balkon

Spojite balkonske biljke za pčele u prekrasan aranžman s ovim idejama

Balkonske biljke za pčele, leptire i druge insekte dobre su za insekte

Sve se više vlasnika vrtova odlučuje za biljke prilagođene insektima i hotele za insekte u svojim vrtovima. Iznad svega, vrt prilagođen pčelama postaje sve popularniji, jer nije dobar samo za insekte, već vam pruža i mnoštvo šarenih mrlja boje, pa čak i začinskog bilja i začina. Međutim, ako nemate vrt, ne morate biti tužni. Sve dok imate barem jedan balkon, i vi možete sastaviti sjajne aranžmane s kojima činite nešto dobro za pčele. Dakle, ako ste se ipak planirali raspitati o prekrasnim balkonskim biljkama i cvijeću, sada imate priliku za to. U današnjem članku saznat ćete koje su balkonske biljke posebno korisne za pčele, a koje ih privlače. Pokazat ćemo vam i neke inspirativne kombinacije biljaka i cvijeća za saksije i kutije koje možete jednostavno presaditi kada imate potrebne vrste cvijeća. Uskoro ćete moći uživati ​​gledajući pčele na poslu i grickajući nektar.

Balkonske biljke za pčele i odgovarajuće bilje

Zelene i cvjetnice balkonske biljke za pčele na velikom balkonu s namještajem

Ne samo da su tipične biljke u loncima prijateljske za pčele. Jeste li i pomislili da neke biljke, pa čak i jagode također mogu čarobno privući insekte. Općenito, poželjno je sastaviti različite sorte umjesto uobičajenih monokultura, u kojima se obično za sve prozorske kutije koristi samo jedna vrsta cvijeća. Na ovaj način možete biti sigurni da za svakoga postoji nešto. Nećete privući samo pčele, već i leptire i druge korisne insekte. A uz vlastito korito za pčele vaš će balkon prilagođen pčelama biti potpun.

Balkonske biljke za pčele - prikladne sorte i ideje za aranžmane

Neki tipični cvjetovi za balkone i saksije privlače pčele zbog svog mirisa, ali nisu izvor hrane. Takvo cvijeće trebate izbjegavati ili ga barem ne birati kao usamljene biljke. Na primjer, popularne pelargonije jedna su od ovih biljaka i nisu prikladno balkonsko cvijeće za pčele. Umjesto toga, ili kao kombinacija, možete pronaći i mnoge druge balkonske biljke za pčele koje će jednostavno izgledati prekrasno na vašem balkonu. Neki od takvih cvjetova mogu se pronaći u nastavku:

Biljke pogodne za pčele u cvjetnim kutijama za balkone u bijeloj, ljubičastoj i zelenoj boji

Popis biljaka pogodnih za pčele

 • Kabriolet ruža
 • Tratinčice
 • Hortenzije
 • suncokreti
 • Clematis
 • Verbenas
 • floks
 • Nasturtiumi
 • Zvončića
 • Sjajna svijeća
 • Vrbena
 • Petunije
 • Pčelinja biljka
 • Rock butterwort
 • Bijela i crvena stjenica
 • Začinsko kamenjar
 • Zinnije

Također, nemojte podcjenjivati ​​učinke biljke žednjak i drugih vrsta sjemena. Kad dođu do ruba sadilice, brzo se pretvaraju u viseće primjerke i ukrašavaju kutiju na posebno lijep način. S druge strane, ako biljke postanu preduge za vaš ukus, jednostavno se skraćuju. Naravno, biljke s gornjeg popisa nikako nisu sve što se može koristiti i koje su dobre za pčele.

Ukrasite ogradu balkona lijepim i korisnim cvijećem

Na tržištu postoje brojne mješavine sjemena poljskog cvijeća koje posebno privlače divlje pčele, a pogodne su i za balkon. No, svakako obratite pozornost na sadržaj i pobrinite se da uključite doista cvijeće prilagođeno insektima, jer to nije uvijek slučaj. Osim mješavine poljskog cvijeća i sjemenki, mak može biti i prekrasan način dodavanja naglasaka crvene boje pčelama usred drugih balkonskih biljaka. Prekrasne vinske rute (Ruta graveolens) pogodne su i kao balkonske biljke za pčele i bumbare.

bilja i začina

Uzgajajte rascvjetano bilje i začine u loncima i kombinirajte ih s cvijećem na balkonu

Ne možete saditi i sakupljati bilje jer nemate vrt? Krivo mislio! Biljke začina i biljaka također mogu uspijevati u loncima, a također su savršene balkonske biljke za pčele. Začinsko bilje posebno je popularno kod pčela: majčina dušica, vlasac, matičnjak, menta, origano, bosiljak, korijander, kadulja, boražina, slani, izop, ukrasni poriluk, mačja trava i lavanda. Pomoću njih možete stvoriti prekrasne kutije s cvijećem prilagođene insektima. I samo nemojte misliti da su to dosadne zelene biljke. To nikako nije slučaj. Osim što nas maze ugodnim mirisom, iznimno lijepo cvjetaju i biljne biljke.

Sastavite balkonske biljke za pčele od bilja, začina i cvijeća

Biljne biljke upotrijebite kao balkonske biljke za pčele ili u obliku aranžmana izrađenih u potpunosti od začina ili ih kombinirajte s raznobojnim cvjetovima. Na ovaj način možete stvoriti zanimljive kombinacije boja i teksture. Jagode i menta u kutiji također su izvrsna ideja, a pčele će vam na tome zahvaliti!

Raspored balkonskih biljaka za pčele

Moderna kombinacija snapdragona, lavande, seduma i karanfila u metalnoj kanti

Za ovaj moderan i ugodan biljni raspored balkonskih biljaka za pčele možete koristiti bilo koji spremnik. U loncu za metalnu biljku, međutim, ružičasta i ljubičasta boja dolaze na svoje, kako mislimo. Kombinirane su sljedeće biljke:

 • Karanfil (Armeria maritima “Vezuv”)
 • Cvjetna kadulja (Salvia Sensation Deep Rose ’)
 • Karanfil ‘Düsseldorfer Stolz’ (Armeria maritima ‘Düsseldorfer Stolz’)
 • Vrtna cvjetna kadulja (Salvia nemorosa ‘Caradonna’)
 • Zvončić (kampanula)
 • Vrt Whitsun karanfil ‘Vatrena vještica’ (Dianthus Fire Witch)
 • Veličanstvena biljka žednjak ‘Herbstfreude’ (Sedum ‘Herbstfreude’)
 • Snapdragoni (Antirrhinum)
 • Lavanda (Lavandula)

Zvončić, kadulja, karanfil u ružičastoj i ljubičastoj boji u metalnoj posudi

Sve ove balkonske biljke za pčele mogu izdržati puno sunce i stoga mogu uspjeti i na južnim i zapadnim balkonima. Pobrinite se da je tlo dobro drenirano kako biste izbjegli zalijevanje. Da biste to učinili, pomiješajte ih s pijeskom i malim kamenjem. Ovo stvara savršenu drenažu i za bilo koju stočnu krmnu biljku s gornjeg popisa.

Viseća košara

Čarobna zvona, petunije, dvozubni zubi, vilenjačka ostruga za viseći aranžman u košari s četinarima

 • Vrbena
 • Srebrna biljka (Lobelia maritima)
 • Cvijet vanilije (Heliotropium arborescens)
 • Bogato mirisnim kamenjem (Lobularia maritima)
 • Čarobna zvona (Calibrachoa)
 • petunija
 • Zubi s dva zuba (Bidens aurea)
 • Patuljasta mahuna (Diascia)
 • Mahovina i grane četinjača

Verbena, srebrna biljka, cvijet vanilije, mirisni kamen bogat kao izvor hrane za insekte

Ova mješavina cvijeća raj je za različite insekte. Moljci i leptiri, ali i male vrste osa, ovdje će se osjećati kao kod kuće. I naravno, postoji i savršeno balkonsko cvijeće za pčele. Dakle, ako tražite balkonske biljke za pčele i leptire, ova viseća košara je idealan izbor. Košaru možete prekriti s puno crnogoričnih grana i mahovine. Zatim napunite košaru za sadnju dvije trećine kompostom, zemljom i gnojivom kako biste potaknuli rast nakon sadnje. Zatim počnite s sadnjom, točnije sa središtem košare, gdje svoje mjesto pronalaze uspravne sorte. To uključuje, na primjer, biljku vanilije i verbenu. Posadite oko sebe sve viseće primjerke. Praznine popuniti kompostom. Sada objesite košaru i tek je natočite, inače će biti preteška za nošenje i mogli biste se smočiti.

Kombinirajte geranije s pčelinjim cvijećem na balkonu

Zasadite balkon geranijima, odanim muškarcima, petunijama i maćuhicama u ružičastoj i ljubičastoj boji

Ako ne želite u potpunosti bez klasičnih pelargonija, jednostavno ih kombinirajte s uzorcima prilagođenim pčelama kako biste nadoknadili nedostatak izvora hrane u geranijama. Na primjer, ovaj aranžman je vrlo lijep, za što su vam potrebne sljedeće biljke:

O: 3x odani muškarcima, koji se nazivaju i plava lobelija (Lobelia erinus),

B: 1x petunije

C: 2x geranije ‘Fantasia’ u boji lososa

D: 2x maćuhice u ljubičastoj boji

E: 1x ružičaste petunije

Raspored navedenih balkonskih biljaka za pčele možete vidjeti na gornjoj slici. Raspored cvijeća je naravno samo ideja i može se mijenjati po želji. Pazite da se visoki cvjetovi nalaze na stražnjoj strani kutije, a ovješeni sprijeda. U ovoj kombinaciji prevladavaju pčelinje biljke, ali boje su odabrane tako da geranije boje lososa mogu doći na svoje i stvoriti kontrast. Ovu kutiju možete bez problema postaviti i na sunčano mjesto.

Ideje za kutiju i okrugli spremnik

Cvijet slame Lackritz, petunije, verbene, snapper usta, kadulja za bujni aranžman u kutiji

O: Dekorativni batat (Ipomoea batatas)

B: Cvijet slame Lackritz (Helichrysum petiolare)

C: Petunije u ružičastoj boji

D: Verbenas u ružičastoj boji

E: Pucanje ustima, također Torenie (Torenia)

P: Kadulja u crvenom

G: Petunije u bijelom

H: Petunije u bijeloj boji s ružičastim ili ljubičastim središtem

Posadite eukaliptus, cvijet vanilije, mirisni geranij, lavandu, mirisni kamen bogat, odan muškarcima, plectranthus u korpi

O: eukaliptus

B: cvijet vanilije (Heliotropum)

C: mirisni geranij (pelargonij)

D: Lavanda (Lavandula angustifolia)

E: Mirisni kamen bogat (Lobularia maritima)

P: Plectranthus ciliatus

G: Vjerni muškarcima (Lobelia erinus)

Već znate veliki dio ovih balkonskih biljaka za pčele iz prijašnjih aranžmana i naravno da su prikladne i za brojne druge, što dokazuju ove dvije sadnice. Dok je prva ideja namijenjena kutiji za cvijeće, druga je, kako je prikazano, prikladnija za okrugli lonac ili kadu. No, naravno da možete uzeti bilo koji spremnik za biljke koji vam se sviđa, a zatim ga posaditi pojedinačno i prema obliku.

Varijanta u kutiji sastoji se od nježnih i svijetlih boja poput ružičaste i bijele. Samo se kadulja sa svojom crvenom bojom nešto više ističe u pozadini. Kombinacija stojećeg (za pozadinu) i visećeg (za prednji plan i sa strane) balkonskog cvijeća stvara bujni aranžman koji izgleda vrlo atraktivno ne samo na ogradama, već i na prozorskoj dasci. Aranžman s košarom zapravo je lonac koji je jednostavno stavljen u košaru na kraju. Odabrane balkonske biljke za pčele emitiraju ugodne mirise i razmaze vas.

Šarene balkonske biljke za pčele

Šarene balkonske biljke za pčele poput cinije, kadulje, lobelije u stojećoj cvjetnoj kutiji

O: Kadulja u ružičastoj, ljubičastoj ili ružičastoj boji

B: Zinnije u ružičastoj i narančastoj boji

C: Kapmergerit, također rt koš (Osteospermum)

D: Mirisni kamen bogat (Lobularia maritima)

E: Husarsko dugme (Sanvitalia)

F: Vjerni muškarcima (Lobelia erinus) u boji lavande ili ljubičice

Ovaj šareni raspored balkonskih biljaka za pčele sastoji se od gore navedenih biljnih vrsta i stvara posebno lijep sjaj boja na vašem balkonu. Izgleda puno ljetno i uskoro će privući prve pčele i leptire. Ne zaboravite ga ni ovdje ocijediti. Za to bi trebao biti dovoljan sloj kamenčića debljine oko 2,5 cm. Sunčano do djelomično zasjenjeno mjesto također je prikladno za ovaj aranžman.

Troslojni raspored za kut na balkonu

Slatki krumpir, snapdragoni, sjajne svijeće, ljubičasta zvončića i konvertibilno cvijeće privlače insekte

O: Crvenolisni biserni proso ‘Purple Majesty’ (Pennisetum glaucum)

B: Veličanstvena svijeća (Gaura lindheimeri)

C: Mliječnica (Asclepias tuberosa)

D: ljubičasta zvona ‘Quicksilver’ (Heucherella)

E: Ukrasni slatki krumpir u boji (Ipomoea batatas)

F: Veliki Snapdragon (Antirrhinum majus)

G: Zeleni i žuti ukrasni slatki krumpir (Ipomoea batatas)

H: Lantana

Ako balkonske biljke za pčele rasporedite kao što je prikazano na slici, one mogu doći na svoje i međusobno se uskladiti. U tu je svrhu najbolje upotrijebiti okrugli ili pravokutni lonac za cvijeće koji možete staviti na izložbu u kut balkona. Proso od bisera posadite sa zadnje strane (ili, ako imate veći lonac, u sredinu). U redu ispred (ili oko njega) rasporedite mliječnicu koja je osobito popularna kod leptira, sjajne svijeće i ljubičastog zvona. Najniži primjerci nalaze se u prvom redu, a to su sve ostale balkonske biljke za pčele s popisa. Rezultat je zanimljiv aranžman lijepe teksture i suptilnih boja na kojima neće biti zahvalne samo pčele.

Bilje, povrće i cvijeće kombiniraju se za jestivi aranžman

Bilje i cvijeće za jestivi aranžman s nasturtijima, peršinom, maćuhicom

O: mini ruža (ružičasta)

B: Kopar (Anethum graveolens)

C: rajčice od grožđa

D: metvica (mentha)

E: Zinnias (Zinnia)

F: peršin (Petroselinum crispum)

G: Karanfili (Dianthus)

H: Nasturcij (Tropaeolum)

I: Ukrasni batat (Ipomoea batatas)

J: Kadulja ‘Trobojna’ (Salvia)

K: maćuhica (viola)

Zaista raznolika mješavina balkonskih biljaka za pčele može se pronaći u ovoj cvjetnoj kutiji. Ne samo da lijepo cvijeće oduševljava, već i mirisno bilje. Usput, možete čak i ubrati male rajčice u određenom trenutku. Općenito, svi su primjerci jestivi. Cvjetovi cvjetova mogu se koristiti za ukrašavanje jela. I dok to radite, ljubazno hranite i pčele. Za ovu kombinaciju biljaka koristite bilo koji biljni spremnik. Ideja s drvenom kutijom posebno nam se sviđa, ali prikladna je i svaka druga posuda. Sunčani balkoni okrenuti prema jugu idealni su, ali zapadni se može odabrati za ove biljke.