Baden, sauna's en zwembaden

Doe-het-zelf ventilatie in het stoombad. Installatietechniek voor een goede ventilatie in het bad

Een hoogwaardig ventilatiesysteem is een onmisbaar onderdeel van het stoombad. De afwezigheid of onjuiste organisatie van ventilatie in het bad is gevaarlijk voor de menselijke gezondheid. Een goed uitgerust systeem beschermt mensen tegen koolmonoxide en verbetert het comfort van het verblijf in de kamer. We zullen verder praten over de kenmerken en technologie van het installeren van het ventilatiesysteem in het bad..

Inhoudsopgave:

Kenmerken van een goede ventilatie voor de stoomkamer

Een goede ventilatie in het bad vervult verschillende functies tegelijk:

 • voorziet de ruimte van zuurstof;
 • verbetert het comfort van het zijn in de stoomkamer;
 • verwijdert koolmonoxide;
 • stelt u in staat om brandhout economisch te gebruiken;
 • verdeelt de luchtstromen gelijkmatig;
 • beschermt het gebouw tegen de vorming van schimmel of meeldauw.

De meest optimale ventilatiemogelijkheid in het bad is toe- en afvoer. Voor deze doeleinden, rust uit:

 • inlaat – door hen wordt de stroom van verse lucht naar de stoomkamer georganiseerd, een ventilator met een ventilatiebuis is geïnstalleerd, extra luchtstroom wordt geleverd door open ventilatieopeningen of door de deur;
 • uitlaatgat – verwijdering van verwarmde lucht uit de kamer, via de vuurhaard, ventilator of apparaten die de tractie verbeteren.

Er worden verschillende methoden gebruikt om het toevoer- en afvoerventilatiesysteem te verbeteren. Wij bieden u aan om kennis te maken met een van de meest efficiënte ventilatiesystemen:

1. Inlaatopeningen bevinden zich aan de onderkant van de kamer, naast de vuurhaard.

2. Uitlaatgaten strikt aan de andere kant van de bovenkant. De optie om twee gaten tegelijk te organiseren voor een betere luchtcontrole is mogelijk.

3. De hoogte van de uitlaat is bepalend voor het trekniveau. Als de ventilatieopening laag is, het systeem verder versterken met een ventilatiepijp.

4. Met behulp van speciale dempers wordt de luchttoevoer vanuit de kamer geregeld.

5. Luchtverversing in de stoomkamer gebeurt om de 2-3 uur..

Bovendien worden de individuele parameters van het ventilatiesysteem bepaald door het type kamer, de versie van het bad. In een Russisch bad helpt periodieke ventilatie bijvoorbeeld om de lucht te verversen. Bovendien wordt rekening gehouden met de grootte en de plaats van installatie van de oven, met betrekking tot deze parameter zijn twee soorten ventilatie georganiseerd..

Hoe ventilatie te maken in een stoomkamer met een aparte vuurhaard

We bieden de mogelijkheid om ventilatie te organiseren in de stoomkamer, waarvan de vuurhaard zich in de aangrenzende kamer bevindt. Dit schema is populair in gewone Russische baden. Een verbrandingstunnel wordt gebruikt om de vuurhaard naar een aangrenzende ruimte te brengen. Onder de voordelen van een dergelijke opstelling van de oven, merken we op:

 • geen afval in het stoombad;
 • de deur naar de kamer gaat alleen open bij de ingang;
 • mogelijkheid om hittebestendig glas te plaatsen voor het bekijken van een open vlam.

Er worden twee methoden gebruikt om de toevoeropeningen binnenshuis te monteren:

1. Opstelling van een ventilatiekanaal in de ondergrondse ruimte. Verwijderen voor de stookruimte, ventilatieroosters installeren op het kanaal.

2. Vloerventilatietoevoer.

Installeer de afzuigkap op de tegenoverliggende muur, diagonaal ten opzichte van de inlaat.

De belangrijkste kwaliteit van de organisatie van een goede ventilatie is dat de toevoeropeningen in de ruimte moeten samenvallen met de uitlaat.

Ventilatieschema in een stoomkamer met een vuurhaard in de kamer

Als de kachel zich direct in de stoomkamer bevindt, is de ventilatie anders georganiseerd. In dit geval zal de luchtstroom door de ventilator het probleem met natuurlijke ventilatie oplossen. Deze methode is geschikt als het vuur constant in de kachel staat..

Als er geen kachel in het bad is en de kachel werkt op een korte termijn, wordt een meer geavanceerd ventilatiesysteem gebruikt. Bekijk de technologie voor het regelen van het ventilatiesysteem in de stoomkamer:

1. Bouw een speciaal stenen podium waarop de kachel wordt geïnstalleerd. Met zijn hulp wordt een ventilatiebox naar de oven gebracht..

2. Leg de uiteinden, bouw nog een doos met stenen. Als gevolg hiervan werd de eerste structuur aan de bovenkant van het kachelkanaal geïnstalleerd en de tweede – aan de deur van de stoomkamer..

3. Bouw op een muur naast een gewone kamer deuren op de plaatsen waar het metselwerk passeert. Ze verwarmen de volgende kamer, indien nodig.

4. Op het podium is een kachel geïnstalleerd, het is mogelijk om deze op een hoek of op stalen afbeeldingen te monteren. Werk de oven af ​​met een baksteen, installeer een bakstenen scherm, met twee convectiedempers.

5. Het uitlaatventilatiesysteem werkt dankzij de vuurhaard van de oven.

Een juiste installatie van het ventilatiesysteem is gebaseerd op de juiste afstelling. Algemene regels voor het regelen van het ventilatiesysteem:

 • aan het begin van de oven zijn alle openingen en aan- en afvoeropeningen gesloten;
 • wacht tot de temperatuur stijgt, pas dan de ventilatiegaten aan met de ventielen;
 • als het nodig is om het zuurstofvolume in de kamer te vergroten, open dan de inlaat;
 • na voltooiing van het werk de deuren openen, voor een betere ventilatie van de stoomkamer.

Stoomkamer ventilatie foto:

Gebruik speciale apparaten om de temperatuur en vochtigheid in de kamer te bepalen. Een thermometer van een alcohol- of elektrisch type zal helpen om de temperatuur te meten. Houd er rekening mee dat het gebruik van de kwikversie ten strengste verboden is. Gebruik een hygrometer om de luchtvochtigheid te bepalen.

Het werkingsprincipe van het ventilatiesysteem is gebaseerd op de volgende factoren:

 • door de oven te smelten, warmt de lucht geleidelijk op en ontsnapt door de convectiedeur;
 • de onderste deur blijft open totdat de oven volledig is opgewarmd;
 • sluit de deur van onderen en werk met het bovenluik;
 • tijdens het stijgen gaat alleen de op de doos geïnstalleerde ventilator open;
 • na gebruik van het stoombad voor het beoogde doel, de kamer goed ventileren.

Doe-het-zelf ventilatieapparaat in de stoomkamer

De belangrijkste functies van het ventilatiesysteem in het bad:

 • luchttoevoer tijdens badprocedures;
 • kamerdroging van hoge kwaliteit.

Het ventilatiesysteem in het bad mag niet:

 • de temperatuur van de kamer schenden, tijdens het nemen van badprocedures;
 • afzonderlijke temperatuurstromen, dat wil zeggen, koele lucht is dichter bij de vloer en warme lucht komt van boven;
 • verwijder ongebruikte lucht uit de stoomkamer.

Bovendien leidt het gebrek aan ventilatie tot het verschijnen van onaangename lucht in de kamer, de vorming van schimmel en meeldauw, die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid..

Er zijn drie hoofdtypen ventilatie in de stoomkamer:

 • een natuurlijke optie is de toevoer van luchtstromen door het drukverschil;
 • mechanische versie – luchttoevoer met behulp van speciale mechanismen, bij het meten van deze kenmerken met instrumenten;
 • gecombineerde optie – kunstmatige druk creëren door ventilatoren en afzuigkappen.

Binnenshuis zijn er twee soorten luchttransport: toevoer en afvoer. Voor deze doeleinden een opening diagonaal ten opzichte van de toevoer uitrusten.

Het wordt niet aanbevolen om in de stoomkamer aan het plafond een afvoeropening te installeren, dit ventilatiesysteem verlengt de opwarmtijd van de kamer. Installeer de afzuigkap rationeel onder het plafond en rust hem bovendien uit met een demper om de trek aan te passen.

Zorg ook voor een geventileerde vloer in het bad. Dit verlengt de levensduur van de vloerbedekking omdat deze constant in contact staat met water. Aanbevelingen voor het regelen van vloerventilatie:

1. Zorg tijdens de installatie van de fundering voor ventilatie van de vloeren, bouw ventilatieopeningen vanuit de kelder.

2. Installeer ventilatieopeningen op tegenoverliggende muren om luchtstroom mogelijk te maken. Installeer roosters op hen om knaagdieren te vermijden..

3. De afwerkvloer dient iets hoger te liggen dan de ventilator. Zo functioneert hij als afzuigkap..

4. Installeer houten planken met een kleine opening, minstens een halve centimeter.

5. Ventileer na het nemen van badprocedures de kamer goed en droog de vloeren..

Een andere manier om een ​​ventilatiesysteem in een badhuis te organiseren is “Po Bastu”. In dit geval komt frisse lucht de kamer binnen vanuit de bakruimte en komt de uitlaat uit een opening bij de deur. Bouw voor deze doeleinden een uitlaatbox van hout, aan de binnenkant bekleed met folie.

Installeer een ventilatiekanaal onder de vloer, naast de metalen plaat om te voorkomen dat er warmte in komt. De grootte van de structuur mag niet groter zijn dan twintig procent. De regeling van de verse luchtstroom met een dergelijk systeem is vrij eenvoudig. Het is voldoende om het ventilatiegat en de blazer te openen. Bovendien is het mogelijk om de ophoping van onaangename geuren in de stoomkamer te voorkomen. Deze methode voor het organiseren van ventilatie is geschikt als de vuurhaard zich direct in de stoomkamer bevindt..

Hoe ventilatie in de stoomkamer met uw eigen handen te organiseren

We bieden de vijf meest populaire schema’s voor het organiseren van toevoerventilatie in een stoomkamer:

1. Schema nr. 1.

Plaats de inlaat onder de kachel 50 cm van de vloer en de uitlaat aan de andere kant dertig centimeter van het plafond. De geforceerde beweging van luchtmassa’s wordt verzorgd door een ventilator. Zo is het mogelijk om een ​​gelijkmatige verwarming van de lucht te verzekeren. De hoogte van de eerste opening past de trekkracht van natuurlijke ventilatie aan.

2. Schema nr. 2.

Twee ventilatiegaten bevinden zich op dezelfde muur, altijd tegenover de kachel. De inlaat bevindt zich op een afstand van dertig centimeter van de vloer en de uitlaat bevindt zich dertig centimeter van het plafond. Installeer een ventilator in de uitlaat, gekoelde lucht die de kamer binnenkomt, botst met de kachel, warmt op en komt naar buiten.

3. Schema nr. 3.

Plaats de inlaat achter de kachel, ongeveer twintig centimeter van de vloer. De inlaat wordt op dezelfde hoogte geïnstalleerd, alleen dicht bij het plafond van de tegenoverliggende muur. In het tweede gat wordt een kap geïnstalleerd. Het werkingsprincipe van het systeem is gebaseerd op het binnendringen van gekoelde lucht in de stoomkamer, die door de oven gaat en deze eruit trekt met het tweede gat.

4. Schema nr. 4.

Deze methode is relevant voor een stoomkamer met een vloer met gaten voor waterafvoer. De inlaat is achter de oven geïnstalleerd en de uitlaat is een afvoerleiding waardoor lucht naar buiten wordt afgevoerd..

5. Schema nr. 5.

Relevant voor een bad met een constant werkende kachel. De inlaat is tegenover de kachel geplaatst en de blazer met schoorsteen dient als uitlaat

Als het nodig is om de temperatuur in de stoomkamer te verhogen, volstaat het om alle pluggen te sluiten. Na het nemen van badprocedures worden ze verwijderd. Het is heel goed mogelijk om deze ventilatieschema’s zelf te organiseren, zonder dure apparaten en speciale materiële investeringen te kopen..

Hoe maak je een dampscherm in een stoomkamer met je eigen handen

Door de dampremmende laag in het stoombad behoudt u de optimale kamertemperatuur. Speciale materialen in de vorm van dampdichte films, isolatie en waterdichting zullen helpen om een ​​hoogwaardige dampremmende laag te creëren. De film beschermt de isolatie tegen het binnendringen van waterdamp, maar laat geen vocht in de hete lucht door.

Een goed uitgerust dampscherm en ventilatiesysteem verlengt de levensduur van de kamer zelf en de externe decoratie. Aangezien hete lucht naar boven stijgt, moet u allereerst het plafond kwalitatief verdampen.

Gebruik voor deze doeleinden lakhs, planken van ongeveer 6 cm dik.Van bovenaf zijn ze bedekt met aluminiumfolie, karton met verhoogde dichtheid of vetvrij papier geïmpregneerd met lijnolie. Na het bevestigen van een van deze materialen, wordt het plafond afgezet met klei en geïsoleerd.

Bovendien zal een bord met randen helpen om het plafond te verdampen. Een met lijnolie geïmpregneerde plank wordt op de planken geïnstalleerd, die vervolgens wordt omhuld met houten dakspaan.

Platen gemaakt van geëxpandeerd polystyreen – een moderne vervanging voor zachte klei, ze onderscheiden zich door goede thermische isolatie en operationele kenmerken.

Als dampremmende materialen voor de wanden van de stoomkamer worden de volgende materialen gebruikt:

 • dakbedekking;
 • aluminiumfolie;
 • pergamijn;
 • op polyethyleen gebaseerde film.

Pergamijn en dakleer worden zelden gebruikt voor thermische isolatie van een stoomkamer. Dit komt door het feit dat ze bij sterke verwarming giftige stoffen en onaangename geuren afgeven. De stoomkamer is dampgeïsoleerd met speciale foliematerialen. Er worden gecombineerde methoden voor stoom- en warmte-isolatie onderscheiden. Bijvoorbeeld NPP-polypropyleen, een van zijn voordelen, merken we op:

 • uitstekende vochtbestendigheid;
 • weerstand tegen temperatuurstijging;
 • gelamineerde coating voorkomt de ontwikkeling van schimmel en meeldauw;
 • gecombineerde warmte- en dampisolatie.

Daarnaast is het mogelijk om een ​​dampscherm op rol toe te passen in de vorm van rolfolie of glasvezelplaten. Gebruik folietape om de voegen tussen dampremmende materialen af ​​te dichten.

De platen worden met een kleine uitzettingsvoeg van 20 mm aan het plafond gemonteerd. Zo wordt de impact van vocht op deze gebieden verminderd. Houd er rekening mee dat de dampremmende laag in de stoomkamer betrouwbaar achter het belangrijkste afwerkingsmateriaal moet worden verborgen, en een hoogwaardig ventilatiesysteem is de toevoeging..

Stoomkamer ventilatie video: