Bouw van huizen

Hoe maak je verwarming in een kas

De kas wordt de beste optie genoemd voor het telen van groenten en fruit in klimaten die worden gekenmerkt door hevige regenval, vorst en frequente wind. Allereerst wordt de vroege oogst uit hun kas geoogst dankzij het verwarmingssysteem, want voor de meeste planten is zonnestraling alleen in de zomer voldoende. Als u van plan bent om uw kas het hele jaar door te gebruiken, zoals bijvoorbeeld een wintertuin, dan is de vraag hoe u verwarming in een kas kunt maken voor u van cruciaal belang..

Inhoudsopgave:

Waarom heb je een verwarmingssysteem nodig?

Heb je jezelf als doel gesteld om in de lentemaanden zaailingen, kruiden en groenten te kweken? Dan is het verwarmingssysteem niet nodig om de oogst binnen te halen. Maar de teelt van exotisch fruit en verse groenten bij strenge vorst is niet mogelijk zonder speciale apparatuur in het gebouw, omdat de minimumtemperatuur die in een kas moet worden gehandhaafd 18 graden boven nul is. En in dit geval kan men niet toekomen aan ondoordringbare en warme muren..

De meest budgetvriendelijke manier om een ​​kas te verwarmen is als er een verwarmingsleiding onder het zomerhuisje wordt gelegd. Zoek vervolgens de plaats die u nodig hebt en het probleem van het verwarmen van de kas zal permanent worden opgelost. In andere gevallen is het moeilijker om verwarming in een dergelijke structuur te organiseren, maar het is heel goed mogelijk.

Eerst moet je begrijpen welke methoden voor zelfgemaakte verwarming van kassen tegenwoordig mogelijk zijn. Er zijn drie soorten verwarming: biologisch, zonne-energie en technisch. Er zijn veel verwarmingsmethoden volgens de laatste methode, en u kunt er een kiezen. Kachel verwarming, aardgas, elektriciteit, warm water kan worden gebruikt.

Zonneverwarming en batterijen

De uitdaging voor kassen en kassen is om een ​​microklimaat te creëren dat gunstig is voor een goede plantengroei. De nodige vochtigheid en warmte zijn de belangrijkste indicatoren van een gunstige omgeving. De goedkoopste manier om kassen te verwarmen is zonne-energie..

De zonnestralen dringen door het transparante deksel van de kas, verwarmen de grond en voorwerpen erin en de lucht wordt daaruit warm. De hoofdtaak van de tuinman is om zo’n plek voor de kas te kiezen die overdag het meest verlicht is..

Als dit niet mogelijk is, moet u de voorkeur geven aan een plaats waar de zon vanaf de ochtend schijnt, zodat de aarde vanaf het begin van de dag opwarmt. En ‘s avonds loopt de temperatuur in de kas op tot het maximale niveau. De plaats voor de kas moet zonder tocht worden gekozen, zodat de coating niet afkoelt. Daarnaast is het aan te raden om obstakels voor de wind te creëren..

Bij het kiezen van de vorm van de kas is het beter om de voorkeur te geven aan het booggewelf, omdat deze vorm het minst bijdraagt ​​aan warmteverlies. Om de bodem van de beste verwarming te voorzien, mag de hoogte van de kas niet te hoog worden gemaakt..

Het is mogelijk om de kas te verwarmen met behulp van zonnewarmteaccumulatoren. Graaf eerst een gat van 15 centimeter in de kas en bedek de grond met een laag warmte-isolator. Leg er een laag plastic folie op om waterdicht te maken.

Dan moet je bovenop grof nat zand gaan liggen en alles bedekken met uitgegraven grond. Dankzij de energie van de zon, die zich ophoopt, kunt u met dit eenvoudige apparaat zelfs bij een temperatuur van 10 graden Celsius een bevredigende temperatuur in de kas handhaven..

Luchtverwarming

De eenvoudigste optie voor het verwarmen van kassen of kassen is een primitief luchtverwarmingsapparaat. Neem hiervoor een stuk stalen buis met een diameter van 50-60 centimeter en een lengte van ongeveer 2-2,5 meter. Steek het ene uiteinde van de pijp in de filmkas, onder het andere – maak een vuur.

En het laatste wat je moet doen is het vuur aan de gang houden. De lucht in de pijp zal snel opwarmen, dan zal het de kas binnenkomen en de warmte afgeven aan de geteelde bessen en groenten. Deze manier van verwarmen is heel eenvoudig, maar totaal onhandig, omdat je altijd een vuur nodig hebt..

Verwarming met gas

Het voordeel van gas is de stabiliteit qua levering, maar de uiteindelijke prijs van kasproducten zal je echt verbazen. Dus als het verwarmen van de kas met gas in de winterkou maar een paar weken duurt, is het helemaal niet nodig om de draad uit het woongebouw te trekken en dure leidingen te kopen. Het is voldoende om hiervoor meerdere cilinders te nemen, ze gaan lang mee..

Vergeet niet dat een teveel aan koolstofdioxide de toestand van planten niet op de meest positieve manier beïnvloedt, en daarom moet een dergelijke kas goed worden geventileerd. Om verbrandingsafval te verwijderen is het aan te raden om een ​​afzuiginrichting te gebruiken om een ​​constante toevoer van zuurstof naar de kas te garanderen..

Zodat het gebrek aan zuurstof de stopzetting van het verbrandingsproces en het vrijkomen van gas in de lucht niet veroorzaakt, is het natuurlijk beter om verwarmingsapparaten aan te schaffen die zijn uitgerust met een automatisch beveiligingsapparaat. Zodra de gastoevoer naar de brander stopt, worden de sensoren direct geactiveerd.

Een vastebrandstofketel installeren

Het verwarmingssysteem in de kas kan worden georganiseerd met behulp van een vastebrandstofketel. De ketel zelf kan direct in de kas zelf of in een aparte ruimte worden geplaatst. De voordelen van de tweede optie zijn dat u brandstof of brandhout in de ketel kunt doen zonder in de kasconstructie te gaan. Bovendien nemen de ketel en brandstof geen kostbare ruimte in beslag in de kas..

Het is noodzakelijk om twee keer per dag brandstof in de warmtegenerator te doen, verder is er niets nodig. En tegelijkertijd is zo’n ketel absoluut brandveilig en kan hij daarom veilig ‘s nachts zonder enige controle worden achtergelaten. Bovendien is het brandstofverbruik vrij laag. En het nadeel van het verwarmen van de kas met een vastebrandstofketel is dat het apparaat een beetje energie produceert, wat geen extra kas zou zijn..

Kachel verwarming

De technische methode voor het verwarmen van kassen omvat de installatie van speciale ovens. Dergelijke structuren zijn geschikt voor gebruik in kamers met een oppervlakte van ongeveer 15 vierkante meter. Er zijn 2 technologieën om een ​​kas te verwarmen met een kachel.

Eerste optie

De eenvoudigste oven voor een kas bestaat rechtstreeks uit de oven zelf, een horizontale schoorsteen en een schoorsteen. Om zaailingen en groenten te beschermen tegen rook en roet, evenals tegen temperatuurveranderingen, is het gebruikelijk om het gat van de vuurhaard naar de vestibule van de kas te leiden. Het rookkanaal van de kachel, dat onder de rekken doorloopt, moet met een lichte overdrijving op de schoorsteen worden gelegd (ongeveer 1,5 centimeter per meter schoorsteenlengte) om een ​​efficiëntere trek te creëren..

Zorg ervoor dat u een kijkgat bij de ingang van het kanaal laat voor het verwijderen van verbrandingsproducten in de schoorsteen voor het reinigen en aansteken van de schoorsteen voordat de kachel wordt verwarmd met lage trek bij slecht weer.

De afstand tussen de kaswanden, de kachel en de schoorsteen, volgens de veiligheidsregels en de berekening van de verwarming van kassen, moet maximaal 25 centimeter zijn en de minimale afstand tussen het rek en de bovenkant van de schoorsteen moet ongeveer zijn 15 centimeter. Na het installeren van de kachel, schoorsteen en schoorsteen in de kas, is het noodzakelijk om te bleken met krijt of kalk. Hiermee kunnen in de toekomst scheuren tijdig worden opgespoord..

In tegenstelling tot elektrische kasverwarming is klassieke kachelverwarming financieel niet zo belastend. U kunt dus met uw eigen handen een gewone kaskachel bouwen met een horizontale schoorsteen of varken zonder veel kosten..

Tweede optie

Neem een ​​groot vat, met een inhoud van ongeveer 3 kubieke meter. Dit zal een soort basis zijn voor toekomstige kasverwarmingsapparatuur. Om roesten te voorkomen, verft u de binnenkant van het vat in twee lagen. Het is gebruikelijk om in het vat gaten te maken voor de schoorsteen, de kachel, het expansievat en de aftapkraan. De kachel moet worden gelast en in het vat worden gestoken.

Er moet een schoorsteen uit het vat worden gehaald en een pijp van 5 meter hoog moet op straat worden geïnstalleerd. Bovenop het vat is een zelfgemaakte expansietank van ongeveer 20 liter gemonteerd, die is voorgekookt uit eenvoudig plaatstaal. Voor het verwarmingssysteem worden profielbuizen van 40 bij 20 bij 1,5 gebruikt, die op een afstand van 1,2 meter op de grond moeten worden gelegd.

Dus de leidingen zijn zo aangelegd dat de grond bij de plantenwortels goed opwarmt. Om water in zo’n zelfgemaakte kasverwarming te laten circuleren, is het raadzaam om een ​​speciale pomp aan te schaffen.

Je kunt de kachel in een vat verwarmen met elk brandhout, en de afvoerklep, die zich aan de onderkant van het vat bevindt, wordt meestal gebruikt om het water af te voeren, natuurlijk, en ook voor druppelirrigatie wanneer het water afkoelt omlaag. Om de temperatuur in zo’n kas te regelen, kunt u er een elektronische temperatuursensor in installeren en rechtstreeks in huis – het digitale display zelf.

Water opwarmen

Waterverwarming wordt beschouwd als een van de meest winstgevende methoden om zelfgemaakte kasverwarming in materieel opzicht te regelen. Een waterkoker kan met de hand worden gemaakt. Er zijn twee manieren om dit te doen..

Oplossing # 1

U hebt dus het lichaam van een onnodige oude brandblusser nodig, waarvan de bovenkant moet worden afgesneden. Monteer aan de onderkant van de behuizing een elektrische verwarming TEN, die een vermogen van 1 kW heeft. Een vergelijkbare eenheid kan worden genomen van een samovar die wordt aangedreven door een elektrisch netwerk. Om de elektrische kachel met water te vullen, maakt u een afneembare hoes bovenop.

2 waterleidingen aangesloten op de radiator moeten worden aangesloten op het lichaam. Het wordt aanbevolen om de leidingen te bevestigen met rubberen pakkingen en moeren. Om de werking van de verwarming te automatiseren, is het beter om een ​​circuit met een AC-relais toe te passen..

Zodra de temperatuursensor wordt geactiveerd, worden de contacten gesloten. De boiler verwarmt het water, waardoor de temperatuur in de kas stijgt. Wanneer het water een bepaald niveau bereikt, wordt de temperatuursensor onmiddellijk geactiveerd en wordt het voedingscircuit van het relais onderbroken. Hierdoor wordt de elektrische boiler uitgeschakeld. Als u een soortgelijk relais niet kunt vinden, kunt u een ander kasverwarmingsschema gebruiken, waarbij het relais is uitgerust met contacten die geen stroom van minder dan 5A toestaan.

Oplossing # 2

In dit geval wordt een klein aantal versleten leidingen, een elektrisch lasapparaat en een verwarmingselement gebruikt. Installeer in een handige hoek van de kas een boiler met een inhoud van ongeveer 50 liter en een elektrische verwarming voor 2 kilowatt. Bij verwarming zal het water via de stijgleiding in het expansievat stijgen en worden toegevoerd aan het verwarmingssysteem, dat zich rond de hele omtrek bevindt. Het systeem zelf moet worden gemaakt met een lichte helling van de leidingen.

De ketel kan worden gemaakt van een stuk pijp met een grote diameter, waaraan het gebruikelijk is om de bodem met een flens te lassen. Sluit de verwarmingselementen aan op de stekker van het netsnoer en isoleer goed. Alle huis- en flensverbindingen moeten goed worden afgedicht met een rubberen pakking. Maak van de pijpuitsnijdingen een expansievat met een inhoud tot ongeveer 30 liter. Laskoppelingen van beide uiteinden en van onderen om aan te sluiten op het systeem en op de ketelstijgleiding.

In de tank zelf moet je een deksel uitsnijden om water toe te voegen, omdat het niveau constant moet worden gecontroleerd. Aan de uiteinden van metalen buizen moeten van tevoren draden worden gemaakt om een ​​gemakkelijke verbinding te organiseren en er vervolgens een pijpleiding van te maken. Daarna is het de moeite waard om het ketellichaam te aarden met behulp van een flexibele drieaderige koperdraad, die is ontworpen voor spanningen boven 500 V.

Bevestig beide kernen aan de fasen van het verwarmingselement en aan het ketellichaam – de derde kern. Overigens kun je bij koud weer speciale schermen van folie of ander warmtereflecterend materiaal gebruiken. Bij het kiezen van een kasverwarmingsproject wordt aanbevolen om de veiligheidsregels te volgen en de instructies strikt op te volgen.

Vloerverwarming systeem

Verwarming in een kas kan worden gecreëerd met behulp van een “warme vloer” -systeem, dat kan worden weergegeven door verschillende opties, de ontwerpkeuze hangt af van het gebied van het gebouw en de bedrijfsomstandigheden. Hobbytuinders kopen het systeem vaak in de vorm van een verwarmende waterdichte mat.

Voordelen van vloerverwarming

Om de nodige voorwaarden te scheppen voor zaailingen en volwassenen voor hun groei, is het gebruikelijk om een ​​verwarmingsmat onder de plantentrays te plaatsen. Op deze manier wordt een constante temperatuur in de kas gehandhaafd. Verwarmingsmatten zijn er in verschillende maten, dus je kunt altijd een video bekijken over het verwarmen van kassen en een acceptabele optie kiezen voor een kas van elk formaat.

Door het gebruik van een verwarmingskabel kunnen zaailingen in een vroeg stadium worden geplant, thermofiele planten groeien die van subtropische en tropische breedtegraden naar ons zijn gekomen in kassen en wintertuinen, om zaden in kassen te laten ontkiemen en ook om knollen, bollen, zaailingen en groenten van vorst.

Installatievereisten verwarmingssysteem

Bij het installeren van verwarmingssystemen is het noodzakelijk om een ​​zandkussen te maken dat de kabel tegen beschadiging beschermt. Deze functies worden uitgevoerd door een beschermend gaas. In plaats van het zandkussen kunnen andere materialen worden gebruikt voor het verwarmen van de kas, bijvoorbeeld een betonnen dekvloer, waardoor de levensduur van het systeem aanzienlijk wordt verlengd. Het is gebruikelijk om de verwarmingskabel op de breedte van het bed te leggen.

Om te voorkomen dat de grond uitdroogt, wordt aanbevolen om u te laten leiden door de volgende vereisten voor het vermogen van het “warme vloer” -systeem: 70-120 W / m2 – voor het verwarmen van een kas met enkele beglazing en 50-100 W / m2 – voor het verwarmen van een kas met dubbele beglazing. De maximale elektriciteitskosten in kassen met jaarrond verwarming vallen in de wintermaanden (november – maart), de minimale kosten – bij gebruik van het systeem in de lente-zomerperiode.

Opstelling van warme vloer

Verwijder een laag aarde (circa 40 centimeter) en breng een zanderige ondergrond aan. Leg een warmte-isolerende laag van vochtbestendig materiaal. U kunt polyethyleenschuim of geëxpandeerd polystyreen gebruiken. Thermische isolatie zorgt ervoor dat warmte niet in de bodem kan ontsnappen. Bovenop de isolerende laag is het gebruikelijk om een ​​waterdichtmakende laag te leggen, bijvoorbeeld een polyethyleenfolie.

Daarna moet een laag zand (5 centimeter) worden aangebracht, met water worden besprenkeld en stevig worden aangedrukt. Met behulp van montagetape of gaas wordt een draad gelegd met een “slang”, die moet worden bedekt met zand tot een hoogte van maximaal 10 centimeter. De aanbevolen minimale zandbedekking is 5 centimeter. De kabelafstand is bijna 15 centimeter.

Leg bovenop de zandlaag een gaas, dat een betrouwbare bescherming van de draad tegen mechanische schade biedt, en giet een vruchtbare grondlaag met een hoogte van 30-35 centimeter. Om de kabel te beschermen tegen oververhitting, is het de moeite waard om een ​​thermostaat te gebruiken met een bodemtemperatuursensor, die in een gegolfde buis is geïnstalleerd.

Temperatuurregime

Het systeem “warme vloer” omvat een thermostaat met een bodemtemperatuursensor, waarmee u de verwarmingstemperatuur kunt instellen. Voor de ontwikkeling van gewassen is het gunstigste temperatuurregime 15-25 graden boven nul. Voor het kweken van zaailingen in kasomstandigheden, ook in turfpotten, is de optimale temperatuur ongeveer 30 graden Celsius.

Met behulp van de regelaar kunt u de temperatuur instellen voor het verwarmen van de grond, bijvoorbeeld 20-25 graden. Na het verwarmen van de grond tot de ingestelde parameter, wordt het apparaat automatisch uitgeschakeld, wanneer het afkoelt, wordt het automatisch ingeschakeld. Als gevolg hiervan werkt het systeem als de temperatuur stijgt en daalt, wat ten minste 30% aan elektriciteit bespaart.

Grote landbouw- en huishoudelijke boerderijen die bloemen, kruiden en groenten verbouwen, moeten dus met hun eigen handen een verwarmingssysteem in dergelijke structuren uitrusten om bij elke omgevingstemperatuur een optimaal microklimaat binnenshuis te behouden..