Bouw van huizen

Hoe maak je een riool in een huisje?

Wonen in een landhuis lijkt al lang niet meer op kamperen, nu heeft het een complete badkamer, een badkamer, een wastafel in de keuken en misschien zelfs een zwembad, sauna en stoombad. Dit alles vereist niet alleen de aanwezigheid van een watertoevoersysteem, maar ook verdere drainage. Het rioleringssysteem van het huisje is een van de belangrijkste technische systemen die zorgen voor comfortabel wonen en levensonderhoud. Om het rioleringssysteem in een landhuis uit te rusten, is het niet alleen noodzakelijk om communicatie in het gebouw te leggen, maar ook om na te denken over het verdere lot van de afvoeren, of ze zich eenvoudigweg in containers zullen ophopen of de installatie van een diepe zuivering vereisen station. Hoe een rioolwaterzuiveringsinstallatie te kiezen en te installeren en hoe een rioolpijpleiding uit te rusten – hierover en niet alleen in dit artikel. Mocht u niet alles zelf willen of kunnen doen, dan is turnkey cottagerenovatie natuurlijk uw keuze. Snel, efficiënt en economisch, en uw bedrijf is alleen maar om het proces te observeren.

De keuze voor een autonoom rioleringssysteem voor een huisje

Het eerste dat u moet doen, is nadenken over waar de afvoer van het huisje zal worden omgeleid. De keuze van een zuiveringsinstallatie hangt af van vele factoren die per geval verschillend zijn:

 • Grondwater niveau. Staat het terrein onder water tijdens de voorjaarsvloed?.
 • Type (zand, klei, leem, chernozem, veen) en bodemstructuur op de site.
 • Klimatologische kenmerken van het gebied en de diepte van bevriezing van de bodem.
 • Hoeveel mensen wonen permanent in het huisje en hoe vaak zijn gasten?.
 • Dagelijks waterverbruik per persoon.
 • Perceelgrootte. Hoeveel ruimte kan worden toegewezen voor de inrichting van behandelfaciliteiten.
 • Heeft het perceel een helling en in welke richting?.

In totaal zijn er verschillende opties voor behandelfaciliteiten, die elk in een of ander geval goed zijn..

Verzegelde tank voor riolering

Afgesloten container voor afvoeren kan het gemaakt zijn van beton, baksteen of plastic, al het afvalwater stroomt erin en hoopt zich op. Als de container gevuld is, is het noodzakelijk om een ​​rioolmachine te bellen voor het leegpompen. De tank zal vrij vaak worden gevuld, zodat de relatieve goedkoopheid van de inrichting van een dergelijke zuiveringsinstallatie wordt geëgaliseerd door de kosten van het veelvuldig aanleggen van de riolen. Deze rioleringsoptie is geschikt als de locatie een hoog grondwaterpeil of seizoensgebonden overstromingen heeft, maar tegelijkertijd 1 – 2 mensen in het huisje wonen of het gezin toevallig op korte reizen is, d.w.z. niemand leeft permanent.

Septic tank met twee kamers - filterende overloopputten

Septic tank met twee kamers of filter overloopputten je kunt kant-en-klaar kopen, of je kunt het zelf doen. De eerste put met een afgesloten bodem dient voor afvalwaterslib: vaste deeltjes bezinken naar de bodem, vette deeltjes drijven naar de oppervlakte en geklaard water – in het midden. Dit water stroomt via een leiding in een tweede put zonder bodem, waar het wordt gezuiverd, sijpelt door het poeder van steenslag, zand en aarde. In de eerste put hoopt zich na verloop van tijd een kritische hoeveelheid slib op, voor het pompen waarvan het nodig is om de riolen om de 4 – 6 maanden te bellen (voor een gezin van 4 – 5 personen). Het is alleen mogelijk om zo’n septic tank of filterputten te plaatsen als het grondwaterpeil in het gebied nooit boven 1 m stijgt vanaf de bodem van de septic tank (putten), nog beter is het als de grond in het gebied zanderig of zanderig is leem.

Septic tank met filtratieveld

Septic tank met filtratieveld zal veel vrije ruimte nodig hebben. Het is een container verdeeld in 2-3 secties, in de eerste is er waterbezinking, in de tweede – verwerking door anaërobe bacteriën, de derde sectie is een distributieput van waaruit de pijp naar het filtratieveld leidt. Het veld beslaat ongeveer 30 m2 ondergronds op een diepte van minstens 1 m, bedekt met puin en zand, waardoor het water uiteindelijk helderder wordt en in de grond sijpelt. Deze rioleringsoptie is goed als het terrein groot is (tot gebouwen en watertoevoer moet 30 m zijn), veel vrije ruimte (boven het filtratieveld, je kunt alleen een bloembed breken) en het grondwaterpeil lager is dan 3 m.

Er zijn nog twee autonome rioleringssystemen voor huisjes die geschikt zijn voor alle omstandigheden, zelfs als het grondwaterpeil hoog is, het terrein wordt verwarmd en er veel mensen in het huis wonen. het biologische zuiveringsinstallatie en kunstmatig reinigingsstation.

Septic tank met biofilter

Septic tank met biofilter wij vertegenwoordigen een container, verdeeld in 3 – 4 secties, elk heeft zijn eigen fase van waterzuivering met anaërobe en aerobe bacteriën, de output is industrieel water gezuiverd met 98 – 99,5%. Het kan worden bewaterd, een auto gewassen, enz. Micro-organismen kunnen worden toegevoegd aan een septic tank door ze eenvoudig in het toilet te gieten. Het voordeel van een dergelijk systeem is de volledige autonomie en energieonafhankelijkheid..

Biologische zuiveringsinstallatie met geforceerde luchttoevoer

Septic tank met geforceerde lucht verschilt van een septic tank met een biofilter in het type bacterie, waarbij constant verse lucht moet worden gepompt. Daarom zal zo’n dieptereinigingsstation van elektriciteit moeten worden voorzien voor de werking van transferpompen en een luchtpomp. De kosten van zo’n septic tank zijn vrij hoog, maar hij kan meer afvalwater verwerken dan een septic tank met biologische zuivering..

Zoals je kunt zien, is er genoeg om uit te kiezen, het belangrijkste is om rekening te houden met alle startvoorwaarden en je te concentreren op je budget.

Regels voor de locatie van behandelfaciliteiten

Bij het kiezen van een plaats voor de inrichting van behandelfaciliteiten moet rekening worden gehouden met een aantal beperkingen (volgens SNiP):

 • De septic tank moet meer dan 5 m verwijderd zijn van de fundering.
 • De afstand van de zuiveringsinstallatie tot de waterbron (put, reservoir, put) moet 20 – 50 m . bedragen.
 • De afstand van de septic tank tot de moestuin met groenten en fruit dient 10 m . te zijn.
 • Filterputten moeten zich op een afstand van 8 m van het woonhuisje bevinden.
 • Filtervelden op een afstand van 25 m van het huis.
 • Het drainagesysteem en de filtervelden moeten zich onder de bron van de waterinlaat bevinden.

Om ervoor te zorgen dat de leiding van het huisje naar de septic tank niet bevriest, moet deze diep in de grond worden geplaatst. Als de septic tank niet ver van het huisje is, 5 – 7 meter verderop, dan kan de leiding op een diepte van 1 – 1,2 m uit het huis worden verwijderd om een ​​voldoende helling van 2 – 4 graden te garanderen (2 – 4 cm per meter). Als de septic tank ver weg is en het niet mogelijk is om tegelijkertijd een helling uit te voeren met diep in de grond leggen, dan kan de buis op een diepte van 50 cm uit het huis worden gehaald, maar tegelijkertijd worden geïsoleerd zodat het bevriest niet.

Isolatie van de buitenriolering van het huisje

Om een ​​externe rioolbuis te isoleren, kunt u moderne warmte-isolerende materialen gebruiken door de buis erin te wikkelen en in een asbestcementbuis met een grotere diameter te rijgen. Als de regio strenge winters heeft en de diepte minder dan 1,5 m is, moet de buis worden omwikkeld met een elektrische verwarmingskabel met temperatuursensoren. Dit zorgt voor een gelijkmatige verwarming van de pijp en geen vorst is verschrikkelijk..

Isolatie van huisrioolbuizen met een elektrische kabel

Het is wenselijk dat de buitenriolering volledig recht is, zonder bochten of hoeken. Als dit niet mogelijk is, is het in elke complexe eenheid, draaiend met elke hoek, noodzakelijk om inspectieputten te installeren. Zelfs op een rechte pijpleiding is het de moeite waard om dergelijke putten op een afstand van 10 – 15 m van elkaar te maken. Via hen is het mogelijk om de verstopte pijp met een kabel te reinigen..

Riool inspectieluik bij de funderingsafvoer

Volgens de eisen van SNiP kunnen de volgende soorten leidingen worden gebruikt voor de externe rioleringsleiding: gietijzer, beton, metaal, asbestcement en kunststof. De meest betrouwbare en duurzame zijn gietijzeren buizen, maar ze zijn vrij duur, moeilijk te installeren en vereisen een speciale houding ten opzichte van zichzelf, daarom worden plastic buizen vaker gebruikt in de particuliere constructie: polypropyleen, polyethyleen en polyvinylchloride, goedkoper, minder veeleisend en alomvertegenwoordigd.

Ook belangrijk is de helling van de site. De septic tank moet onder het huisje worden geplaatst, zodat het afvalwater door de zwaartekracht door de leiding kan stromen. Als deze optie niet mogelijk is en het noodzakelijk is om een ​​septic tank hoger op de helling van het huisje uit te rusten, dan moet er een pomp in het systeem worden ingebouwd die vloeistof in de septic tank pompt.

Let bij het kiezen van een plaats voor een septic tank niet alleen op uw huisje en de bron van waterinname, maar ook op aangrenzende structuren, putten, putten en meren. Overtreding van de SanPin-normen zal ertoe leiden dat u gedwongen wordt om alles opnieuw te doen via de rechtbank.

Cottage riolering

Nadat een plaats voor een septic tank is gevonden, is het noodzakelijk om een ​​rioleringsplan in het huisje te tekenen. Uiteraard is het raadzaam om advies in te winnen bij het studiebureau zodat u alle benodigde berekeningen kunt uitvoeren en een rioleringsproject kunt opstellen. Toch is dit geen vraag die bij benadering wordt getolereerd. Als je denkt dat je huisje klein is en je het alleen aankunt, maak dan in ieder geval een tekening waarop een gedetailleerd plan van het huisje komt, de locatie van de waterverbruikers erop, rioolbuizen en stijgleidingen, een horizontale rioolbuis, een buitenleiding en een septic tank … Vermeld zeker de afmetingen van elke sectie en de plaatsen van aansluitingen, bochten, enz., zodat u het aantal fittingen, buizen en fittingen kunt berekenen.

Cottage riolering

Houd er bij het ontwikkelen van een diagram rekening mee dat de leidingsecties die de sanitaire voorzieningen en de stijgleiding verbinden minimaal moeten zijn. De stijgbuis is de centrale pijpleiding die afvalwater verzamelt van alle sanitaire voorzieningen in het huisje. Houd er ook rekening mee dat de stijgbuis een ventilatie moet hebben die minimaal 50 cm boven de nok van het huis uitkomt..

Belangrijk! Wanneer het water in het toilet wordt afgevoerd, vult het het hele gedeelte van de rioolbuis en werkt het als een zuiger. Hierdoor ontstaat er een vacuüm (lage druk) achter de waterstroom, en een verhoogde druk ervoor. Als er geen ventilatie is in de rioolstijgbuis, zal het vacuüm achter de waterstroom uit de toiletpot ertoe leiden dat water uit de sifons wordt gezogen in alle sanitaire voorzieningen die zijn aangesloten op de pijpleiding naar de toiletpot. Als gevolg hiervan kan er een onaangename rioolgeur in de kamer verschijnen..

Hoe maak je een riool in een huisje – je moet enkele regels volgen:

 • Het toilet moet met een aparte leiding op de stijgleiding worden aangesloten. Het is niet toegestaan ​​deze met één leiding samen met andere sanitaire voorzieningen (badkuip, gootsteen, wastafel) aan te sluiten.
 • Alle andere sanitaire voorzieningen kunnen met één leiding op de stijgleiding worden aangesloten.
 • Op een verdieping mag de aansluiting van de toiletpot met de stijgbuis niet hoger zijn dan de aansluiting van andere sanitaire voorzieningen. Dit is beladen met het feit dat afvalwater uit de toiletpot in de pijplijn van andere apparaten zal verschijnen..
 • Ventilatie van stootborden voeren we zeker uit.
 • Als de locatie van de sanitaire voorzieningen in het huisje zodanig is dat het onhandig is om de afvoeren in één stijgbuis af te tappen, moet u meerdere stijgleidingen uitrusten.
 • Als er geen leidingen zijn van het toilet naar de stijgleiding, is het niet nodig om het uit te rusten met ventilatie, het volstaat om een ​​beluchtingsklep te installeren. Het wordt op het bovenste uiteinde van een pijp of stijgbuis geplaatst.
 • Er is een regel om de diameter van de leidingen voor de toevoer naar de stijgleiding te selecteren: deze mag niet kleiner zijn dan de diameter van de afvoerleiding van dit sanitaire armatuur.
 • De diameter van de stijgbuis moet minimaal de diameter van de buis vanaf het toilet zijn, d.w.z. 100mm. Is de riser zonder toilet, dan is 50 mm voldoende.
 • De diameter van de buitenleiding mag niet kleiner zijn dan de diameter van de stijgleiding.
 • De lengte van de leiding van de toiletpot naar de stijgbuis moet kleiner zijn dan 1 m.
 • De lengte van het lijnsegment van andere sanitaire voorzieningen naar de stijgleiding mag niet meer dan 3 m zijn. Voor langere lengtes is een grotere diameter vereist.
 • De helling van de afvoerleidingen moet 2 – 10 graden zijn. Die. van 2 tot 10 cm voor elke meter lengte. Meestal maken ze een helling van 4 – 5 graden. Maak het niet te groot, anders zal het water snel door de pijp gaan en zullen uitwerpselen en andere vaste deeltjes in de pijpleiding worden vastgehouden..
 • Hoeken, bochten en aansluitingen moeten glad worden gemaakt, met hoeken van 30-45-60 graden langs het verloop van de afvalwaterstroom.
 • Een revisieluik is vereist aan de onderkant van elke stijgbuis.
 • Horizontale buitenrioleringsleidingen bevinden zich in de kelder, onder de vloer, in de muren of in de grond. Buiten het huis is een goed-revisie geïnstalleerd.

Wanneer het schema klaar is, kunt u het benodigde materiaal kopen en beginnen met de installatie.

Installatie van riolering in een huisje

Huis riolering installatie

Het rioleringssysteem van het huisje, hoewel een complex systeem, kan worden geïnstalleerd door iedereen die niet verstoken is van intelligentie en directe handen. Overweeg als voorbeeld hoe u met uw eigen handen een rioleringssysteem kunt maken, met behulp van een dieptereinigingsstation als zuiveringsinstallatie. Voordat we aan de slag gaan, berekenen we hoeveel van het station we nodig hebben (u kunt overleggen met de verkoper), welke leidingen, hoeveel en we kopen alles wat u nodig heeft.

Installatie van een dieptereinigingsstation

Het rioleringssysteem in het huisje begint met het uitgraven van de buitenwerkzaamheden en het plaatsen van een reinigingsstation. Een plaats voor het station kiezen, rekening houdend met alle regels en vereisten. We markeren de site. De put voor het station moet aan alle kanten 30 – 50 cm breder zijn. De diepte van de put moet 30 cm meer zijn dan de hoogte van de septic tank.

Hoe een septic tank te installeren:

 • We graven een put en halen de grond van de site of plaatsen deze op een vooraf bepaalde plaats. We leggen de bovenste vruchtbare laag opzij met graszoden, het zal mogelijk zijn om het gebied te verbeteren met een septic tank.

Een kuil graven voor een rioolwaterzuiveringsstation

 • We egaliseren de bodem van de put voorzichtig in een horizontaal vlak en stampen hem aan.
 • We vallen in slaap tot op de bodem van 20 – 30 cm zand en ram en morsen water.
 • We installeren een houten steun (breed bord, schild) aan de rand van de put en laten het reinigingsstation in de put zakken en laten het op de steun rusten om de randen van de put niet te laten regenen. Lijn het station in het midden en horizontaal uit.

Installatie van een rioolwaterzuiveringsinstallatie in een huisje

 • We vullen de vrije ruimte tussen het station en de randen van de put met zand, gieten water om het af te dichten. Vul de stationstanks met water.

Septic tank - biologisch zuiveringsstation van binnenuit

 • We sluiten het station aan op het lichtnet.

Leggen van de externe pijpleiding van de riolering van het huisje

 • Een greppel graven die van het huisje naar het reinigingsstation leidt. Het moet zo gelijkmatig mogelijk zijn, zonder bochten van 90 ° is de maximaal toegestane draai 60 °. De diepte van de greppel is afhankelijk van het klimaat en de mate van bevriezing van de bodem, maar niet minder dan 50 cm.
 • We graven een greppel met een marge van 15 cm diep en maken een helling van 4 cm voor elke 1 m lengte. Die. als onze pijpleiding 7 m lang is, moet het hoogteverschil tussen de uitlaat van het huisje en de aansluiting op de septic tank 28 cm zijn.Als we het huisje op een diepte van 90 cm hebben verlaten, dan is de diepte van de pijp bij het station wordt 118 cm.
 • We maken een technologisch gat in de fundering voor de afvoer van de rioolbuis. Dit kan worden gedaan met een speciaal apparaat dat de rest van de fundering niet beschadigt..

Het gat in de fundering voor de rioolbuis van het huisje

 • We verdichten en egaliseren de bodem van de greppel en vullen vervolgens een zandlaag van 15 cm aan.
 • Wij leggen buitenleidingen met een diameter van 100, 110 of 150 mm. Oranje kunststof buizen kunnen worden gebruikt. Ze zijn verbonden met rubberen pakkingen, door de ene in de andere te steken.

Aanleggen van de buitenriolering van het huisje

 • Bij de uitgang van de fundering installeren we een terugslagklep in de leiding. Het voorkomt dat afvalwater terugstroomt in de leiding als de septic tank helemaal vol is. Muizen zullen er ook niet doorheen het huis kunnen binnendringen..
 • Wij wikkelen leidingen met isolatie of elektrische kabel.
 • We controleren de gelijkmatige ligging van de leidingen en de vereiste helling.
 • Als de pijpleiding lang is, is het om de 5 – 10 m noodzakelijk om revisieputten te maken. Om dit te doen, steekt u een T-stuk in de buis en brengt u het verticale gedeelte van de buis omhoog. Om ervoor te zorgen dat de kou niet door deze pijp dringt, stoppen we hem met een soort warmte-isolerend materiaal..
 • We maken een gat in het reinigingsstation op de gewenste diepte. Plaats de buis en dicht het gat af met polypropyleensoldeer.

Rioolleidingaansluiting op het behandelingsstation

 • We vullen de buizen van bovenaf met een laag zand van 10 – 15 cm. Bovengrond.
 • Vanaf het reinigingsstation graven we een greppel naar een rioolsloot, beerput of drainage. Het moet ook hellend zijn en bij voorkeur geïsoleerd..

Nadat beide leidingen klaar zijn, kan het station volledig worden bedekt met zand en kan de laatste 15 cm worden bedekt met vruchtbare grond..

Het resultaat van de installatie van het reinigingsstation

Het stationsluik moet boven het maaiveld uitsteken. Alle andere communicatie moet worden verborgen.

Binnenriolering van het huisje

Het is noodzakelijk om te beginnen met het leggen van de interne rioleringspijpleiding met de installatie van stijgbuizen. Voor stootborden met toilet nemen wij buizen van 100 mm, voor andere kunt u zowel 100 mm als 50 mm nemen. Volgens SNiP kan het interne rioleringssysteem worden gelegd met kunststof, beton, gewapend beton, gietijzeren buizen. De meest gevraagde zijn plastic buizen, we zullen ze nemen..

 • Wij monteren rioolbuizen volgens het schema. We verwijderen de ventilatiepijp 50 cm boven het dak.
 • We starten de leidingen van sanitaire armaturen rechtstreeks vanaf het apparaat. We bevestigen een sifon, een elleboog (U-vormige buis), aan de afvoerpijp van het sanitair, er zal altijd water in zitten, dat een onaangename geur in de rioolbuis vasthoudt en niet toelaat om binnen te komen de Kamer.
 • We meten de oppervlakte van de sifon tot de stijgleiding. Als er een verborgen aanleg van de pijpleiding is gepland, snijden we de muur tot de diepte van de pijpdiameter (32 of 50 mm). We plaatsen de liners ook met een helling van 2 – 3 °.

Belangrijk! De moffen van de rioolbuizen moeten naar het aankomende riool worden gericht. Dit minimaliseert het risico op lekkage..

Installatie van de interne riolering van het huisje

 • We verbinden de leidingen met elkaar met behulp van pakkingen en sanitairpasta, verbinden met een sifon, een stijgbuis en steken in de flitser. We controleren alle verbindingen. We bevestigen de pijpleiding aan de muur met speciale klemmen.

Belangrijk! Op plaatsen waar de buis door de muur gaat, moet deze in elastisch materiaal worden gewikkeld en door een metalen huls worden geleid. Het is onaanvaardbaar om pijpverbindingen in de muur te maken.

 • Wij sluiten alle sanitair aan op de stijgleiding.
 • We plaatsen de staanders in de ondervloer of kelder. Hier leggen we een horizontale pijpleiding, verbinden deze met een pijp die door de fundering van het huis gaat.

Riolering van het huisje onder de vloer

 • Op de kruising van de stijgbuis en de horizontale buis moeten we een inspectieput uitvoeren.

Pas nadat de gehele rioolleiding is aangelegd en gecontroleerd, kunnen de toevoerleidingen worden gepleisterd en kunnen de stootborden in nissen worden weggewerkt. Trouwens, met het oog op geluidsisolatie moeten de stootborden worden omwikkeld met minerale wol, genaaid met gipsplaten, enz. Vergeet niet te voldoen aan alle regels en vereisten van SNiP en SanPin.