Bouw van huizen

DIY huisje decoratie

De bouw van een huisje is altijd een complex proces, opgedeeld in verschillende fasen. En de laatste is de afwerking van het huisje van binnen en van buiten. Het is in dit stadium dat de ideeën van ontwerpers en architecten met betrekking tot de externe en interne decoratie van het huis, de stijl en sfeer tot leven worden gebracht. Als je het werk vanaf de zijlijn observeert, lijkt het inrichten van een huisje misschien een eenvoudige taak. In feite kunnen de vaardigheden en capaciteiten van verschillende bouwactiviteiten vereist zijn. Natuurlijk is het inrichten van een huisje met je eigen handen een zeer reële en haalbare taak. Het belangrijkste is om te begrijpen wat en hoe te doen..

Afwerkingsmogelijkheden voor huisjes

Hoe het huisje eruit komt te zien, welke materialen zullen worden gebruikt, wordt al in de ontwerpfase van het huis uitgewerkt. Wat voor stijl er gecreëerd gaat worden, of het nu een moderne afwerking van de cottage of semi-antiek zal zijn, hangt af van de wensen van de eigenaren. Het belangrijkste punt waarmee rekening moet worden gehouden, is van welke materialen het huisje zelf is gebouwd. Het is deze factor die bepalend zal zijn bij het kiezen van de stijl van het interieur en de gevel van het huis, en ook van invloed is op de materialen die voor decoratie worden gebruikt. Tegenwoordig worden huizen gebouwd van een verscheidenheid aan natuurlijke en kunstmatige materialen. Maar eigenlijk zijn alle huizen onder te verdelen in twee typen: hout en steen.

Interieurdecoratie van een houten huisje

Een huis van hout decoreren heeft een aantal karakteristieke kenmerken en beperkingen in de gebruikte materialen. Feit is dat hout zelf een heel mooi bouwmateriaal is. Bovendien krimpt het na verloop van tijd en blijft gips of tegel niet lang op het oppervlak plakken. Afwerkingsopties voor huisjes gemaakt van stammen of hout omvatten het bedekken van de muren met speciale beschermende middelen en het verder lakken om de natuurlijke kleur van het hout te behouden. Het is ook mogelijk om te schilderen met kalk, watergedragen verven, eenvoudige whitewash. Om de natuurlijke schoonheid van dergelijke huisjes en de algehele stijl te behouden, zijn ze omhuld met dakspaan. Afzonderlijk is het de moeite waard om de bekleding van de muren van een blokhut met platen gipsplaat of OSB te benadrukken. Met deze afwerkingsmethode kunt u op grotere schaal het volledige potentieel van moderne afwerkingsmaterialen en ontwerpoplossingen realiseren. Maar dit leidt tot de transformatie van een milieuvriendelijk en mooi houten huis tot een gewoon stadsappartement. Natuurlijk heeft elke regel zijn uitzonderingen. Een interne gipsplaatbekleding is dus geschikt in het geval van een oud huis met verduisterd hout of in de keuken, badkamer en toilet onder tegels of gips. Ook de vloer in een houten huis vraagt ​​om een ​​bijzondere aanpak. In dergelijke huizen worden houten vloeren op boomstammen gemaakt en is het zeer ongewenst om op zware vloerbedekkingen te leggen. Het kan parket, laminaat, linoleum of een eenvoudige massieve plaat zijn. Wat het plafond betreft, zijn er geen speciale beperkingen. Het belangrijkste is dat het uiterlijk past in de algemene stijl van het interieur..

De opties voor de externe decoratie van de muren van een houten huisje zijn vergelijkbaar met de interne. Het verschil zit hem in de afwerking van de kelder en de manier waarop de wanden zijn bekleed. Dus vanaf de buitenkant van de muur kunt u een geventileerde gevel, een dakspaan, een gevelbeplating of een blokhuis uitrusten. Maar het behoud van de natuurlijke uitstraling van de boom heeft nog steeds de voorkeur. De plint kan worden gepleisterd, geverfd, bedekt met decoratieve steen of baksteen.

Interieurdecoratie van een stenen huisje

In tegenstelling tot houten huizen en huisjes steen hebben niet zulke strikte beperkingen op de gebruikte materialen. Zowel natuurlijke als kunstmatige materialen kunnen worden gebruikt voor decoratie. In ieder geval zal de binnen- en buitendecoratie van een stenen huisje rekening houden met de stijl van het interieur en de architectuur. Meestal omvat de interieurdecoratie van de muren van het huisje pleisterwerk en verder schilderen. Maar om een ​​echt gezellige sfeer in een landhuis te creëren, moet je voor elke individuele kamer verschillende opties voor interieurdecoratie gebruiken. Zo kunnen bijvoorbeeld de gang en woonkamer worden bekleed met dakspaan en kunnen de slaapkamers worden bepleisterd en beplakt met behang. Betegel de wanden van de keuken, badkamer en toilet. Tegenwoordig zijn gipskartonplaten vooral populair, ze kunnen worden gebruikt om muren te omhullen, communicatie te verbergen en bovendien het pand te isoleren. Het oppervlak van de gipsplaat kan worden geplakt met behang, geverfd, gepleisterd, betegeld.

De vloeren in dergelijke huisjes kunnen heel divers zijn. Het hangt allemaal af van hun oorspronkelijke ontwerp. Is dit een vloer op stammen, dan zul je je moeten beperken tot een lichte vloerbedekking. En als het een monolithische betonnen vloer is, kunt u warme vloeren uitrusten, vloertegels plaatsen of een moderne zelfnivellerende vloer maken.

Bij het plannen en kiezen van verschillende opties voor het afwerken van een huisje, wordt je vroeg of laat geconfronteerd met de vraag – hoeveel kost het afwerken van een huisje? Er is geen definitief antwoord. Het hangt allemaal af van het idee van de ontwerper, de gebruikte materialen en de complexiteit van het werk. Als u niet ingaat op een gedetailleerde lijst van alle mogelijke gebruikte materialen met hun prijzen, dan kunnen voor het afwerken van een huisje de materiaalkosten alleen al gemiddeld 6-10 duizend cu bedragen. Dit bedrag is voldoende voor een volwaardige hoogwaardige afwerking van drie kamers, een keuken, een badkamer, een badkamer, een woonkamer en een inkomhal, evenals de gevel van het huis en zijn kelder. Opgemerkt moet worden dat tweederde van dit bedrag de kosten van de binnenhuisinrichting van het huisje zijn. Zo’n groot verschil is te wijten aan het grote aantal verschillende materialen die worden gebruikt voor interieurdecoratie. Hoewel in sommige gevallen het verschil niet zo groot zal zijn. Als u ervaren bouwers inhuurt, moet u er rekening mee houden dat de prijzen voor het afwerken van huisjes voornamelijk afhangen van de complexiteit van het uitgevoerde werk en dat de totale kosten kunnen verdubbelen.

Interieurinrichting van huisjes

Nadat u het interieurontwerp hebt gekozen en de constructie van de muren en het dak van het huis hebt voltooid, kunt u doorgaan met de inrichting van het huisje. De inrichting van het huisje is verdeeld in verschillende fasen:

 • leggen van elektrische bedrading;
 • werk met het plafond;
 • muur decoratie;
 • vloer en vloerbedekking.

Interieurdecoratie van huisjes foto

Interieurinrichting van huisjes 1

Interieurinrichting van huisjes 2

Interieurinrichting van huisjes 3

Deze volgorde is praktisch en logisch. In de eerste fase worden alle draden zo gelegd dat ze later worden verborgen. In dit geval is het noodzakelijk om aan bepaalde regels en vereisten te voldoen. Anders kan het bij het in gebruik nemen van een huis gewoonweg niet worden geaccepteerd. Als u dergelijk werk voor de eerste keer doet, moet u een specialist uitnodigen die u zal helpen bij de installatie. Na het voltooien van de bedradingswerkzaamheden, kunt u beginnen met het afwerken van het plafond. Het eerste dat u moet doen, is het oppervlak voorbereiden..

Afwerking van het plafond van een houten huis

Als het een houten huisje is, zijn er drie opties voor de decoratie. Eerst: het oppervlak van het hout schuren, weken met speciale verbindingen en vernis het. Hierdoor blijft de natuurlijke schoonheid van het hout behouden. Ten tweede: na het slijpen en impregneren van het plafond, kunt u: verf of witwassen. Zo ziet de combinatie van donkerbruine balken en wit plafond er erg sfeervol uit. De derde afwerkingsoptie houdt in: het plafond omhullen met gipsplaten, duig of gefineerde panelen. Met deze methode kunt u de bedrading verbergen en bovendien de kamer isoleren..

Als het huisje van steen is, dan is het verschil in de mogelijkheden voor het afwerken van het plafond niet heel groot. Dus in plaats van te slijpen en te coaten met speciale verbindingen, is het plafond in een huisje gemaakt van steen stopverf en bedekt met speciale primers. Het resultaat van dergelijke acties is een vlak en duurzaam oppervlak waarop een toplaag kan worden aangebracht. Het plafond kan kleur, witwassen, maak een plafond met meerdere niveaus van gipskarton of uitrusten spanplafond. Wat je precies moet kiezen, hangt af van het algemene idee in interieurontwerp.

Na voltooiing van het werk aan het plafond, kunt u beginnen met het decoreren van de muren. Hun afwerking zal iets gemakkelijker zijn in tegenstelling tot het plafond, omdat alle werkzaamheden op een verticaal oppervlak worden uitgevoerd. Tegelijkertijd kan het werkvolume zelf vele malen groter blijken te zijn. Bij het decoreren van muren moet u één eenvoudige regel volgen: de dampdoorlatendheid van elke volgende afwerklaag moet groter zijn dan de vorige naar de straat toe. Simpel gezegd, overtollig vocht uit het pand moet vrij de straat op gaan. Als vocht zich aan de binnenkant van de muren of in de isolatie nestelt, zal de kamer altijd vochtig en koud zijn en zal er schimmel verschijnen.

Een houten huis afwerken - houtblokken slijpen

Bij het uitvoeren van wanddecoratie van een houten huisje, is vooral de regel van dampdoorlatendheid belangrijk. Het punt is dat hout een van de laagste thermische geleidbaarheidscoëfficiënten heeft en dat de dampdoorlatendheid van hout vrij hoog is. Daarom zou de meest optimale oplossing zijn om een ​​afwerking uit te voeren waardoor de muren kunnen “ademen”. De meest populaire afwerkingsmethode in dit geval is: houten wanden schuren en impregnatie met speciale beschermende verbindingen. Voor deze doeleinden worden een speciaal gereedschap en verschillende soorten schuurpapier met een korrel van grof tot fijn gebruikt. Slijpwerk vereist een bepaalde vaardigheid, en als hier geen ervaring in is, is het beter om eerst op een blok te oefenen en pas daarna over te gaan tot verder werk. Tijdens het schuren komt er veel houtstof vrij, dus u moet zich vooraf zorgen maken over het beschermen van uw ogen en luchtwegen. Na het schuren verzadigen we de muren met een beschermende verbinding en laten ze drogen. Als alternatief kan het oppervlak van de geschuurde wanden vernis, kalkverf of whitewash.

Interieurdecoratie met gipskartonplaten

Als het houten huis oud is, het hout donkerder is geworden en er geen manier is om het oppervlak te schuren, dan kan dat wel omhul ze met vellen gipsplaat of OSB. Het eerste dat moet worden gedaan, is een frame maken van een metalen profiel of houten staven en vervolgens de platen eraan bevestigen. De platen zelf moeten verspringend zijn, waardoor de sterkte van de afwerking toeneemt. Deze afwerkingsoptie is goed omdat je hiermee de bedrading en andere communicatie in de structuur kunt verbergen, en het ook mogelijk maakt om de muren voor elke smaak te versieren.

Bij het decoreren van muren van baksteen, beton of schuimblokken, is het ook belangrijk om de regel van dampdoorlatendheid in acht te nemen. Maar in tegenstelling tot hout is hun dampdoorlatendheid veel lager. Dit maakt het mogelijk om verschillende afwerkingsmaterialen te gebruiken en de muren extra te isoleren. De afwerking zelf begint nadat de bedrading is gelegd. Het oppervlak van de wanden moet worden geëgaliseerd en pas daarna wordt overgegaan tot het aanbrengen van de aflak. Voor deze doeleinden worden de wanden behandeld met een primer., gepleisterd en worden weer geprimed. Dan kan het oppervlak overplakken met behang of verf. In het geval dat oorspronkelijk gepland was tegels, het uitlijnen van de wanden is optioneel. Alle onregelmatigheden worden verborgen door de oplossing. Maar deze benadering is geschikt bij gebruik van een cementzandmortel. Als tegellijm wordt gebruikt, is het raadzaam om de wanden waterpas te maken. Vroeger waren de muren omhuld met dakspaan, tegenwoordig is het populair om de muren te omhullen met gipsplaat. Deze afwerking heeft veel voordelen. Het omhullen gebeurt in twee stappen. Eerst wordt een frame gemaakt van een metalen profiel en vervolgens worden er gipsplaten aan bevestigd. We plamuren het resulterende oppervlak, waarna u de afwerking kunt aanbrengen.

Na voltooiing van de wanddecoratie gaan we verder met: vloeren maken – de laatste fase van de binnenafwerking. Het maken van een vloer in een houten huisje en een stenen huisje heeft één belangrijk verschil. Het ligt in het feit dat het voor stenen huizen mogelijk is om zowel houten vloeren op boomstammen als betonnen vloeren uit te rusten, maar voor houten huizen is het raadzaam om alleen een houten vloer op boomstammen te maken. Verder zijn vloerontwerpen en vloerbedekking in beide gevallen identiek..

Houten vloer in huis

Op houten vloeren verdient het de meeste voorkeur om een ​​lichte vloerbedekking uit te rusten. Dergelijke coatings omvatten: parket, linoleum, laminaat, en massief gegroefde plankenvloer. Voor vloeren met een betonnen basis kunt u elke vloerbedekking maken en warme en zelfnivellerende vloeren uitrusten.

Vloer in een stenen huis

Overweeg om een ​​vloer te maken van een massief gegroefd bord. Dergelijke vloeren passen het beste bij een landhuis. Om een ​​vloer te maken van een massief gegroefd bord langs de stammen, moet u het volgende doen:

 • aan de onderkant van de lag wordt vochtbestendig multiplex, behandeld met middelen tegen schimmels en verval, gefixeerd;
 • een laag waterdichting wordt in de ruimte tussen de vertragingen gelegd. Warmte-isolerend materiaal wordt bovenop de waterdichting gelegd;
 • de ondervloer is nu gemaakt. Om dit te doen, worden onbehandelde planken op de stammen gelegd en met zelftappende schroeven aan de stammen bevestigd;
 • dan nemen we een massief bord en snijden een doorn af. Het bord zelf wordt, indien nodig, ingekort zodat er na het leggen langs de randen van de muren een opening van 5 – 10 mm is;
 • we leggen het eerste bord met een gesneden spijker tegen de muur. We plaatsen drie of vier houten inzetstukken tussen de muur en het eerste bord;
 • met behulp van een hamer passen we het bord dicht tegen de muur en fixeren het in deze positie met wiggen. Dan fixeren we het uiteindelijk met zelftappende schroeven, die we in de groef schroeven;
 • door de wiggen eruit te halen, leggen we het volgende bord met een spijker in de groef van het vorige. We maken het af met een hamer, breiden het uit met wiggen en fixeren het met zelftappende schroeven;
 • we herhalen het hele algoritme voor de rest van de borden. Aan het einde halen we de afstandhouders bij de muren eruit..

In tegenstelling tot houten vloeren is het maken van een vloerbedekking op een betonnen ondergrond pas mogelijk nadat het beton volledig is uitgehard, d.w.z. na 28 – 30 dagen. Maar de verdere werking en betrouwbaarheid van de betonnen basis is veel groter.

Buitenafwerking van huisjes

Hoe buren uw huisje zullen ervaren, hangt grotendeels af van de buitendecoratie. In vergelijking met het interieurwerk is de buitendecoratie van het huis verdeeld in slechts twee fasen:

 • gevelafwerking;
 • plint afwerking.

Buitenafwerking huisjes foto

Buitendecoratie van huisjes 1

Buitendecoratie van huisjes 2

Buitenafwerking huisje 3

Voor houten huisjes kan geveldecoratie op twee manieren worden gedaan. Eerst – houtpolijsten gevolgd door behandeling met beschermende middelen. Tweede – creëren van een scharnierende constructie met verdere bekleding met gevelbeplating, panelen, dakspaan of blokhuis. Met deze manier van afwerken kunt u een houten huis extra isoleren, hoewel dit helemaal niet nodig is. Bovendien is de bekleding van een houten huisje alleen aan te raden als het hout donkerder wordt en het onmogelijk is om de oorspronkelijke kleur te herstellen..

Materialen voor de buitenkant van het huisje

Om het huis met dakspaan te bekleden, moet je eerst een frame maken, waaraan vervolgens het afwerkingsmateriaal wordt bevestigd. Het frame zal bestaan ​​uit verticale stijlen en horizontale lateien. De helling van de verticale palen wordt gekozen op basis van het gemak om er panelen of strips aan te bevestigen. Meestal is dit 50 – 60 cm De horizontale lateien worden bevestigd met een stap van 75 – 100 cm, beginnend bij de basis. De planken zelf worden met zelftappende schroeven aan de muren van het huis bevestigd. Verder kunt u, indien gewenst, de woning isoleren. Maar tegelijkertijd is het noodzakelijk om een ​​ventilatiespleet te laten en de isolatie te beschermen tegen binnendringend water. Daarna kun je beginnen met het vullen van de voeringstroken. De planken worden bevestigd met zelftappende schroeven of spijkers..

Voor huizen van steen zijn er iets meer afwerkingsmogelijkheden. Dit zijn de hierboven beschreven methoden voor dakspanen, gevelbeplating of geventileerde gevels. Maar de meest populaire zijn: bepleistering met verschillende decoratieve verbindingen, bekleding met klinkertegels of decoratieve stenen. Hiervan is decoratieve pleister de eenvoudigste en meest betaalbare optie voor het afwerken van de gevel. Het kan worden gedaan zonder zelfs maar speciale vaardigheden te hebben..

Afwerking van de kelder van het huisje

Plint afwerking het huisje is de laatste fase van het werk. Dit deel van het huis is een betonnen muur en de decoratie is vergelijkbaar met die van de gevel van een stenen huis. De plint kan worden belegd met klinkertegels, siersteen, gestuukt of zelfs geverfd. Tegenwoordig zijn decoratieve steenafwerkingen bijzonder populair. Al het werk is vergelijkbaar met het leggen van gewone tegels. Het verschil zit hem in de mogelijkheid om de zijkanten van de steen zo te kiezen dat de naden minimaal zijn. Ongeacht het materiaal voor de bekleding, de mortel moet worden gemaakt met toevoeging van lijmen en weekmakers. Dit maakt het mogelijk om een ​​monolithisch oppervlak te maken dat bestand is tegen het binnendringen van water, dat op de een of andere manier op het oppervlak zal wegvloeien..

Er zijn nogal wat opties om een ​​huisje met je eigen handen af ​​te werken, en welke zal worden geïmplementeerd, hangt af van het idee van de ontwerper en de wensen van de eigenaar. Sommige afwerkingsopties vereisen mogelijk gespecialiseerde kennis en ervaring om waar te worden, terwijl andere dat misschien niet doen. Om serieus werk af te ronden, is het in ieder geval noodzakelijk om je van tevoren voor te bereiden en een ervaren meester uit te nodigen, zodat hij acties kan coördineren en in moeilijke tijden kan helpen..