Bouw van huizen

Doe-het-zelf verdichting van puin

Het is vrij moeilijk om een ​​bouwproces voor te stellen zonder het gebruik van puin. Het wordt gebruikt bij het maken van een fundering, het mengen van betonmortel, het vormen van tuinpaden, het organiseren van landschapsontwerp, het leggen van toegangswegen en snelwegen. Het artikel gaat in op de basisprincipes van het verdichten van steenslag.

Inhoud:

Het product van het breken van rotsen wordt gebruikt om het zogenaamde kussen uit te rusten, dat de volgende functies vervult:

 • het nivelleren van de basis voor verder werk;
 • het verlenen van hardheid aan zwakdragende gronden;
 • bescherming van gebouwen tegen de negatieve effecten van vocht;
 • verhoogde duurzaamheid onder hoge belasting.

In elk geval hangt de kwaliteit van de steenslagbasis rechtstreeks af van de fysieke en technische kenmerken van het materiaal. Het zal niet mogelijk zijn om de kenmerken te bepalen aan de hand van hun uiterlijk, ze worden aangegeven in de begeleidende documenten, certificaten.

Een soort puin

Dit stortgoed wordt geproduceerd door keien door breekapparatuur te leiden. Bij de uitgang wordt een steen van verschillende fracties van 0 * 5 tot 40 * 70 mm verkregen. De grootte bepaalt de omvang. Voor huishoudelijke constructies wordt voornamelijk steenslag 5 * 20 en 20 * 40 mm gebruikt.

Het type bouwmateriaal is:

 • graniet. Het wordt gekenmerkt door een hoge natuurlijke sterkte en het vermogen om multidirectionele belastingen te weerstaan;
 • kalksteen. Qua hardheid doet het praktisch niet onder voor granietsteen. Het kost echter veel minder. Perfect voor woningbouw;
 • slakken. Dergelijk materiaal wordt verkregen uit metallurgisch afval. De kosten zijn veel lager dan de bovengenoemde soorten grind. Maar vanwege schadelijke onzuiverheden in de samenstelling is het toepassingsgebied eerder beperkt;

 • ondergeschikt. Steenslag wordt geproduceerd uit bouwafval (fragmenten van baksteen, asfalt of beton). Natuurlijk verschilt de recycling van het materiaal niet met hoge tarieven, en daarom is het niet geschikt voor alle soorten werk..

Voordat u koopt, moet u letten op een parameter als schilfering. Een groot percentage van het gehalte aan lamellaire korrels vermindert de sterkte van de afgewerkte basis aanzienlijk tijdens de constructie van objecten voor elk doel. Daarom, hoe lager deze parameter, hoe beter..

Verdichtingscoëfficiënt van steenslag

Bij het zelf bouwen had iedereen te maken met zo’n probleem als een tekort of overschot aan materiaal. De mogelijkheid om het benodigde bedrag te berekenen is een belangrijk aspect van elk proces. Gemiddelde waarden worden vaak gebruikt voor huishoudelijke behoeften..

Om het volume te berekenen, moet u weten:

 • vereiste paddikte na aanstampen. Meestal is deze indicator 0,2 of 0,25 m;
 • verdichting van steenslag met een stamper, de verdichtingscoëfficiënt is 1,3. De parameter is correct voor de meeste fracties die worden verdicht door middel van gemechaniseerde middelen;
 • soortelijk gewicht van stortgoed, dat in het certificaat wordt vermeld. Laten we voor het rekengemak een gewicht nemen van 1,5 t/m. kubus typisch voor gewoon puin.

Dus, als we alle componenten van de vergelijking kennen, berekenen we het materiaal voor 1 vierkante meter leggen: 0,25×1,3×1,5 = 0,4875 t.

Zoals bij elke berekening wordt het resultaat naar boven afgerond. Middelen voor het vullen van 1 m². een gebied van een laag steenslag van 25 cm dik heeft 490 kg nodig. Nou, bereken het volume voor 10-20 vierkante meter. m. zal al veel gemakkelijker zijn.

Waarom moet je de basis verdichten met steenslag?

De kwestie van verdichting wordt gesteld door alle nieuwkomers in de bouwsector. Inderdaad, in theorie is de steen zelf een duurzaam materiaal en het is voldoende om het waterpas te maken en je kunt doorgaan naar de volgende fase van het werk. De dingen zijn echter niet zo eenvoudig..

 • Steenslag wordt verkregen door te breken, waarbij de korrelvlakken een vrije vorm krijgen. Bij het vullen van het materiaal tussen elk element worden luchtholten gevormd, die het weerstandsniveau onder belasting verminderen.
 • De strakke pasvorm van individuele fragmenten vermindert het risico van hun “lopen”. Inderdaad, na het verdichten van de grond met steenslag, verdwijnen de holtes of nemen ze aanzienlijk af in volume. Zo ontstaat er een extra veiligheidsmarge voor de fundering..

 • Als uitzondering kunt u de rotsachtige grond beschouwen, die als basis voor de constructie dient. In dit geval is het voldoende om de steenslagdijk waterpas te maken voor vervolgwerkzaamheden: tegels leggen, beton storten, enz..
 • In andere omstandigheden moet het grind niet alleen op de grond liggen, maar moet het worden verdicht en een enkel vlak vormen. Dichte opvulling van de ruimte tussen de korrels met gronddeeltjes geeft de nodige stevigheid.
 • De dikte van de verdichte laag kan variëren van 50 tot 250 mm. De veiligheidsfactor voor het verdichten van steenslag bepaalt de daaropvolgende belasting op de basis (voorbijkomende voertuigen, voetgangers, het gewicht van de constructie, enz.).
 • Een aparte lijn kan worden gebruikt om de steenslagbasis te markeren. De methode bestaat uit verschillende fasen – het gebruik van grind van verschillende fracties. Eerst wordt grof materiaal genomen en aangedrukt, vervolgens wordt steenslag in een kleiner formaat gegoten en opnieuw verdicht, de laatste laag is fijnkorrelig materiaal en het laatste walsen van het oppervlak wordt uitgevoerd.

Verdichting van steenslag met een handmatige stamper

Bij afwezigheid van speciale vibratieapparatuur gebruiken ambachtslieden gereedschappen die met hun eigen handen zijn gemaakt. Bij zo’n zegel is natuurlijk een goede lichamelijke conditie noodzakelijk. Handmatig rammen is relevant voor kleine werkvolumes.

 • Er zijn veel opties om een ​​apparaat te maken. Hiervan is de meest primitieve straal 100×100 mm. U kunt hout met een grote doorsnede nemen, waardoor het bestreken gebied voor verdichting groter wordt..
 • De lengte van de balk wordt gekozen op basis van het gebruiksgemak, vaker wordt de borst van een persoon als basis genomen. Het onderste uiteinde van het gereedschap is bekleed met gegalvaniseerde plaat. In het bovenste gedeelte zijn aan beide zijden handgrepen van houten pennen of metalen staven gemonteerd.
 • De manier waarop het werkt is vrij eenvoudig. De stang wordt aan de handgrepen tot de maximale hoogte opgetild en met kracht neergelaten op de steenslagbasis. Herhaalde herhaling van deze bewegingen in een bepaalde richting zal leiden tot het gewenste resultaat.

 • Als de ijverige eigenaar een metalen kop heeft, is deze bevestigd aan een dunnere houten basis, bijvoorbeeld een blokhut. Het apparaat wordt veel gemakkelijker, wat betekent dat de stamper “leuker” wordt.
 • Een apparaat dat volledig van metaal is gemaakt (standaard en zool) heeft een duurzamere constructie. Toegegeven, dit materiaal zorgt voor een grote trilling, die het hout perfect dempt. In dit geval is de oplossing om speciale handschoenen te gebruiken..

Verdichting van steenslag met een trilplaat

Het gebruik van een trilplaat of trilstamper is relevant voor globale volumes. Met behulp van technologie is het proces mogelijk zowel op moeilijk bereikbare plaatsen als in gebieden in de buurt van de muren van gebouwen.

 • De apparatuur is compact, betrouwbaar en mobiel. Eenvoudige bediening en hoge efficiëntie maken het mogelijk om in korte tijd met maximale kwaliteit te werken. Trilplaten met een gewicht van 60 tot 120 kg worden gebruikt voor huishoudelijke behoeften..
 • Het werkingsprincipe ligt in de trilling van de plaat, verkregen door roterende excentrieken. Het stampen vindt plaats door schoktrillingen en energie over te brengen van de steunschoen naar de steenslag.
 • Schokdempers dempen mechanische trillingen die naar de bovenkant van de apparatuur gaan en bieden zo bescherming voor zowel de motor als de machinist. De uitrusting is uitgerust met een versnellingspook, waarmee het rijvermogen kan worden aangepast.

 • Volgens de bewegingsmethode worden eenrichtings- en omkeerbare (met heen en weer gaande) apparaten onderscheiden. De laatste optie wordt gekenmerkt door verhoogde functionaliteit en efficiëntie. Met hun hulp wordt het stampen uitgevoerd zonder cyclische beweging over het te behandelen oppervlak..
 • De motor kan draaien op vloeibare petroleum (benzine of diesel) of aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Units met een elektromotor zijn lichtgewicht (tot 100 kg). Ze worden veel toegepast in werken waar geen hoge eisen worden gesteld aan de verdichting van het materiaal..
 • Dergelijke apparatuur kan worden gekocht in gespecialiseerde winkels of met de hand, zoals ze zeggen, tweedehands. De meest winstgevende optie is om apparatuur te huren, wat veel minder kost..
 • In ieder geval is het belangrijk om te voldoen aan bedrijfsomstandigheden die de levensduur verlengen en uitval voorkomen. Voordat u begint, dient u de gebruiksaanwijzing zorgvuldig te bestuderen, uzelf vertrouwd te maken met de veiligheidsregels.
 • Regelmatige smering van afzonderlijke elementen, het reinigen van het luchtfilter, het verversen van de olie helpt om alle technische parameters van de apparatuur te behouden.

Alternatieve opties voor verdichting van grind

Voor deze doeleinden kunt u ook zelfgemaakte apparaten gebruiken op basis van het werkingsprincipe dat vergelijkbaar is met gemechaniseerde apparatuur. Hier heb je een oude metalen bak, een pijp, zand en een lasapparaat nodig..

 • Een handvat van een pijpsegment is onder een hoek aan de container gelast en loodrecht geplaatste fittingen zijn aan het bovenste deel bevestigd. Het is raadzaam om de bodem van de trog extra te verstevigen door er een ijzeren plaat aan te lassen.
 • Door het opzetstuk te vullen met zand, krijgen we een veelzijdig handmatig opzetstuk zoals een asfaltwals. Het apparaat wordt door het handvat in een bepaalde richting bewogen en door het aanzienlijke gewicht wordt grind verdicht. In gebruik is het vrij eenvoudig, maar het vereist enige vaardigheid en, nogmaals, fysieke kracht..
 • De tweede methode is relevant voor het aanstampen van bulkmateriaal op een ruim gebied zonder groene ruimten, een tuinhuisje, een hek of andere obstakels. De technologie gaat uit van de aanwezigheid van een auto, met behulp waarvan de verdichting van steenslagzand wordt uitgevoerd.
 • De grindlaag wordt met een schop of hark over het gehele oppervlak uitgestrooid. Daarna gaan we achter het stuur zitten en beginnen methodisch langs het voorbereide terrein te rijden in verschillende richtingen (langs, overdwars en diagonaal) totdat we het gewenste resultaat krijgen.
 • Als er tijdens het proces een spoor wordt gevormd, wordt in dit gebied grind gestort, dus er moet een beetje materiaal overblijven om op te vullen. Verder rammen gaat verder met de bovenstaande methode. Natuurlijk kan deze methode niet handmatig worden genoemd, maar toch wordt de verdichting alleen uitgevoerd zonder de betrokkenheid van bouwteams of de aankoop van speciale apparatuur..
 • Het beheersen van de verdichting van steenslag is belangrijk voor alle bouwwerkzaamheden, het mag niet voor de show worden uitgevoerd en mag bovendien niet worden verwaarloosd. Dit geeft betrouwbaarheid en stabiliteit aan gebouwen of wegdek en zorgt ook voor veiligheid tijdens het gebruik..
 • Aan het einde van het werk wordt de verdichting van steenslag bepaald met een speciaal apparaat.

 • Een analyse van de bodem, het voorkomen van grondwater dient vooraf te worden uitgevoerd. De kwaliteit van het werk hangt af van deze informatie. Anders kan men er zelfs bij de meest effectieve verdichting niet zeker van zijn dat er in de toekomst geen bodemdaling zal optreden, wat op zijn beurt onvoorspelbare gevolgen met zich mee zal brengen..