Baden, sauna's en zwembaden

Rioolbuisreiniging

Verstoppingen in rioolbuizen zijn een fenomeen waar bijna iedereen wel eens mee te maken krijgt. Meestal komen ze voor door de ophoping van zeepresten, vet, haar, vuil, zand, verschillende soorten huishoudelijk afval in de leidingen..

Een vertraging in het verlaten van het sanitair, een vieze geur en regelmatig opstijgen van water uit de afvoeropening zijn duidelijke tekenen van een dreigend probleem..

Hoe kun je blokkades voorkomen of wegnemen? U hoeft alleen de rioolbuizen tijdig en efficiënt schoon te maken.

Inhoudsopgave

Soorten rioolverstoppingen

Maak onderscheid tussen operationele, mechanische en technologische rioolverstoppingen.

De operationele ontstaan ​​geleidelijk tijdens het gebruik van het systeem. Regelmatige, eenvoudige reiniging van rioolbuizen met uw eigen handen is de meest betrouwbare manier om hun uiterlijk te voorkomen..

Mechanisch – het resultaat van overtreding van de regels voor het gebruik van het rioleringssysteem, waarbij groot afval erin wordt gedumpt, wat de stroom aanzienlijk bemoeilijkt of volledig stopt. Het is noodzakelijk om dergelijke “ongelukken” te elimineren door het afval onmiddellijk te verwijderen.

Technologische blokkades treden op als gevolg van slijtage van het systeem, gebreken in het ontwerp (bijvoorbeeld de aanwezigheid van te veel windingen, installatie van buizen met een kleine diameter), schending van de technologie van het leggen van buizen.

Factoren van optreden van operationele blokkades

Volgens experts is de belangrijkste vijand van het interne rioleringssysteem vet, dat overvloedig aanwezig is in huishoudelijk afvalwater. De relatief warme effluenten in de pijpleiding worden zeer snel afgekoeld en het vet bezinkt “met succes” op het binnenoppervlak. Vetafzettingen vangen direct andere stoffen op – zo ontstaat een verstopping..

Een van de belangrijkste provocateurs van files in het interne rioleringssysteem zijn het haar en de vacht van huisdieren. Hoge sterkte maakt het moeilijk om elementen van rioolafzettingen te verslaan.

Preventie is het hoofd van alles

Om het optreden van een ernstige verstopping zoveel mogelijk te voorkomen, is het noodzakelijk om enkele uiterst eenvoudige regels te volgen:

  • gebruik geen sanitaire voorzieningen zonder dat er roosters op de afvoeren zijn geïnstalleerd die klein vuil en haar opvangen;
  • laat na het afwassen van vettig serviesgoed of huishoudelijke artikelen altijd een minuutje heet water stromen – dit zal helpen om ten minste een deel van het vet weg te spoelen;
  • gooi in geen geval groot afval in het toilet;
  • om de 3-6 maanden preventief reinigen van rioolbuizen met een mol of soortgelijk middel.

Comfortabele werking van zo’n goed van beschaving als een rioleringssysteem hangt grotendeels af van voorzichtigheid en competente zorg ervoor.

Methoden voor het reinigen van rioolbuizen

Als er ondanks actieve preventie toch een verstopping ontstaat, hoeft u zich geen zorgen te maken. Deze situatie is natuurlijk onaangenaam, maar redelijk oplosbaar. Het belangrijkste is om een ​​effectieve methode of middel te kiezen voor het reinigen van rioolbuizen..

Er zijn manieren om blokkades op te heffen:

  • mechanisch;
  • chemisch;
  • pneumatisch;
  • hydrodynamisch.

Bepaling van de optimale hangt in de eerste plaats af van de complexiteit van de verstopping, het type leidingen en ten slotte van uw eigen materiaalmogelijkheden..

Eenvoudige zelfgemaakte recepten voor verstoppingscontrole

Water uit de gootsteen of wastafel begon iets langzamer weg te lopen dan normaal, maar er zijn geen andere “verdachte symptomen” waargenomen? In dit stadium kunt u het probleem oplossen met behulp van dergelijke eenvoudige recepten:

Chemische reiniging van rioolbuizen

Snel en zonder onnodig gedoe kunt u de verstopping van het interne rioleringssysteem elimineren met behulp van speciale chemicaliën voor het reinigen van het rioleringssysteem, die overvloedig aanwezig zijn in de winkelschappen. Ze kunnen zowel buitenlandse als binnenlandse productie zijn..

Consumenten zijn vaak blij om te merken dat de effectiviteit van onze “Mole” niet minder is dan de geadverteerde Duitse gels.

Wanneer u een chemische methode kiest voor het reinigen van kunststof rioolbuizen of gietijzeren buizen (het is beter om niet met staal te experimenteren), handel dan volgens de instructies van de fabrikant van het gekochte product – de meeste composities zijn verre van veilig.

Pneumatische pijpleidingreiniging

Het meest “primitieve” apparaat voor pneumatische reiniging van rioolbuizen is een conventionele plunjer. Door met zijn hulp handmatig lokale stofzuigers te creëren, is het mogelijk om te gaan met “ongecompliceerde” zachte vervuiling. De plunjer is de belangrijkste huishoudelijke hulp in de strijd tegen verstoppingen: u zult waarschijnlijk geen huis of appartement vinden waarin deze tool niet zou zijn.

Krachtige pneumatische reiniging van rioolbuizen is gebaseerd op het gebruik van pneumatische pulsen. Hoe werkt deze methode? Via een afgedichte slang met aan het uiteinde een speciaal mondstuk wordt een hogedrukstroom perslucht naar de verstopte leiding toegevoerd. Het speciaal ontworpen pneumatische mondstuk geeft de lucht een pulserend karakter. Het voordeel van deze reinigingsmethode is het vermogen van de hydraulische golf gevormd onder invloed van een pneumatische impuls om gemakkelijk door alle bochten en bochten van de leidingen te gaan – en dus om het systeem zo efficiënt mogelijk te reinigen. De impuls heeft op geen enkele manier invloed op de leidingen en elimineert vastgekoekte vaste afzettingen en pluggen spoorloos.

Mechanische opheffing van blokkades

Mechanische reiniging van rioolbuizen is een andere effectieve manier om verraderlijke verstoppingen te verhelpen. Het verwijderen van afzettingen wordt uitgevoerd met zowel zuigstaaf- als spiraalmachines. Hiermee kunt u zelfs aanzienlijk ver van de ingang van de rioolverstopping elimineren.

Een kabel voor het reinigen van rioolbuizen wordt gebruikt in gevallen waarin hun diameter niet groter is dan 10 cm.Voor pijpleidingen met een diameter van 10-60 cm wordt een gereedschap gebruikt dat wordt geroteerd door een verbrandingsmotor of een elektromotor.

De mechanische reinigingsmethode is optimaal voor middelharde verstoppingen. De combinatie met hydrodynamisch spoelen van leidingen is zeer effectief..

Instructies voor het gebruik van een leidingkabel

Opmerking! Als de leidingkabel tijdens het gebruik vast komt te zitten, mag er nooit aan worden getrokken. Je moet het langzaam naar rechts of links draaien totdat het obstakel is overwonnen.

De kracht van hydrodynamica

De meest vooruitstrevende vandaag wordt beschouwd als de hydrodynamische reiniging van rioolbuizen. Het maakt de opgehoopte afzettingen los met een stroom water die onder sterke druk aan het systeem wordt toegevoerd. Hiervoor wordt een speciaal apparaat gebruikt voor het reinigen van rioolbuizen met sproeiers. De hydrodynamische methode is effectief tegen de overgrote meerderheid van afzettingen – ook bij 100% verstopping van pijpleidingen.

Welke reinigingsmethode kiezen??

De meeste methoden om verstoppingen aan te pakken vereisen het gebruik van speciale, soms erg dure en massieve apparatuur en, natuurlijk, bel een specialist. Daarom, als de verstopping onbeduidend is, zou chemische reiniging van het rioleringssysteem de beste keuze zijn – het is vrij effectief, eenvoudig en goedkoop..

Rioolbuisreiniging – video