Baden, sauna's en zwembaden

Modern sauna-apparaat

Het nemen van een stoombad of sauna is de gemakkelijkste manier om het lichaam van gifstoffen te reinigen en de immuniteit te verhogen. Hoge temperaturen en hete stoom openen de poriën van de huid en voeren het vuile lymfevocht af. Maar het bad en de sauna verschillen van elkaar: in het bad is de temperatuur niet hoger dan + 70 ° С, meestal is het + 40 – + 60 ° С, maar de hoge luchtvochtigheid is 40%, in de sauna is de temperatuur hoger : van + 80 ° С tot + 120 ° C, maar de luchtvochtigheid is veel lager van 5 tot 15%. Gezien de temperatuur en vochtigheid is het bad meer geschikt voor het leven in de buitenwijken en is de sauna veelzijdiger. Moderne sauna’s worden zowel in privéwoningen als in gewone appartementen geïnstalleerd. Ze nemen weinig ruimte in beslag, hoewel dit afhankelijk is van het type oven dat wordt gebruikt. Maar het is gewoon noodzakelijk om te zorgen voor hoogwaardige ventilatie. En het budget voor het bouwen van een sauna is veel minder. In dit artikel zullen we het hebben over het apparaat van een moderne sauna: hoe groot het moet zijn, wat voor soort kachel kan worden gebruikt en hoe het correct te kiezen, hoe communicatie en het interieur uit te rusten.

Sauna ontwerp

Saunaproject

De sauna is kleiner in vergelijking met het Russische bad. Om 3-4 personen tegelijkertijd te huisvesten, is 3,3 m2 voldoende. Voor een gelijktijdig verblijf in een stoomcabine van 5 – 6 personen is een oppervlakte van 4,5 m2 vereist. De afmetingen van een dergelijke sauna zijn ongeveer als volgt: hoogte 210 cm, breedte 200 cm, lengte 240 cm De planken worden in twee lagen langs de muren geïnstalleerd. Voor één persoon kunt u de kleinste sauna installeren met een afmeting van 0,8×0,8 m met een plafondhoogte van 210 cm.

Een goede sauna dient de volgende kenmerken te hebben: een plafondhoogte van 2,1 m, een wandlengte tegenover de ingang, minimaal 2 m. Een plafondhoogte van 210 cm maakt het mogelijk om standaard deuren met een hoogte van 190 cm te gebruiken. de vereiste maatverhouding zorgt voor een goede luchtcirculatie. Dan worden de planken met liggende plaatsen op de tweede laag ook overgoten met warmte uit de oven met normale luchtvochtigheid..

Sauna ontwerp

Het is absoluut noodzakelijk om de juiste temperatuur / vochtigheidsverhouding in uw sauna te behouden. Het feit is dat in de stoomkamer de temperatuur van de menselijke huid +45 – +50 ° bereikt. Dit is de grenswaarde, de maximaal toelaatbare temperatuur. Maar dit toegestane temperatuurregime wordt alleen gehandhaafd onder de voorwaarde van onbeweeglijkheid van een persoon en lucht. Als er een hete tocht in de stoomkamer is, kan een persoon ernstige brandwonden oplopen, omdat het geproduceerde zweet niet genoeg zal zijn om het lichaam af te koelen. Daarom mag de plafondhoogte niet hoger zijn dan 210 cm. In grotere ruimtes is het ontstaan ​​van luchtstroombewegingen onder invloed van temperatuurverschillen onvermijdelijk.

Sauna ontwerp

Als de saunaruimte zich in een huis of appartement bevindt, is het niet nodig om er een raam in te maken. Maar voor een vrijstaande saunastructuur is het aan te raden om een ​​raam te maken in een stoomcabine met dubbele beglazing.

De wasruimte, douche of het zwembad zijn apart van de stoomruimte opgesteld, dus het is niet nodig om water rechtstreeks naar de stoomruimte te voeren. Om de vloer en banken in het stoombad te wassen, volstaat het om daar een slang met water uit te rekken en alles onder druk af te spoelen met een straal. Maar de rioolafvoer moet verplicht zijn zodat er na reiniging water in stroomt.

Bewaker saunakachel

De kachel wordt altijd geïnstalleerd in de hoek die zich het dichtst bij de deur bevindt. Er is zeker een omheiningsrail omheen geplaatst, ongeacht welke kachel wordt gebruikt..

Saunavloer, plafond en wanden – materialen

Het is het beste om de sauna in een houten constructie te plaatsen. Dit zorgt voor het beste microklimaat en de stoomuitwisseling tussen de saunaruimte en de buitenlucht. Maar in tegenstelling tot een badhuis kan een sauna zowel in een bakstenen als in een betonnen gebouw worden geplaatst. Het is belangrijk om de kamer van binnenuit te bekleden met planken.

Thermische isolatie van de saunawanden

De saunaruimte moet zorgvuldig worden geïsoleerd. Isolatie wordt gelegd tussen de binnenbekleding en de muur, die wordt beschermd tegen de zijkant van de stoombarrièrefilm. Als verwarming wordt steenwol op rollen of platen gebruikt. Aangezien minerale steenwol het vermogen heeft om vocht op te nemen, dat het niet opgeeft, is het absoluut noodzakelijk om het te beschermen met een dampremmende film tegen de effecten van hete stoom die uit de stoomkamer komt..

Belangrijk! Waarom is het beter om een ​​sauna in een houten gebouw te regelen? Feit is dat steenwol een hoge dampdoorlatendheid heeft. Als de buitenwanden van de stoomcabine van hout zijn, zal de steenwol gemakkelijk vocht uit zichzelf loslaten en afgeven en blijft het droog. Als de buitenmuren van de stoomkamer van steen zijn gemaakt, blijft er vocht in de watten achter. Binnenkort zal dit leiden tot een volledig falen van de isolatie.

Denk aan de regel van thermische isolatie: elke volgende laag materiaal van binnen naar buiten moet een grotere dampdoorlatendheid hebben.

Om de bescherming van minerale wol in de sauna te maximaliseren, worden speciale foliefilms gebruikt, waar geen stoom of vocht doorheen gaat en er geen condensatie ontstaat. Bij de voegen van plafond en wanden wordt de dampremmende folie gelegd met een overlap van minimaal 20 cm.

Het stoombad in de sauna is van binnenuit bekleed met houten dakspaan. De meest gebruikte zijn goed gedroogde esp, abashi (Afrikaanse boom), els, linde, Canadese ceder.

Naast het feit dat esp een redelijk vochtbestendige houtsoort is, heeft het ook geneeskrachtige eigenschappen. Dat is waarom het het meest populair is bij de opstelling van stoomkamers.

Maar abashi is niet onderhevig aan rot en warmt niet te veel op, wat erg handig is, omdat veel elementen van de sauna erg heet worden en de kans groot is dat je je verbrandt door per ongeluk aan te raken.

Noord-Amerikaanse ceder heeft een heerlijk aroma en wordt ook vaak gebruikt in saunadecoratie..

Grenen wordt pas in de stoomkamer gebruikt na de harsverwijderingsprocedure. Omdat het onmogelijk is om de hars volledig uit de boom te verwijderen, kunnen er bij verhitting van de den zogenaamde “effusies” op verschijnen, teervlekken.

Planken voor het bekleden van een stoomkamer worden verticaal geplaatst, strak op elkaar gepast en “in een kwart” bemonsterd. De dikte van de planken moet 20 – 30 mm . zijn.

De kleedkamer kan worden bekleed met elk type hout. Als de sauna een paneelgebouw is, d.w.z. Tussen de buitenste en binnenste houten wanden wordt een kachel met een dampremmende laag geklemd, voor de buitenmuren kunt u grenen of sparrenhout gebruiken en de planken horizontaal plaatsen om de stijfheid van het frame te vergroten. In een stenen sauna is het raadzaam om een ​​ventilatiespleet te laten tussen de isolatie en een bakstenen of betonnen muur..

De buitenmuren van de sauna kunnen worden gecoat met lijnolie of geverfd, maar de binnenmuren in geen geval. Als je de binnenwanden van de stoomkamer bedekt met vernis, komen er tijdens het verwarmingsproces extreem giftige stoffen vrij. Bovendien zal elke houten bekleding de natuurlijke afvoer van stoom uit de kamer belemmeren..

Sauna plafond

Sauna plafond is een structuur van balken, isolatie, dampscherm en archiefplanken. De vloerbalk wordt meestal genomen met een dikte van 50 – 80 cm Aangezien de warmteverdeling in de stoomkamer ongelijk is, wordt een isolatielaag gebruikt voor thermische isolatie van het plafond, 1,5 – 2 keer groter dan de isolatielaag in de muren. Een dampremmende film met een folieoppervlak moet de isolatie van de stoomkamer scheiden. Interne planken worden van onderaf aan de vloerbalken genageld, met spijkers die 3,5 – 4 keer langer zijn dan de dikte van de plank (20 – 30 mm).

Saunavloer

Saunavloer ze hebben het lange tijd niet van hout gemaakt, omdat het het meest lijdt. Onder invloed van een hoge luchtvochtigheid begint het hout te rotten, wordt het bedekt met schimmel en kromtrekken. En aangezien de saunaruimte regelmatig wordt gewassen, stroomt er water naar de vloer, daarom is het aan te raden om de vloer af te werken met keramische tegels. Dit materiaal heeft goed gewerkt in de sauna. De tegelvloer is gemakkelijk schoon te maken, is niet bang voor vocht, rot niet, is duurzaam en gemakkelijk te antimicrobiële behandeling. Voor het gemak worden houten ladders of rieten vloerkleden van natuurlijke materialen op de keramische tegelvloer gelegd. Ze zijn niet koud als de tegels nog niet zijn opgewarmd, en niet heet als de tegels heet zijn.

De vloer is gemaakt met een lichte helling naar de afvoer, die zich meestal in de hoek van de stoomkamer bevindt. Zo kan de vloer gemakkelijk worden gewassen en gereinigd. Vloerkleden en vloerkleden mogen niet onder de zitbanken worden gelegd, anders druipt het zweet erop, wat moeilijk weg te krijgen is..

Sauna raam en deur

Groot saunaraam

De vrijstaande sauna is voorzien van: raam voor verlichting en ventilatie. Een te groot raam draagt ​​bij aan warmteverlies, daarom is de optimale raammaat 700×500 mm. Als het raam niet bedoeld is voor ventilatie, dan is het dubbel gemaakt van mat glas, waardoor het glas stevig in de opening wordt bevestigd.

Saunaraam

Als het raam moet worden geopend om de stoomkamer te ventileren, en een goede sauna moet absoluut worden geventileerd, dan moet het frame stevig op de bloembak worden gemonteerd en moet schuim- of viltisolatie rond de omtrek worden bevestigd.

Omdat de boom uitzet en krimpt onder invloed van veranderingen in vochtigheid en temperatuur, moet het glas met caseïneplamuur en een rubberen afdichting in het frame worden gestoken. Vergeet ook de duurzame houten glaskralen niet..

Sauna stoomkamer deur

De deur naar de stoomkamer lang niet van hout zijn gemaakt. Het feit is dat door temperatuurveranderingen en hoge luchtvochtigheid het houten canvas snel kromtrekt, draait, kromtrekt. Als gevolg hiervan buigt de deur op zijn scharnieren en past niet in de deuropening of past er niet strak in. Het is niet moeilijk om met zo’n ramp in de moderne wereld om te gaan, het is voldoende om een ​​glazen deur van gehard glas te installeren. Het verandert onder geen enkele omstandigheid van vorm, hecht stevig aan de scharnieren, warmt niet op, is gemakkelijk schoon te maken en neemt geen geurtjes op. Bij het plaatsen van een deur in een stoomkamer is het noodzakelijk om de dichtheid ervan te waarborgen; hiervoor wordt een siliconenafdichting gebruikt, waardoor de deur strak in de opening past zonder gaten achter te laten. Het handvat in de deur van de stoomkamer moet van een dergelijk materiaal zijn gemaakt dat het niet opwarmt onder invloed van hoge temperaturen, dit geldt vooral van binnenuit.

Hoe een kachel kiezen: hout- en elektrische saunakachel

Sauna stenen kachel

In de sauna kunnen verschillende soorten kachels worden gebruikt: kachels op vaste brandstoffen (houtgestookt), gaskachels en elektrische kachels. Gasovens worden uiterst zelden gebruikt, dus we zullen ze niet bespreken..

Sauna houtkachels hebben hun voordelen:

Sauna houtkachels

  • Autonomie, onafhankelijkheid van de beschikbaarheid van elektriciteit en spanningsdalingen in het netwerk.
  • Houtkachels warmen sneller op.
  • Stenen in houtkachels warmen ook sneller op. Het comfort van een saunabezoek hangt grotendeels af van de temperatuur van de stenen. Hoe heter de stenen, hoe zachter de stoom en hoe gemakkelijker het is om in de stoomkamer te zijn..
  • Houtkachels zijn goedkoper in gebruik.

Maar houtkachels zijn niet voor iedereen geschikt, ze hebben een aantal belangrijke nadelen:

Sauna schoorsteen

  • Opstelling van de schoorsteen is vereist volgens alle regels. De kosten van het leggen van een schoorsteen van een kachel kunnen de kosten van de kachel zelf overschrijden. Dit is dus een vrij grote kostenpost. Als het niet mogelijk is om de schoorsteen te verwijderen, moet u de voorkeur geven aan elektrische ovens..
  • Houtkachels zijn brandgevaarlijker, er worden strengere eisen aan gesteld.
  • Houtkachels geven minder warmte af in vergelijking met elektrische kachels.

Om een ​​sauna in een woonhuis of appartement uit te rusten, is alleen de optie met een elektrisch fornuis geschikt. Elektrische sauna niet alleen veiliger, maar ook veel gemakkelijker te gebruiken. Zo kan de temperatuur elektronisch worden ingesteld en hoeft u zich geen zorgen te maken dat de oven te veel opwarmt. En de elektronica zelf zorgt voor de optimale temperatuur- en vochtigheidsomstandigheden.

Het vermogen van een elektrische saunakachel wordt als volgt berekend: Per 1 m3 ruimte is 1 kW energie nodig. Houd er rekening mee dat een sauna met een inhoud van 10 – 12 m3 9 kW energie en een driefasig netwerk vereist. Het is niet altijd mogelijk om dergelijke capaciteiten in de particuliere sector te betalen, en niet overal is er een driefasig netwerk. Het is noodzakelijk om elektriciteit toe te wijzen met een marge. Als dit niet mogelijk is, moet u de optie overwegen met een houtkachel in een privéwoning of een infraroodcabine in een appartement..

De kachel in de sauna moet worden geïnstalleerd in overeenstemming met alle regels en voorschriften die in de instructies zijn gespecificeerd. De kans op brandwonden aan de kachel is immers erg groot als deze aan het gangpad wordt opgesteld. Kies ovens van beproefde Finse of andere Europese fabrikanten.

Saunakachel stenen

Saunakachel stenen

Stenen die in de kachel worden geplaatst zijn erg belangrijk. Gewone stenen zijn hiervoor niet geschikt, omdat ze kunnen barsten. Meestal worden stenen gebruikt, waarvan de dampen voordelen kunnen opleveren voor de menselijke gezondheid, dit jade, gabbro-diabaas en talkchloriet.

Het oppervlak van de stenen voor de kachel mag niet glad zijn, omdat in dit geval het water snel uit de stenen zal weglopen en de vuurhaard zal vullen. De stenen moeten ruw en ongelijk zijn, dan blijft het water op hun oppervlak hangen, opwarmen en verdampen. Stenen met scheuren zijn uitgesloten, omdat ze snel zullen barsten onder invloed van hoge temperaturen.

kachel stenen

De stenen in de saunakachel moeten van tijd tot tijd worden uitgezocht., verwijder gebarsten en beschadigde exemplaren en vervang ze door nieuwe. Als u de sauna één keer per week gebruikt, moet u de stenen één keer per jaar sorteren. Als je het twee keer per week gebruikt, fiets het dan twee keer per jaar. Het patroon is duidelijk – sorteer de stenen in de oven zo vaak per jaar als je een keer per week opstoomt.

In een elektrische kachel worden stenen tussen de verwarmingselementen geplaatst zodat ze de ruimte dicht innemen, maar tegelijkertijd circuleert de lucht er normaal omheen.

In houtgestookte saunakachels worden stenen in het bovenste compartiment, boven de vuurhaard, geplaatst, zodat hun aantal klein is. Bij metalen houtkachels worden stenen verwarmd door het metaal. Deze kachels moeten tijdens het hele stoomkamerproces worden verwarmd om de stenen warm te houden. Het enige voordeel van metalen kachels is dat ze sneller opwarmen. Maar gezien het feit dat de warmte wordt afgegeven door het metaal, lijkt het stijver.

Kamenka-kachel met verhoogde steenvulling

Er zijn ook kachels met een vergrote steenzetting. Het lichaam van dergelijke kachels is gemaakt van gaas, met dit ontwerp kunt u 150 – 300 kg stenen in de kachel laden. Het hele gebied van de vuurhaard is gevuld met stenen, waardoor de warmtestraling zachter is en er een gevoel van “zachte stoom” ontstaat. Hoewel de tijd om zo’n oven op te warmen wat langer is dan een conventionele, is het effect de moeite waard..

Sauna ventilatie

Omdat de saunaruimte thermisch is geïsoleerd, is de toevoer van verse lucht door de wanden uitgesloten. Om de luchtstroom in de wanden te waarborgen, zijn ventilatieopeningen met kleppen voorzien. De afmeting van de ventilatieopening wordt als volgt berekend: voor elke 1 m3 stoomruimte is een opening van 24 cm2 nodig.

Sauna ventilatie

Ventilatieopeningen zijn op een bepaalde manier geplaatst. Men moet zich op een afstand van 30 cm van de vloer in het gebied van de kachel bevinden om de stroom van verse lucht in de vuurhaard te verzekeren. De tweede ventilatieopening is gemaakt op de tegenoverliggende muur op een afstand van 30 cm van het plafond.

De lucht die via de eerste ventilatieopening binnenkomt, passeert naast de hete stenen, warmt op en stijgt naar het plafond. Verse lucht komt binnen via de bovenste ventilatieopening om stilstaande warme lucht op de bovenste planken te vervangen. Gebruik geen ventilatoren voor geforceerde luchtcirculatie, omdat de luchtbeweging die hierdoor wordt gegenereerd brandwonden bij mensen kan veroorzaken..

Een onderscheidend kenmerk van een moderne sauna is dat je elke modus kunt instellen, zelfs warm en droog, zelfs matig en vochtig, meer als een bad. Alles wordt elektronisch geregeld.

Sauna interieur

Saunaplanken

In de sauna zijn, naast de kachel, planken om te zitten en te liggen. De banken in de sauna zijn gemaakt op twee niveaus: de onderste is om op te zitten, de bovenste is planken. Doordat de banken haaks langs de wanden zijn geplaatst, wordt de ruimte van de ruimte zo efficiënt mogelijk benut. Saunaplanken zijn noodzakelijkerwijs gemaakt van hout. De planken worden geplaatst met een grote opening – 1,5 – 2 cm, zodat de lucht vrij tussen de planken van de planken kan circuleren en de persoon kan afblazen.

Voor het gemak van de bader, die op de bovenste plank zal liggen, moet de breedte minimaal 50 cm zijn en de hoogte tot het plafond van 100 tot 105 cm. Het is deze afstand tot het plafond die het mogelijk maakt om volledig te ervaren de temperatuur van de stoomkamer.

Saunaproject

De afstand tussen de bovenste en onderste plank moet 70 cm zijn. Om de bader in verschillende posities op de plank te laten liggen, kun je de voorkant uitrusten met een balk die iets hoger is dan de plank zelf, zodat hij er zijn voeten op kan leggen.

Als de afmetingen van de sauna erg klein zijn en er geen mogelijkheid is om stapelbanken uit te rusten, dan moet de eerste en enige rij banken op een zodanige hoogte zijn dat de langste bader in een zittende positie het plafond van de sauna niet raakt met zijn hoofd..

Sauna interieur

Het toilet en de recreatieruimte zijn gescheiden van het stoombad, dus er is geen bubbelbad of emmers water in het stoombad zelf. De wasruimte kan een douchecabine zijn. Maar afkoelen na een zwembadsauna wordt ook als heilzaam beschouwd. Daarom, als er een dergelijke mogelijkheid is, wordt er een zwembad gemaakt naast het stoombad. In het recreatiegebied mag de temperatuur een comfortabele temperatuur van +25 ° niet overschrijden, behalve in die gevallen waarin de buitentemperatuur hoger is dan +35 ° . In de recreatieruimte mag in geen geval een airconditioning worden geïnstalleerd. Dit zal een zeer negatief effect hebben op de gezondheid..

Infraroodcabine – moderne sauna

Infrarood sauna

Een infraroodcabine is een moderne sauna die voor iedereen beschikbaar is. Het kan in elke kamer worden geïnstalleerd, zelfs in een gewoon klein appartement. Het heeft geen kachel, schoorsteen of stenen.

In de wanden van de cabine zijn infraroodpanelen ingebouwd, waarvan de straling de bovenste huidlagen tot 4 cm diep verwarmt. De lucht in de infraroodcabine warmt praktisch niet op, de maximaal mogelijke temperatuur is +60 ° C, dat is veel minder dan een conventionele stoomcabine, waar +110 ° C.

Een persoon in zo’n cabine zweet intens, terwijl hij geen ongemak ervaart van de hete lucht. De infrarood stoomkamer kan tot 30 minuten duren.

Maar niet alles is zo rooskleurig. Houd er rekening mee dat infraroodstraling in dergelijke cabines wordt geproduceerd in het golflengtegebied korter dan 8,0 micron. Het grootste deel van de warmte wordt geabsorbeerd door de bovenste lagen van de huid en onderhuidse lagen, en de warmte gaat niet verder. Hierdoor ontstaat er plaatselijke oververhitting van de huid, waardoor de huid sneller veroudert en uitdroogt. In de natuur komt een persoon dergelijke straling niet tegen, omdat deze wordt geabsorbeerd door de atmosfeer van de aarde. Daarom hebben mensen geen natuurlijke afweermechanismen. De functie van transpiratie in een IR-sauna is meer beschermend dan zuiverend. Trek redelijke conclusies – gebruik een Finse sauna of Russisch bad en streef geen innovatieve technologieën na.