Bouw van huizen

Gesmede tuinhuisjes voor zomerhuisjes: de nadelen en voordelen van een dergelijke structuur

Modern landschapsontwerp bevat vaak zo’n onderdeel als een smeedijzeren tuinhuisje. Vakkundig uitgevoerd, zal het zeker een echte versiering van de site worden. Het ziet er bijzonder harmonieus uit in combinatie met een hek, spijlen voor de ramen van het huis of tuinmeubelen gemaakt in dezelfde techniek. Het artikel richt zich niet alleen op de voor- en nadelen van gesmede priëlen, maar ook op het onafhankelijk lassen van een eenvoudig metalen prieel.

Inhoud:

Gesmede tuinhuisjes voor zomerhuisjes kunnen zowel een massieve gesloten structuur op een solide basis als een lichte opengewerkte structuur zijn. Het eerste type is geweldig om tijd door te brengen, zelfs in het koude seizoen. In de regel is er een vuurpot in geïnstalleerd, en soms een open haard. Dergelijke tuinhuisjes doen meer denken aan paviljoens met elegant artistiek smeedwerk op de ramen en gekleurde daken gemaakt van polycarbonaat of ander dakbedekkingsmateriaal..

 • Lichtgewicht constructies zijn niet in staat om te beschermen tegen hevige regen, maar ze zullen op een zomerdag beschutting bieden tegen de brandende zon.
 • Ze onderscheiden zich door een voortreffelijke uitstraling, vooral als dit elite tuinhuisjes zijn gemaakt door meesters van hun vak in een enkele kopie, die met recht echte kunstwerken kunnen worden genoemd.

Voordelen van gesmede priëlen

Gesmede tuinhuisjes zijn met recht een luxe decoratie voor elke site..

 • Ze worden niet alleen gebruikt als een plek voor gezinsvakanties, maar ook als achtergrond voor speciale evenementen, bijvoorbeeld huwelijksceremonies;
 • ziet er geweldig uit tegen de achtergrond van het tuinlandschap, tussen de bomen en tegen de achtergrond van de gevel van het huis;
 • een metalen tuinhuisje past goed bij elementen gemaakt van andere materialen – steen, hout, plastic of metaal;

 • hebben niet alleen een aantrekkelijk uiterlijk, maar zijn ook duurzamer dan hout;
 • minder vaak is reparatie vereist, die in de regel bestaat uit jaarlijks schilderen;
 • je kunt een optie kiezen voor elke portemonnee – van dure elite tuinhuisjes tot vrij voordelige gelaste opties van wapeningsstaven, of zelfs goedkoper – een rooster gebruiken voor een natuurlijke omheining;

 • het maakt niet uit in welke prijsklasse het smeedijzeren tuinhuisje is, het kan op bijna elk oppervlak worden geïnstalleerd, of het nu een gazon, een betonnen oppervlak of een grindwal is. Vaak worden ingebedde delen op betonnen steunen gebruikt als bevestigingsmiddelen, maar er zijn tuinhuisjes die eenvoudig in de grond worden begraven of erop worden gemonteerd.
 • kan gemakkelijk worden geverfd met alle alkydverven, inclusief composities die vergulden of platina imiteren. Ze geven de constructies niet alleen een mooie uitstraling, maar beschermen het metaal ook tegen atmosferische invloeden;
 • voor degenen die graag verschillende gerechten op de grill op de site bereiden, zijn smeedijzeren tuinhuisjes een ideale optie. In vergelijking met houten tegenhangers, die nog steeds toonaangevend zijn in populariteit, zijn ze inderdaad niet bang voor vuur. Daarom kunt u de grill er veilig in installeren en zelfs bij regenachtig weer uw favoriete gerechten bereiden..

Nadelen van smeedijzeren tuinhuisjes

Natuurlijk hebben alle ontwerpen niet alleen voordelen, maar ook nadelen, en gesmede priëlen zijn geen uitzondering..

 • Er wordt aangenomen dat het vanwege de eigenschap van metaal erg heet wordt in de zon, het zal erg heet zijn in het tuinhuisje. Om dit te voorkomen, moet u een zo open mogelijk model kiezen en bomen in de buurt planten, wat de nodige schaduw zal creëren;

 • het metaal roest. Maar dit nadeel kan gemakkelijk worden geëlimineerd door het oppervlak van het tuinhuisje te bedekken met kleurstoffen, vooral omdat moderne kleurstoffen een uitstekende bescherming bieden voor het metaal, ze zijn duurzamer, waardoor ze om de paar jaar kunnen worden geverfd. Bovendien kunnen ze zelfs zonder voorbehandeling op een metalen oppervlak worden aangebracht, wat het werk aanzienlijk vereenvoudigt..

Elite smeedijzeren tuinhuisjes

Uniciteit en originaliteit zijn de belangrijkste kenmerken van elite smeedijzeren tuinhuisjes. Ze zijn gemaakt volgens een individuele schets en worden daarom exclusief genoemd. Ondanks het feit dat ze er meestal uitzien als dunne, kantontwerpen, zijn ze in feite extreem duurzaam, vanwege het feit dat het metaal zelf een zeer hard en veerkrachtig materiaal is..

Het maken van dergelijke tuinhuisjes is een nogal arbeidsintensief en tijdrovend werk. Het begint met een schets, die ofwel wordt uitgevoerd door een professionele ontwerper, rekening houdend met de wensen van de klant, ofwel wordt geselecteerd uit de kant-en-klare opties die beschikbaar zijn in een bedrijf dat vervalste producten produceert..

Als de schets klaar is, gaat deze naar de ontwerper die het project maakt. Daarin berekent hij alle noodzakelijke parameters van de ondersteunende constructies om volledige veiligheid te garanderen tegen de gevolgen van mogelijke belastingen. Daarna gaat het gedrukte ontwerp naar de smederij en vervolgens langs de transportband naar de assemblagewinkel. In de laatste fase bevindt hij zich in de verfwinkel. Wanneer al deze fasen zijn doorlopen, wordt het vervaardigde tuinhuisje naar de klant gestuurd, die meestal door het installatieteam wordt geïnstalleerd..

Het is vermeldenswaard dat tijdens het smeden het aandeel van handarbeid vrij groot is, omdat de machine verre van elk element en detail kan maken. Ook worden afzonderlijke delen van de constructie handmatig geassembleerd, daarom houden gesmede priëlen de warmte van de handen van de meester vast.

Maak onderscheid tussen koud en warm smeden. Koud smeden verwijst naar het werken met een metaal bij kamertemperatuur, die lager is dan de herkristallisatietemperatuur van het metaal. Het werk maakt gebruik van ijzer- en zachte staalsoorten. Het proces kan worden omschreven als het uitsnijden van blanco’s of stempelen genoemd.

Koud smeden afgewerkte elementen worden geassembleerd door middel van lassen. Tuinhuisjes die met deze technologie zijn gemaakt, zijn goedkoper dan die met warm smeden, maar het resultaat is ook minder effectief..

Materialen voor de vervaardiging van metalen en gesmede priëlen

Voor de productie van vervalste producten gebruikt:

 • ijzer;
 • koper;
 • staal.

Meer geschikt zijn zachte variëteiten, die tot 13% koolstof bevatten. Naarmate het aandeel toeneemt, wordt het metaal taai, hard en neemt de neiging tot verharding toe, wat artistiek smeden bemoeilijkt en het ovenlassen, dat vaak wordt gebruikt bij het smeden, verstoort..

Voor machinaal smeden gebruikt:

 • rond of vierkant profiel;
 • plaat metaal;
 • stempelen.

Voor een handmatige – alles is hetzelfde, behalve de laatste. In de regel combineert het tuinhuisje zowel machinale als met de hand gesmede elementen..

Wat betreft de specifieke productievoorwaarden, deze zullen variëren afhankelijk van de specifieke kenmerken van de bestelling – of het tuinhuisje voor de eerste keer wordt uitgevoerd of al is uitgevoerd volgens een vergelijkbare schets.

Aan het einde van het werk zal het vrij moeilijk zijn om radicale veranderingen aan te brengen, omdat het product een volwaardig, voltooid werk is. De verfijning in de toekomst zal, zoals reeds opgemerkt, worden teruggebracht tot het coaten met kleurcomposities.

De kosten van hun producten worden meestal onafhankelijk bepaald door een productiebedrijf of een individuele vakman, op basis van de moeilijkheidsgraad van het werk. In de regel varieert de prijs van een smeedijzeren tuinhuisje van 8 duizend roebel. en kan meer dan 1 miljoen roebel bedragen.

Doe-het-zelf metalen tuinhuisjes

Om een ​​​​complex ontwerp van een elite gesmeed tuinhuisje te creëren, ongeacht of koud smeden of hete technologie wordt gebruikt, zijn bepaalde vaardigheden in het werken met metaal vereist, evenals de beschikbaarheid van speciale apparatuur. Maar als je wilt, kun je altijd een alternatief vinden, bijvoorbeeld een eenvoudig metalen prieel gemaakt van gevormde buizen met lasverbindingen.

De meest rationele optie is het metalen frame van het tuinhuisje, gemaakt van een rechthoekige of vierkante buis met een wanddikte van minimaal 2 mm. Gelaste constructies gemaakt van dergelijke buizen zullen er nauwkeuriger uitzien dan bij het gebruik van ronde buizen en een kanaal. Voor scheidingswanden kunt u een metalen hoek gebruiken.

Tegenwoordig wordt een breed scala aan tekeningen en metalen priëlen op internet gepresenteerd. Maar in de meeste gevallen vereisen ze maatwerk. Maar in ieder geval is dit een goede manier om geld te besparen bij het bestellen van een individueel project..

Een voorbeeld van het bouwen van een tuinhuisje met je eigen handen

Prieel maat 3×5.4m.

Dak

Om een ​​dak te maken, is een buis van 20×40 mm nodig, die op specifieke afmetingen moet worden gesneden.

 • Voor een dakhelling is een buis van 20×40 mm met een lengte van 2 m vereist – 12 stuks;
 • dwarsbalk – buis 20×40 mm, lengte 3 m – 6 stuks;
 • voor middensteunen – buis 20×40 mm, lengte 40 cm – 6 stuks.

Al deze leidingen moeten door middel van lassen tot driehoeken worden verbonden, waarvoor u een lasinverter en elektroden van 3 mm nodig heeft.

Werk moet worden uitgevoerd op een goede vlakke ondergrond. Om een ​​rechte hoek in te stellen tussen de centrale steun van de boog en de dwarsbalk, moet je een vierkant gebruiken. Eerst moet de steunboog precies in het midden van de dwarsbalk worden gelast en vervolgens beide bogen aan de steun worden gelast en elk van de bogen afzonderlijk aan de dwarsbalk. In dit geval wordt een uitsteeksel van de boog van 20 cm gemaakt.

Het dak is half afgewerkt. Nu kunt u doorgaan met de voorbereiding van andere elementen waarvoor u nodig heeft:

 • rekken – buis 40×40 mm, lengte 3 m – 10 stuks;
 • dwarsband – buis 40×40 mm, lengte 3 m – 2 stuks;
 • langsband – buis 20×40 mm, lengte 5,4 m – 2 stuks.

Indeling van de site voor het tuinhuisje

Op de geselecteerde site voor het toekomstige tuinhuisje, is het noodzakelijk om de plaatsen voor de installatie van de pilaren te markeren. Eerst worden markeringen ingesteld voor de installatie van pilaren in 4 hoeken volgens de gespecificeerde parameters 5,4×3 m, de afstand tussen de hoeken moet langs de diagonalen worden gecontroleerd, deze moet hetzelfde zijn. Verder moet de korte zijde in tweeën worden gedeeld, respectievelijk een markering plaatsen op 1,5 m. De achterwand van het tuinhuisje moet in 3 gelijke delen worden verdeeld, waarbij elke 1,8 meter markeringen worden aangebracht. Voor de voormuur moet u markeringen plaatsen, rekening houdend met het feit dat de ingang zich hier zal bevinden. Alternatief – 2,3 m – 1 m – 2,3 m (vanaf de hoek van links naar rechts). In dit geval zal de ingang in het midden zijn..

Installatie van pilaren

Nadat de markering is voltooid, moet u beginnen met het voorbereiden van de putten voor het installeren van de pilaren, voor het gemak van het werk kunt u aan de touwen trekken. Putten moeten worden gegraven tot een diepte van ongeveer 40 cm, respectievelijk vierkant van vorm.

Het is noodzakelijk om pilaren in de resulterende putten te installeren en deze tot een diepte van ongeveer 80 cm in de grond te drijven (hiervoor kunt u het beste een voorhamer gebruiken). Tijdens de installatie wordt noodzakelijkerwijs een waterpas gebruikt om de afmetingen nauwkeuriger te behouden.

De volgende stap is het lassen van de omsnoering aan de palen

Dak installatie

De eerste stap is om te lassen op het niveau van 2 extreem vooraf voorbereide “driehoeken”. Voor het gemak van het installeren van de rest, worden de reeds gemonteerde “driehoeken” bevestigd over een 20×40 mm buis van 6 meter lang. Daarna worden de dakhellingen zonder veel moeite geïnstalleerd..

Vervolgens worden de overige dwarsprofielbuizen van de dakhellingen gelast.

Bouw schilderij

In dit stadium moeten de dakhellingen worden geverfd, want nadat het dak is bedekt, is het vrij moeilijk om het met hoge kwaliteit te doen..

Poedercoating wordt als de meest duurzame beschouwd, maar op deze manier is het mogelijk om het tuinhuisje alleen in productieomstandigheden te schilderen. Bij het zelf schilderen van de elementen wordt eerst een primer aangebracht en vervolgens bedekt met nitro-email, bestand tegen verschillende invloeden van buitenaf. Of de zogenaamde “hamer”-verven worden gebruikt, die worden aangebracht zonder voorafgaande grondering (ze kunnen zelfs worden aangebracht op delen die zijn aangeraakt door roest).

De vloer egaliseren

Voordat de tegels worden gelegd, moet het oppervlak van de site worden geëgaliseerd met behulp van een waterpas. Hiervoor wordt de grond in verhoogde gebieden afgesneden en in lagere gebieden gegoten. Om de tegels gemakkelijker te leggen, bestrooit u het gebied vervolgens met een laag zand. Dit soort werk wordt aan het begin van de bouw uitgevoerd..

De volgende stap is tegelen. In dit geval is het belangrijk om een ​​​​oppervlak aan te brengen met een lichte helling van het midden naar de randen, wat nodig is voor waterafvoer. Een dergelijke maatregel elimineert de vorming van plassen in het midden van het tuinhuisje. Het is handig om een ​​rubberen hamer te gebruiken om de tegels waterpas te maken..

De tweede manier om de vloer in het tuinhuisje te plaatsen, is door de houten vloer uit te rusten. Dit is een goedkopere en gemakkelijkere optie. Het belangrijkste is om het hout te behandelen met een beschermend middel.

Nu moeten we voor het dak zorgen. Het kan worden afgedekt met gegalvaniseerde profielen of planken. Eerst wordt de ene kant bedekt, dan de tweede, waarna de nok wordt geïnstalleerd.

Het tuinhuisje is klaar. Het blijft om de eb te bevestigen, de vuurpot te installeren, het pad naar het tuinhuisje uit te leggen, enzovoort, waardoor het een plek wordt voor comfortabele rust.

Foto smeedijzeren tuinhuisjes

Het is niet moeilijk om nu een gesmeed of metalen tuinhuisje voor een zomerverblijf te kopen. De markt loopt over van verschillende aanbiedingen, van economy class in de vorm van een metalen frame met een polycarbonaat luifel tot luxe met handgesmeed. Hieronder vindt u een selectie van foto’s van tuinhuisjes voor elke portemonnee.