arhitektura

Zrcalna fasada i dvovodni krov: izložbeni centar BeiChen spaja tradiciju i modernost

Zrcaljena fasada zabat krov drvo ulazni izložbeni centar porculan

Zrcalna fasada s neizravnom rasvjetom i dvovodni krov s drvenim elementima: izložbeni centar BeiChen u Kini vješto održava ravnotežu između tradicije i modernosti. Upečatljiva zgrada kombinira funkcionalnost i stil u jednom te nadahnjuje bezvremenski elegantnim arhitektonskim konceptom. Savršen je primjer učinkovite interakcije pune kontrasta. Uspješni kontrasti oblikuju cjelokupnu sliku: dok krov i vanjsko stubište slave zakrivljenu siluetu tradicionalne kineske kuće, velikodušno ostakljena fasada ostaje diskretno u pozadini. Predstavljamo vam projekt tvrtke PTArchitects, s kojim je talentirani tim već izazvao senzaciju u svojoj domovini.

Zrcalna fasada omogućuje zabatnom krovu da proslavi svoj veliki ulaz

zrcalna fasada zabatni krov kineski klasični vrtni ribnjak rasvjeta večer

Krovni sedlovi tradicionalno su važan dio kineske arhitekture. Arhitekti iz PTArchitectsa željeli su svojim projektom počastiti dalekoistočnu arhitekturu i stoga su odlučili na moderan način protumačiti dinamiku kineskog krova. Na primjer, rogovi su suženi i, poput tradicionalnih krovova sedla iz provincije Hainan, okrunjeni su završnim elementom. Klasični građevinski materijal u Kini – drvo – također je u izobilju korišten u ovom projektu. Krov izložbenog centra izrađen je od domaćeg drveta i stvara vizualnu vezu između moderne zgrade i obližnjih tradicionalnih kineskih kuća.

zrcalno pročelje moderna arhitektura ispred

Zrcalna fasada s velikodušno ostakljenim površinama izravno ispod krova stvara uzbudljiv kontrast s raskošno dizajniranim dvovodnim krovom. Zauzima stražnje sjedalo i slavi svoj veliki ulaz. Mnogi prozori daju dvovodnom krovu plutajući karakter i slave pobjedu lakoće minimalističke arhitekture nad gravitacijom.

Zrcalna fasada kao moderan naglasak

zrcalno fasadno vrtno jezerce prirodni kamen podvodna svjetla

Potpuno zrcalna fasada, za koju znamo iz mnogih projekata javnih zgrada izgrađenih početkom 2000 -ih, očito je prošlost. Opasnost je prevelika za male životinje i ptice koje ne vide prepreke na svom putu. Umjesto toga, mnogi arhitekti u Kini sada odlučuju ugraditi zrcalne elemente u fasadu. Zrcalne ograde i prozori razbijaju inače klasičan izgled zgrade i dopuštaju puno sunčeve svjetlosti u izložbene prostorije. Suptilni drveni elementi ukrašavaju fasadu u prizemlju i štite unutrašnjost od jakih sunčevih zraka ljeti.

Voda je imala važnu ulogu u dizajnu prednjeg dvorišta

zrcalno pročelje vrtno jezerce prirodni kamen terasa popločavanje kamen utonuo vrt

Prednje dvorište dodaje završni dodir arhitektonskom projektu. Karakterizira ga sklad između pojedinih elemenata: vode, prirodnog kamena i rasvjete. Minimalističko vrtno jezerce apsolutno privlači pažnju danju i navečer. Na sunčevoj svjetlosti mozaik i prirodno kamenje stavljaju uzbudljive naglaske na njegov pod, nakon zalaska sunca podvodna svjetla svjetlucaju u dubinama. Mali potopljeni vrt usred ribnjaka nudi mjesta za posjetitelje. Vrtni lampioni u večernjim satima osvjetljavaju vrtne staze i daju vanjskom prostoru karakter.

zrcalno pročelje vanjsko stubište ograda dvovodni krov

Velika klizna staklena vrata nude mogućnost stvaranja besprijekornog prijelaza između unutrašnjosti i vanjske strane u ljetnim mjesecima. Usput, u sobama u prizemlju gotovo da nema zidova. Komplicirani sustavi polica i klizna vrata mogu podijeliti stambeni prostor na različita područja na zahtjev organizatora. Inače, arhitekti su odlučili učiniti interijer što otvorenijim. Nekoliko izložbenih prostora s udobnim prostorima za sjedenje, video sobom, restoranom i kafićem nalazi se u velikoj zgradi. U manjem se nalaze uredi osoblja.

zrcalna fasada vrtni ribnjak travnjak stvoriti prednje dvorište

Projekt kineskih arhitekata PTArchitects fascinira inovativnim konceptom koji spaja tradiciju i modernost u jedno. Od drvenog dvovodnog krova, do zrcalne fasade i ograda, do minimalističkog vrtnog jezerca: pojedini elementi stvaraju skladnu cjelokupnu sliku, a istovremeno stvaraju uzbudljive kontraste koji izložbeni centar u provinciji Hainan privlače pozornost.

Zrcalno fasadno vrtno jezerce osvijetljeno fenjerom

zrcalno fasadno stakleno pročelje drveni naglasci bambus prednji vrt

zrcalni fasadni betonski zid na prednjem ulazu u izložbeni centar

zrcalna fasada drveni dvovodni krov, kineska konstrukcija

zrcalne fasadne sobe kineskog izložbenog centra

nacrt izložbenog centra zrcalne fasade

Zrcalna fasada iznad tlocrta zgrade

zrcalna fasada detalji zgrade raspored prostorija

zrcalna fasada kuća zabat krov pogled straga

zrcalna fasada nacrt bočni prikaz prednje vanjsko stubište

zrcalna fasada izložbeni centar nacrt sa strane

zrcalna fasada tlocrt zabatnog krova tlocrt

Projekt autor PTArhitekti