Bouw van huizen

Hoe de schoorsteen op het dak en in het huis af te werken?

Bij het plaatsen van een schoorsteen rijst onvermijdelijk de vraag hoe de uitgaande pijp moet worden afgedekt. Het temperatuurverschil, de impact van de externe omgeving en de weersomstandigheden – dit alles beïnvloedt de duurzaamheid van de schoorsteen. Een belangrijk onderdeel van het systeem is het decoratieve effect. Een mooie bekleding verhoogt de esthetische beleving van het dak en geeft het een complete uitstraling.

Inhoudsopgave:

De materiaalkeuze voor de afwerking

In eerste instantie moet u bij het kiezen van een materiaal voor het afwerken van een schoorsteen rekening houden met de beschermende eigenschappen ervan. Van de negatieve factoren die de levensduur van de schoorsteen verminderen, worden de volgende onderscheiden:

 • weersinvloed,
 • temperatuurverschil gedurende het jaar,
 • hoge bedrijfstemperatuur,
 • ultraviolette straling.

Het grootste probleem blijft het verschil tussen hoge bedrijfs- en buitenomgevingstemperaturen. Hierdoor vormt zich condensatie in de schoorsteen, die de structuur binnendringt en deze geleidelijk vernietigt. Een goede isolatie van de schoorsteen met bekledingsmaterialen kan condensvorming aanzienlijk verminderen. Bovendien is het belangrijk om de conformiteit van de bekledingsmaterialen met het dak van het dak te waarborgen. Het gebruikte materiaal moet worden gekenmerkt door een hoge mate van weersbestendigheid en slijtvastheid.

De schoorsteen is afgewerkt met de volgende materialen:

 • decoratieve baksteen,
 • tegel,
 • cementplaten,
 • dakbedekkingsmateriaal,
 • kant-en-klare oplossingen.

Het verfraaien van de schoorsteen met decoratieve stenen is de meest praktische optie. Vooral klinkerstenen zijn in dit opzicht goed. Tijdens het gebruik is er geen vervuiling op te merken en het past goed bij elk type dak. Klinkertegels worden gekenmerkt door een hoge mechanische sterkte en weerstand tegen weersinvloeden en worden vaker gebruikt voor het bekleden van hoge dunne buizen. Voor een krachtige schoorsteenstructuur worden massieve stenen gebruikt, gestapeld in een schaakbordpatroon op een speciale lijm.

Gips wordt vaker gebruikt voor decoratieve afwerking. Vanwege de veelzijdigheid en betaalbare kosten wordt deze afwerkingsmethode vaak gebruikt. Het proces van het aanbrengen van het materiaal zelf is vergelijkbaar met het afwerken van de gevelwanden, terwijl de keuze voor minerale of acrylvarianten de levensduur aanzienlijk zal verlengen.

Cementplaten zijn goed omdat ze een laag gewicht hebben en verschillende textuurvariaties hebben, waardoor ze met hun hulp gemakkelijk elk oppervlak kunnen recreëren. Tegelijkertijd is het materiaal milieuvriendelijk en onbrandbaar..

Onder de dakbedekking wordt vaak geprofileerde beplating toegepast. Het is een geprofileerde metaalplaat gemaakt van staalslib door koudwalsen. De professionele vloer is interessant omdat hij, naast zijn hoge beschermende eigenschappen en zijn duurzaamheid, ook een lage prijs heeft en tegelijkertijd vrij decoratief is. Metalen constructies zijn lichtgewicht en eenvoudig te installeren, terwijl ze een aantrekkelijk esthetisch uiterlijk hebben.

De originele oplossing is het gebruik van kant-en-klare constructies. Meestal zijn dit rubberen producten die warmte en waterdichtheid bieden. Een breed beschermend schort zorgt ervoor dat er geen vocht en vuil in de dakcake komt, maar het is geen goed ontwerpelement. Het is meer geschikt voor externe schoorsteenpijpen van roestvrij staal.

Aan welke regels en voorschriften moet u zich houden?

Voordat u de bekleding maakt, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de overeenstemming van de voltooide structuur met de SNiP-normen. Vereisten voor verwarming en ventilatie omvatten de volgende items:

 • isolatie van hete oppervlakken zorgt voor de installatie van thermische isolatie die een temperatuurverschil op het oppervlak van de bekleding en het binnenste deel van maximaal 20 ° C kan bieden,
 • pijpleidingen en luchtkanalen moeten zijn gemaakt van materialen met een beschermende anticorrosiecoating. Of van degenen die zelf worden gekenmerkt door corrosieweerstand,
 • de vrije ruimte tussen de leidingen en het dak moet worden afgedekt met onbrandbare dakbedekking,
 • het gebruik van asbestmaterialen is niet toegestaan,
 • als de kachel met kolen wordt gestookt, is het in dit geval onmogelijk om schoorsteenpijpen van roestvrij staal te installeren,
 • schoorsteenmonden mogen de vrije afvoer van rook uit de schoorsteen niet belemmeren,
 • de dikte van schoorstenen gemaakt van bakstenen moet minder dan 120 mm zijn, van hittebestendig beton – 60 mm.

Afwerkingsstappen voor dakpijpen

 • De bekleding begint met de installatie van een speciaal beschermend schort bij de uitgang van de schoorsteen naar het dak. Het schort wordt in twee lagen gelegd: één wordt onder het dak geplaatst, de tweede laag van het beschermende schort wordt over de hoes geplaatst. De knooppunten zijn zorgvuldig verzegeld.
 • In dergelijke gevallen is een aanvullende afwerking van de buis vereist:
 • onvoldoende schoorsteentrek,
 • zorgen voor de decoratie van de schoorsteenelementen die naar het dak komen,
 • de voering van de schoorsteenpijp was gemaakt van eenvoudige baksteen, die niet de juiste mate van esthetiek heeft,
 • de materialen die voor de schoorsteen zijn gebruikt, komen niet overeen met de stijl van het huis en steken af ​​​​van het algemene zicht,

Pijpen afdichten

Het afwerken van de schoorsteen op het dak begint allereerst met het zorgen voor een goede afdichting van de schoorsteenuitlaat. Meer recentelijk schreven de normen de constructie van geëxpandeerd metselwerk voor bij de uitgang van de buis. Dit was nodig om de aanvoer van de dakbedekking te kunnen doen om de voeg af te dichten. Uiteindelijk kreeg het ontwerp een nogal lomp uiterlijk en was het esthetisch onaantrekkelijk. Moderne materialen maken het mogelijk om dergelijke eisen te vermijden en tegelijkertijd een effectieve afdichting te garanderen. Eventueel dakbedekkingsmateriaal moet om het schoorsteenmetselwerk worden gewikkeld. Verder is er een beschermend schort om de buis aangebracht. Het schort zelf is vaak gemaakt van gegalvaniseerd metaal met een dikte van 2-4 mm, maar het vereist een polymeercoating voor weerstand tegen weersinvloeden. Voor schorten worden altijd onbrandbare materialen gebruikt die bestand zijn tegen hoge temperaturen.

De meest optimale manier om een ​​kwaliteitszegel te garanderen, is een combinatie van flexibele afdichtingstape en een met polymeer gecoat metalen schort. De tape is gemaakt van aluminiumfolie met toevoeging van bitumen en polymeermaterialen als zelfklevende laag. Het wordt onder het platform gelegd, op het punt waar de schoorsteen naar het dak gaat. Na het leggen van het schort wordt een transparante siliconenkit op de naden aangebracht, wat de afdichting voltooit.

naaien

Het afwerken van een bakstenen schoorsteen vereist vaak extra stiksels. In de regel is het in dergelijke gevallen vereist:

 • metselwerk is gemaakt van gewone bakstenen,
 • bij een hoge leidinghoogte van meer dan twee meter boven het dakoppervlak wordt gezorgd voor een zwakke trek,
 • esthetische smaak.

Als de luchtkanalen bovendien een lichte kunststof bodem hebben, is er vaak geen metselwerk nodig. In dit geval sluit de omhulling eenvoudig het frame waardoor dergelijke communicaties passeren..

Voordat u de schoorsteenuitlaat belijnt, moet u een frame rond de buis bouwen. Het frame is samengesteld uit metalen profielen of een houten staaf met een dikte van niet meer dan 5×5 cm Houd er rekening mee dat het hout moet worden voorbehandeld met een antisepticum om de boom te beschermen tegen de gevolgen van klimatologische omstandigheden. Veel moderne antiseptica zijn in staat om hout te beschermen tegen parasieten en weersinvloeden bij het verwerken van hout, en daarnaast om de brandwerendheid te vergroten. Toch is hout een controversiële beslissing, omdat bij een aanzienlijk temperatuurverschil condensatie ontstaat, die het hout goed opneemt..

Als materiaal voor het frame wordt vaak een profiel van dezelfde dikte en textuur gebruikt dat voor gipsplaat wordt gebruikt. In dit geval worden alle verbindingen gemaakt met metalen pluggen.

Het afdekken van de schoorsteen met plaatstaal is een van de meest praktische manieren. De arbeidskosten en de materiaalkosten zijn minimaal, de installatie is vrij eenvoudig. Door de juiste thermische isolatie te bieden, wordt het huidoppervlak niet blootgesteld aan sterke hitte, waardoor het kan worden gecoat met rubberverf voor extra bescherming tegen blootstelling aan ultraviolette straling en weersinvloeden. Ook zal schilderen de structuur extra esthetiek geven..

Pijpvoering

Een mooie afwerking van een bakstenen schoorsteen impliceert vaak een bekleding van pijpen met decoratieve steen van kunstmatige of natuurlijke oorsprong. In dit geval is het nodig om de buis te bekleden met hoogwaardige decoratieve stenen en om de sterkte van de bevestigingsmiddelen te waarborgen met betrouwbare verbindingsmaterialen. Anders kan de voering bij blootstelling aan temperaturen van de buis vallen. Maar tegelijkertijd is het de moeite waard eraan te denken dat hoogwaardige decoratieve baksteen al de juiste mate van esthetiek heeft. Vaak heeft het geen extra bekleding nodig, omdat het de integriteit van de geselecteerde compositie niet schendt. Als de elementen van de bekleding een aanzienlijk gewicht hebben, is in dit geval extra wapening vereist. Naast de lijm worden vaak hardware- of deuvelbevestigingen gebruikt aan de randen van de tegels..

Schoorsteendecoratie in huis: materiaalkeuze

In een landhuis wordt vaak een open haard of kachel in de woonkamer ingebouwd. Tegelijkertijd gaat de schoorsteen vaak door plafonds en vaak door alle kamers. In dit geval is het nodig om de uitstekende delen harmonieus in het interieur te passen..

 • Eerst wordt een frame opgebouwd uit een metalen profiel, dat vervolgens wordt bedekt met gipsplaten. Gewoon materiaal is hiervoor niet geschikt, u heeft dus een brandwerende gipskartonplaat nodig die de aanduiding GKLO draagt.
 • Minerale of glasvezelwol wordt in het frame geplaatst om thermische isolatie te bieden. Dankzij dit materiaal is het oppervlak van de plaat klaar om te worden afgewerkt met elk materiaal, inclusief zelfs het eenvoudig lijmen van behang op een plaat..
 • Het afwerken van de schoorsteen in het huis vereist geen speciale kosten. Keramische tegels of gipsstucwerk zullen bijvoorbeeld goed passen bij veel interieurstijlen. Het is raadzaam om sommige elementen in de vorm van een mozaïek te maken, vooral de combinaties van glas van verschillende kleuren..

Het meest duurzame en duurzame materiaal voor decoratie, zowel intern als extern, is klinkersteen. Het is zeer geschikt voor minimalistische interieurs en vereist vaak geen extra afwerking..

Gips wordt vaker gebruikt voor interieurdecoratie vanwege eenvoud en oudheid. Dit is de oudste methode, die nog steeds veel aanhangers heeft..

De keuze van de decoratiemethode hangt meer af van smaakvoorkeuren, omdat u met de juiste thermische isolatie van de schoorsteen externe decoratie kunt maken met elk materiaal.

Voor- en nadelen van bekledingsmaterialen

Er is een grote verscheidenheid aan verschillende afwerkingsmaterialen op de markt. Om niet in de war te raken in dit assortiment, is het belangrijk om hun onderscheidende soorten te kennen, evenals hun kwaliteiten:

 • Siding is een kunststof paneel voor buitendecoratie. Ze worden op de schoorsteen geïnstalleerd als er hoogwaardige thermische isolatie is aangebracht. Het materiaal vereist installatie op een stevige ondergrond, is niet giftig en is niet bang voor water. Tegelijkertijd smelt het bij blootstelling aan vlammen of hoge temperaturen en wordt het gekenmerkt door een lage sterkte en vorstbestendigheid..
 • De pleister onderscheidt zich door zijn duurzaamheid en weerstand tegen atmosferische omstandigheden, maar is tegelijkertijd vrij arbeidsintensief om te installeren en wordt gekenmerkt door hoge kosten. Ook impliceert het aanbrengen van gips vaak een volgende laag decoratieve stijl of schilderen.

 • Klinkerstenen worden gewaardeerd om hun sterkte en duurzaamheid. Bovendien staan ​​de decoratieve eigenschappen ook bovenaan. Van zijn tekortkomingen wordt een hoge prijs onderscheiden: van 1000 roebel per 1 m2 en het gewicht. Vaak vereist het ontwerp van de schoorsteen in dit geval extra versterking..
 • Keramische tegels zijn alleen geschikt voor interieurdecoratie. Het is gemonteerd op vlakke en vlakke oppervlakken en vereist tegelijkertijd voorbereidend voorbereidend werk. De tegel wordt gekenmerkt door zijn esthetiek en lage prijs..
 • Terrasplanken zijn een van de beste materialen voor dakbedekking en schoorsteenafwerking. Het materiaal is lichtgewicht, bestand tegen stress en weersinvloeden. Tegelijkertijd bieden fabrikanten een breed scala aan kleuren. Van de minnen van golfkarton wordt de zwakke geluidsisolatie onderscheiden.
 • De metalen tegel is goed voor zijn installatiegemak en duurzaamheid. Het afwerken van de schoorsteen met een metalen profiel zorgt voor de esthetiek van de structuur en de weerstand tegen klimaateffecten. Net als terrasplanken kunnen metalen tegels geen goede geluidsisolatie bieden. Bij het inrichten van een schoorsteen is dit in principe niet zo belangrijk..