);
  • breedte van het winterhuis – 5,2 m;
  • bouwhoogte – 2,5 m.

De lengte wordt dus: 90 / (5,2 * 2,5) = 6,92 m. Deze waarde kan naar boven worden afgerond op 7 m.

Winterhuis ventilatie

Het ventilatiesysteem van Omshanik kan op twee manieren worden georganiseerd.

Eerste optie. Installatie van één leiding waardoor verse lucht wordt toegevoerd en bedorven lucht wordt afgevoerd. De ventilatiepijp strekt zich uit vanaf het plafond van de constructie en eindigt bij de nok van het dak. In het winterseizoen werkt zo’n systeem naar tevredenheid, maar met de komst van de lente wordt de ventilatie onvoldoende – het gevaar van een te sterke stijging van de luchttemperatuur.

Eenpijpsventilatiesysteem is typisch voor oude Omshaniks.

Tweede optie. Tweepijps ventilatiesysteem, bestaande uit een toevoer- en een afvoerpijp. De toevoerleiding wordt op vloerniveau geïnstalleerd en levert koude lucht die zich over de vloer verspreidt en opstijgt als deze opwarmt. Uitlaatpijpen worden in het plafond geïnstalleerd, lopen door de zolder en komen boven het dak uit (boven de daknok).

Het ventilatiesysteem is gemaakt van geschuurde, droge planken (35 cm dik), hermetisch met elkaar verbonden. Om het lumen van de ventilatieleidingen te regelen, zijn kleppen geïnstalleerd.

Het advies! Om de trekkracht te vergroten, moeten de zolder en buitenste delen van de uitlaatpijpen dubbelwandig zijn en moet er isolatie tussen worden gelegd

Het dwarsdoorsnede-oppervlak van de toevoer- / uitlaatpijp wordt bepaald met een snelheid van 5 cm2 per bijenkolonie. Voor bijvoorbeeld een Omshanik voor 100 kasten zijn buizen met een doorsnede van 25*20 cm geschikt.

Hoe maak je een omshanik voor bijen?

Voorbereidend werk: plaats en materialen kiezen

Bij het kiezen van een bouwplaats moet u zich aan de volgende aanbevelingen houden:

Kalksteen, adobe, randplaten, rietplaten, platen, enz. zijn geschikt voor de bouw van een bijenschuilplaats. Omshanik gemaakt van adobe handhaaft een normale luchtvochtigheid en een constante temperatuur gedurende de winter.

Het advies! Voor de bouw van een winterhuis is het beter om geen cementblokken te gebruiken – het materiaal houdt de warmte niet goed vast

Doe-het-zelf stap-voor-stap instructie in de constructie van Omshanik voor bijen

Overweeg de volgorde van constructie van ondergrondse Omshanik van bakstenen.

Zelfgemaakte semi-ondergrondse Omshanik: video

Tips voor het plaatsen van bijenkorven in Omshanik

Belangrijk! Wees heel stil bij een bezoek aan het winterhuis. Een gedimd rood licht is geschikt om een ​​kamer te verlichten.

Bijenkorven drijven Omshanik binnen: video