Blagoslovljen bio

Uklonite svrbež od uboda insekata kućnim lijekovima – koja su eterična ulja prikladna?

Kao da ubod insekta nije dovoljno loš, ubrzo nakon toga obično slijedi užasan svrbež. Ovo je veća opasnost, osobito za djecu, jer ako ogrebu ubod, rana se može brzo zaraziti. Stoga je važno pronaći lijekove protiv svrbeža kako bi se to zaustavilo. No, što možete učiniti protiv svrbeža ako ne morate nužno odmah koristiti lijekove? Domaći lijekovi za svrbež naravno su izvrsna opcija. Želimo vam predstaviti 7 eteričnih ulja koja se mogu koristiti za ublažavanje svrbeža i objasniti čega biste trebali biti svjesni.

Ublažite svrbež eteričnim uljima – osnovna pravila

Upotrijebite eterična ulja za ublažavanje svrbeža nakon uboda ili uboda insekata

Eterična ulja treba pravilno koristiti kako biste mogli ublažiti svrbež, ali i ne uzrokovati iritaciju kože. Tada ih možete koristiti i protiv svrbeža u djeteta. Pridržavajte se sljedećih pravila ako želite koristiti ulja kao kućne lijekove za svrbež:

 • Ne nanosite eterična ulja izravno na kožu; uvijek ih pomiješajte s uljem nosačem. Biljna ulja su dobro prilagođena za to.
 • Antimikrobna eterična ulja smanjuju rizik od infekcije.
 • Protuupalna eterična ulja mijenjaju način na koji tijelo reagira na ubode i ubode insekata. To može pomoći u ublažavanju svrbeža.
 • Osobe s alergijama ne smiju koristiti eterična ulja jer mogu izazvati alergijske reakcije. Na primjer, oni s astmom mogli bi imati napad astme.

Domaći lijekovi za ubode komaraca – ublažite svrbež uljem paprene metvice

Ulje paprene metvice smiruje svrbež zbog rashladnog učinka na kožu

Ulje paprene metvice jako je jako ulje i stoga se ne smije koristiti na otvorenim ranama unatoč nosivom ulju jer može izazvati peckanje i pogoršati ranu. Paprena metvica ima rashladni učinak, što je odlično za ublažavanje svrbeža. Osim toga, ulje ima antimikrobni učinak i smanjuje rizik od infekcija. Ako želite ublažiti svrbež komaraca ili druge blaže ugrize ili ujede, ulje paprene metvice je idealno. U težim slučajevima bolje ga je ne koristiti.

Ulje čajevca za svrbež

Koristite ulje čajevca za ublažavanje svrbeža i smanjenje rizika od infekcije

Ulje čajevca može se koristiti i za djecu. Ima antimikrobne i antibakterijske učinke, smanjujući rizik od infekcije i upale. Kao što pokazuju studije, ulje čajevca djeluje i kao prirodni antihistaminik, koji utječe na aktivnost histaminskih receptora u tijelu i tako može smanjiti alergijske reakcije, svrbež i oticanje.

Ulje lavande

Ulje lavande može ublažiti svrbež i smiriti natečenu kožu

Ovo čudo ulje ne samo da može ublažiti svrbež, već i bolne ugrize i ubode. Ulje možete koristiti kada želite zaustaviti svrbež nakon uboda komarca, ali i kod uboda pčele ili ugriza vatrenih mrava. Kombinirajte ulje lavande sa svojim umirujućim učinkom ako želite ublažiti svrbež.

Što učiniti sa svrbežom – ulje limunske trave kao pomoćnik

Ulje limunske trave može spriječiti širenje bolesti insekata u tijelu

Studija iz 2014. pokazala je da limunska trava može imati protuupalna svojstva. To ga, naravno, čini idealnim za borbu protiv upale i na taj način oslobađanje od okidača za bol i svrbež. Time ugrizi i ubodi postaju manje bolni. Osim toga, ulje limunske trave djeluje antimikrobno i može spriječiti širenje nekih bolesti od insekata.

Za ublažavanje svrbeža upotrijebite ulje kamfora za kućne lijekove

Kamfor ulje ima zagrijavajući učinak i pogodno je samo za svrbež, ali ne i za pečenje

Ulje kamfora također je dobar kućni lijek za svrbež. Ima zagrijavajući učinak na kožu i na taj način može ublažiti svrbež koji uzrokuju neki insekti. Međutim, ulje kamfora doista pomaže samo kod svrbeža. Ako mjesto ugriza ili uboda opeče, nemojte koristiti ovo eterično ulje jer učinak zagrijavanja također može pogoršati osjećaj peckanja.

Svrab od uboda insekata – kamilica kao lijek

Ulje kamilice je protuupalno i zaustavit će svrbež i peckanje

Što još može pomoći kod svrbeža? Kamilica je prekrasan kućni lijek za razne bolesti, uključujući svrbež uzrokovan ubodima insekata. Njegovi umirujući učinci, u kombinaciji s protuupalnim svojstvima koja su već dokazana u nekim studijama, mogu smanjiti blage alergijske reakcije te ublažiti bol i svrbež uzrokovane nekim kukcima.

Ulje hamamelisa protiv svrbeža nakon uboda insekta

Vještičje ulje iz hamamelisa djeluje antibakterijski i sprječava infekcije

Iako ulje lješnjaka zapravo nije ulje, htjeli bismo ga nazvati jer ima blagotvorno djelovanje protiv svrbeža kao kućni lijek. Čisti ranu nastalu ugrizom i ima antibakterijski učinak, smanjujući rizik od infekcije. Osim toga, ulje je protuupalno i često se koristi protiv modrica.

Ulje hamamelisa je voda koja se ekstrahira iz lišća hamamelisa. Dakle, budući da zapravo nije eterično ulje, ne treba ga miješati ni s uljem nosačem.

Kako koristite ulja

Uklonite svrbež kućnim lijekovima - Što učiniti protiv uboda insekata koji svrbe

Nakon što ste pomiješali eterična ulja s uljem nosačem, možete ga nanijeti izravno na zahvaćeno područje i pustiti da djeluje. Koristite ulja onako kako ih je opisao proizvođač i najbolje je da se uvijek posavjetujete sa svojim liječnikom ili drugim stručnjakom prije njihove uporabe. To posebno vrijedi za Trudnice i dojilje!

Koja eterična ulja treba izbjegavati??

Koja eterična ulja nisu prikladna za ubode insekata i ubode?

Dok su neka eterična ulja učinkovita za ublažavanje svrbeža i drugih tegoba uzrokovanih ubodima i ubodima insekata, druga mogu učiniti upravo suprotno i pogoršati simptome. Zbog toga biste ih trebali izbjegavati. Takva su ulja:

 • Benzoin
 • Cimet cassia
 • komorač
 • Dotjerati
 • lovor
 • Klinčići
 • origano
 • peršin
 • piment
 • kadulja
 • Neven
 • borove iglice
 • timijan
 • cimet

Ujede komaraca tretirajte eteričnim uljima kao kućne lijekove kod djece i odraslih

Studija o ulju čajevca ovdje.

Proučavanje protuupalnih svojstava ulja lavande.