Blagoslovljen bio

Izgradnja imunološkog sustava i razumijevanje definicije imuniteta – pregled

Izgradnja imunološkog sustava i razumijevanje definicije imuniteta - pregled

Bez izgradnje imunološkog sustava, naša tijela mogu biti podložna napadima bakterija, virusa, parazita i drugih patogena. Sve su to klice koje se ne nalaze samo u tijelu i važne su za opstanak pojedinca. Kad pravilno funkcionira, imunološki sustav prepoznaje razne prijetnje i razlikuje ih od vlastitog zdravog tkiva. Posebno u doba epidemije koronavirusa, važno je da svi razumiju kako imunološki sustav funkcionira i kako mogu ojačati imunitet uz malo truda.

Izgradite i razumite svoj imunološki sustav

Virusi napadaju reakciju imunološkog sustava ljudskog tijela

Naš organizam je ogromna mreža stanica i tkiva koja neprestano brinu o zdravlju tijela. Imunološki sustav je stoga dio cijelog tijela jer se sastoji od mnogih vrsta stanica, organa, proteina i tkiva. Ono što je najvažnije, čini prirodan odabir zdravih stanica i uklanja mrtve i neispravne stanice koje ne zadovoljavaju standarde savršene funkcionalnosti. Kad se imunitet suoči s patogenima, tijelo stvara ono što je poznato kao imunološki odgovor. Pri začeću imunitet se počinje stvarati s genetski prenesenim sjećanjima roditelja na stanice. Dakle, imunološki sustav razvija vlastitu svijest i djeluje adaptivno, što mu omogućuje da se sjeti tijela i zaštiti ga izgradnjom imuniteta.

Kihanje djeteta ručnikom aktivira urođeni imunitet na prijetnje

Imunološki sustav možemo podijeliti u kategorije: urođeni imunitet i adaptivni imunitet. Urođeni imunitet je imunološki sustav s kojim smo rođeni. To se uglavnom sastoji od prepreka na i u tijelu koje drže prijetnje podalje. Komponente urođenog imuniteta uključuju kožu, želučanu kiselinu, enzime koji se nalaze u suzama i kožnim uljima, sluz i refleks kašlja. Postoje i kemijske komponente urođenog imuniteta, uključujući tvari koje se zovu interferon i interleukin. Međutim, urođeni imunitet nije specifičan, što znači da nas ne može zaštititi od određenih prijetnji.

makrofagi bakterije izgrađuju imunološki sustav razumjeti definiciju imuniteta

Adaptivni ili stečeni imunitet, s druge strane, cilja na određene prijetnje tijelu. Prilagodljivi imunitet je složeniji od urođenog imuniteta. S prilagodljivim imunitetom tijelo mora obraditi i prepoznati opasnost. Tada imunološki sustav proizvodi antitijela koja je posebno razvio za patogen. Nakon neutraliziranja prijetnje, adaptivni imunološki sustav pohranjuje svoj imunološki odgovor, čineći buduće reakcije na istu klicu učinkovitijom. Sve se to pojačava s oko 5 litara krvi i limfe. Oni prenose sve elemente koji se bore protiv patogena i drugih tvari.

Glavne komponente imuniteta

Liječnik pregledava ženske limfne čvorove kao dio imunološkog sustava

Limfni čvorovi su male strukture u obliku graha koje proizvode i skladište stanice. Oni se bore protiv infekcija i bolesti i dio su cijelog limfnog sustava. To se u skladu s tim sastoji od koštane srži, slezene, timusa i limfnih čvorova. Limfni čvorovi također sadrže limfu, bistru tekućinu koja te stanice nosi u različite dijelove tijela. Kad se tijelo bori protiv infekcije, limfni čvorovi se mogu povećati i osjetiti upalu.

limfni organ slezene iznad želučanog imuniteta putem bijelih krvnih stanica protiv infekcije

Slezena je najveći limfni organ u tijelu, nalazi se s lijeve strane, ispod rebara i iznad trbuha. Sadrži bijela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija ili bolesti. Slezena također pomaže u kontroli količine krvi u tijelu i pomaže u uklanjanju starih ili oštećenih krvnih stanica. Osim toga, koštana srž, žuto tkivo u središtu kosti, proizvodi bijela krvna zrnca. Ovo spužvasto tkivo u nekim kostima, poput kostiju kuka i natkoljenice, sadrži nezrele stanice zvane matične stanice. Matične stanice, osobito embrionalne matične stanice dobivene iz in vitro oplođenih jaja, cijenjene su zbog svoje fleksibilnosti da se pretvore u bilo koju ljudsku stanicu.

stvaranje crvenih i bijelih krvnih stanica, limfocita i leukocita u slezeni

Limfociti su mala bijela krvna zrnca koja također igraju važnu ulogu u obrani tijela od bolesti. Ova prva vrsta limfocita su B stanice koje stvaraju antitijela. Potonji napadaju bakterije i toksine. T stanice su druga vrsta koja pomaže uništavanju zaraženih ili kancerogenih stanica. T stanice ubojice su podskupina T stanica koje ubijaju stanice raka ili viruse i druge patogene. Ovi pomagači određuju koji imunološki odgovor tijelo pokreće na određeni patogen.

Timus i leukociti

limfni organ timus u tijelu pomaže izgradnji imunološkog sustava i smanjuje se sa starenjem

T stanice sazrijevaju u malom organu zvanom timus. Ovo je često zanemareni dio kada gradimo naš imunološki sustav, koji se nalazi ispod prsne kosti. Može potaknuti ili održati proizvodnju antitijela koja mogu dovesti do slabosti mišića. Zanimljivo je da je u dojenčadi timus nešto velik, raste do puberteta, zatim se polako počinje smanjivati ​​i s godinama zamjenjuje masnoća. Leukociti su bijela krvna zrnca koja pomažu u borbi protiv bolesti. Identificiraju i eliminiraju patogene i drugi su krak urođenog imunološkog sustava. Lijek povećani broj bijelih krvnih stanica naziva leukocitozom. Urođeni leukociti uključuju fagocite poput makrofaga, neutrofila i dendritičnih stanica, kao i mastocita, eozinofila i bazofila.

Kako još možemo izgraditi imunološki sustav?

Prikaz imunološkog sustava koji stvara zaštitu od virusa i patogena

Dakle, imunološki sustav ima složenu strukturu i funkciju. Općenito, njegov je posao zaštititi tijelo od negativnih učinaka antigena (tvari koje tijelo percipira kao strane). To je poput vojne obrane tijela koje ga štiti od unutarnjih i vanjskih prijetnji poput bolesti, infekcija, parazita, virusa i još mnogo toga. Imunološki sustav također ima dvije linije obrane. Prvu čine bijela krvna zrnca (leukociti) smještena u potkožici i sluznici koja je u izravnom dodiru s vanjskim svijetom. Drugi se sastoji od T i B limfocita, koji djeluju u krvi i u dubinama tkiva i organa. To se događa u dubokim razinama obrane. Dvije linije čine osnovu staničnog i humoralnog imuniteta, pri čemu koštana srž i slezena igraju ključnu ulogu u stvaranju i razgradnji krvnih stanica.

žena u uredu uzima lijekove protiv groznice i prehlade te jača imunološki sustav

Visoka temperatura jedna je od reakcija imunološkog sustava na infekciju. Groznicu mogu uzrokovati otpadni materijali zaraznih uzročnika poput bakterija ili virusa. Tijelo se pokušava boriti protiv infekcije podizanjem temperature na razinu na kojoj patogeni nemaju uvjete za dobar rast. Iz tog razloga ima smisla koristiti samo kućne lijekove i lijekove za povišenu temperaturu ako je temperatura veća od 40 stupnjeva ili u slučaju ozbiljnih bolesti po nahođenju stručnjaka. U tim ekstremnim slučajevima mogu se uzeti antipiretici poput aspirina ili acetaminofena, ali ti lijekovi umjetno snižavaju temperaturu i odgađaju ozdravljenje tijela. Dakle, ako pokušamo odmah ugasiti groznicu umjesto da dopustimo tijelu da se bori prirodno, to će utjecati na imunološki odgovor na viruse i bakterije. Visoka tjelesna temperatura naš je prirodni branitelj, a ako je neprirodno smanjimo, zaštita tijela se smanjuje.

Što utječe na funkcioniranje imuniteta?

kontrola hrane crveno meso salama prerađeni proizvodi štetni po zdravlje

Kao što postoje brojni čimbenici i uvjeti pomoću kojih gradimo naš imunološki sustav, tako postoje i neki koji na njega utječu. Na primjer, konzumacija hrane poput mesa, ribe, jaja, mliječnih proizvoda i poluproizvoda može se povezati s razvojem nekih vrsta raka, pokazalo je istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije. Riba je bogata kolesterolom i najvjerojatnije sadrži dioksine, živu, poliklorirane bifenile i druge otrovne zagađivače koji inhibiraju i iscrpljuju pohranu imunoloških stanica.

mliječni proizvodi i jaja utječu na imunitet

Jaja mogu sadržavati veliki broj štetnih bakterija kao što su salmonela, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus serelus i druge. Ove patogene bakterije izlučuju toksine, mogu biti zarazne i pogoršati imunološki sustav. Osim toga, protein kod mnogih ljudi izaziva imunološki odgovor i uzrok je alergijske reakcije. Mliječni proizvodi sadrže visoku razinu estrogena i progesterona, što povećava rizik od autoimunih bolesti kod žena. To mogu biti, na primjer, lupus, multipla skleroza i mnogi drugi. Također postoji veliki rizik da se čak i pasterizirano mlijeko inficira paratuberkuloznom bakterijom, što može dovesti do dijabetesa tipa 1.

Način života i prehrana

zdrava crijevna flora bakterije u želucu održavaju zdravlje jačaju imunitet

Mnoga su istraživanja pokazala da prehrana bogata mastima i kalorijama može dovesti do upalnog imunološkog odgovora, kao i bakterijske infekcije. Dugoročno, posljedice toga mogu biti dijabetes i arterioskleroza. Alkohol ima izravan kontakt sa probavnim traktom, koji uništava dobre bakterije i mijenja njihov mikrobiom. To utječe na sazrijevanje funkcije imunološkog sustava i remeti komunikaciju između mikroorganizama i crijevnog imunološkog sustava. Nadalje, stalno smo izloženi nikotinu, bez obzira radi li se o konvencionalnim ili elektroničkim cigaretama. To povećava razinu kortizola i istodobno inhibira stvaranje antitijela B-stanica i reakciju T-imunoloških stanica na antigene.

zdrava prehrana omega 3 masne kiseline avokado bademi brokula laneno sjeme

Dijeta je vrlo važna za održavanje dobrog imuniteta. Imunološki sustav pati i od prejedanja i zbog sustavnog oduzimanja važnih tvari. Stoga se preporučuje da slijedite dnevni jelovnik prirodne, biljne hrane. To se može sastojati od voća, povrća, žitarica, mahunarki, sjemenki, orašastih plodova, maslina i avokada. Ove namirnice potiču rad imunološkog sustava jer su bogate antioksidansima, vitaminima i mineralima poput vitamina C, E, B9, beta-karotena, cinka, bakra, selena, magnezija, kalija, kalcija, željeza i mnogih drugih.

Konzumirajte prirodne proizvode jačajte imunološki sustav masline crvena leća vitamini limun

Cijela nerafinirana hrana biljnog podrijetla također je bogata vlaknima i fitonutrijentima, osobito polifenolima, koji promiču dobre bakterije u crijevima, smanjujući rizik od upale i kardiovaskularnih bolesti. Dijetalna vlakna također povećavaju koncentraciju masnih kiselina kratkog lanca, koje su povezane s poboljšanim imunitetom i radom crijeva. Ovako uravnotežena prehrana na biljnoj bazi tijekom pandemije COVID-19 doprinosi zdravoj raznolikosti mikrobioma i jedno je od najučinkovitijih sredstava za osiguravanje optimalnog zdravlja crijeva, što u skladu s tim vodi do vrlo stabilnog imunološkog sustava.

Stres i drugi čimbenici

muškarac žonglira krafnama izbjegavajući visokokaloričnu hranu zbog dijabetesa i srčanih bolesti

Redoviti stres može biti snažan faktor u izgradnji našeg imunološkog sustava. Pod utjecajem stresa, mozak počinje stimulirati lučenje hormona zvanog kortizol, koji utječe na normalnu funkciju T imunoloških stanica. Mentalni poremećaji također povećavaju kiselost u tijelu, što dovodi do veće upale i problema s imunološkim sustavom. To su, na primjer, povećana osjetljivost na prehlade, alergije, pa čak i rizik od gastrointestinalnih i autoimunih bolesti.

cjevaste bakterije gastrointestinalni trakt

Prekomjerna uporaba antibiotika, kortikosteroida i lijekova koji potiskuju imunološki odgovor oslabljuje imunološki sustav. To bi onda moglo postati preduvjet za razvoj velikog broja gljivičnih infekcija. Oni ometaju sluznicu crijeva, opterećuju jetru i narušavaju prirodni okoliš cijelog probavnog sustava, čime ugrožavaju imunitet. Sintetičke kemikalije poput pesticida, herbicida, dioksina i industrijskog otpada također aktiviraju receptore koji utječu na limfocite. To stvara brojne učinke na theta i beta stanice protiv antigena i dovodi do potiskivanja i preuređenja imunološkog odgovora.

imunološki odgovor covid-19 sprječava infekciju koronavirusom

Ukratko, može se reći da kada gradimo imunološki sustav, istovremeno održavamo i dobro zdravlje. Glavna razlika između zdravih ljudi i onih sklonih čestim sezonskim infekcijama leži u stanju imuniteta. Važna načela kao što su zdrava prehrana, redovita tjelovježba, čist zrak, sunce, tekućine, san, higijena i meditacija stvaraju optimalno okruženje. Time se dugoročno poboljšava i održava zdrav imunološki sustav.