arhitektura

Zaha Hadid Design – najpopularniji projekti dobitnika nagrade

zaha hadid projektiranje zgrada centar kulture projekt arhitektura

Zaha Hadid je bez sumnje jedna od najpoznatijih, ako ne i najpoznatija arhitektica na svijetu. Njihovi su projekti provedeni u mnogim velikim gradovima. To uključuje London, Rim, Peking, Kopenhagen i Madrid. Njezina uspješna karijera započela je nedugo nakon što je završila School of Architecture Association u Londonu. Zanimanje je privukla već 1982. godine kada je razvila dizajn za visokogradnju “The Peak” u Hong Kongu. Arhitektica je nastavila privlačiti posebnu pozornost 2003. godine kada je vodila projekt izgradnje Muzeja moderne umjetnosti u Cincinnatiju, kao i sa Dizajn Zahe Hadid u Danskoj u obliku muzeja “Ordrupgaard”.

Zaha Hadid Design u Njemačkoj

dizajn-zaha-hadid-portret-crno-bijeli-arhitekt-irak

U Njemačkoj postoje i mnoge javne zgrade i impresivni primjeri dizajna Zahe Hadid. To uključuje sjedište BMW-a u Leipzigu, Vitra House u Weil am Rhein, stambeni blok IBA-e u Berlin-Kreuzbergu, prirodoslovni muzej “phaeno” u Wolfsburgu, izložbena dvorana 3A u Nürnbergu i mnogi drugi. Čast da je prva žena koja je osvojila Pritzkerovu nagradu duguje svim tim jedinstvenim građevinama. Sastavili smo izbor značajnih projekata časne Zahe Hadid, kojima želimo počastiti talentiranu arhitekticu nakon njene iznenadne smrti u 65. godini života. Oni su važan dio moderne arhitekture.

Zaha Hadid Design – apartmani u Opus Office Toweru u Dubaiju

Zgrade Zahe Hadid opus-ured-toranj-dubai-stan-bijele-unutarnje-stepenice

Iako se radi o velikoj poslovnoj zgradi, na gornjim katovima Opusove uredske kule nalaze se i stanovi koji su prvenstveno dostupni poslovnim gostima. Dizajnirala ih je Zaha Hadid. Dizajn Zaha Hadid kombinira moderne luksuzne detalje s potrebnom udobnošću koja se može postići svijetlim interijerom. Ovdje možete detaljno pogledati stanove.

Dizajn bazena u Londonu

Zaha Hadid gradi prozore bazena na Olimpijskim igrama u Londonu

Posebno za Ljetne olimpijske igre 2012. trebalo je izgraditi odgovarajući bazen. Povjerenje je dato u iskustvo i vještinu u dizajnu Zahe Hadid. Dizajn Olimpijskog vodenog centra na neki način izgleda pomalo futuristički. Veliki bazen ima mjesta za ukupno 17 500 gledatelja, a otvoren je 2011. godine. Više o ovoj temi ovdje.

Dizajn hotela

Zgrade Zahe Hadid puerte-america-madrid-hotel-minimalistički-namještaj-bijele-spavaće sobe

Zaha Hadid je također zaslužna za ovu impresivnu hotelsku sobu. Nalazi se u Madridu i zove se “Puerte América”. Hotelske sobe odlikuju bijeli zidovi i namještaj, kao i zakrivljeni, organski oblici. Minimalistički dizajn Zahe Hadid koji je ekstravagantan kao i ona.

Rosenthal centar

Zaha Hadid Bauwerke rosenthal-cincinnatti-muzej-moderna-umjetnost-ideja o fasadi

Svjetski poznati Rosenthal centar za modernu umjetnost s dizajnom Zahe Hadid može se vidjeti na gornjoj slici. To je muzej koji se nalazi u Cincinnattiju, Ohio. Zanimljivo je znati da je ovo prvi muzej u SAD -u koji je dizajnirala žena.

Vatrogasni dom Vitra

Zaha Hadid Zgrade Vitra-vatrogasna jedinica-krov-izvorno-šiljasto

Zanimljiv oblik koji je odabran za ovaj dizajn Zahe Hadid odmah upada u oči. Predstavlja zaleđeni trenutak prije eksplozije i stoga je izvrsno prilagođen uporabi zgrade. Tamo se trenutno nalazi muzej stolica. Više informacija o vatrogasnom domu Vitra možete pronaći ovdje .

Centar Maggies u Škotskoj

zaha hadid dizajn zgrada maggies-center-cancer-scotland-black-fasade

Maggie Center sa Zaha Hadid Design ustanova je koja ima za cilj pružiti podršku i informacije oboljelima od raka. Osim Zahe Hadid, arhitekturom se bave i Frank Gehry i Richard Rogers.

Loša izložba za Rocu

dizajn-zaha-hadid-roca-kupaonica-izložba-organska-kada

Arhitekt je dobio originalni zadatak od Roce. Tvrtka je osigurala veliku sobu za postavljanje i projektiranje za nadolazeću izložbu. Dizajn Zahe Hadid zauzeo je stražnje mjesto, dok su se vještine uređenja interijera tražile. Više fotografija s izložbe Roca možete pronaći ovdje.

Plesne kule

dizajn-zaha-hadid-plesne kule-projekt-dubai-metal-optika-more

Plesne kule su još jedan dizajn Zahe Hadid namijenjen Dubaiju. Tri tornja impresioniraju svojim izvornim oblikom i povezani su mostovima. Najsuvremenija arhitektura kakvu poznajete iz Dubaija.

Znanstveni centar Phaeno

dizajn-zaha-hadid-phaeno-znanost-wolfsburg-beton-konstrukcija

Phaeno se nalazi u mjestu Wolfsburg. To je masivna betonska konstrukcija nastala u suradnji Hadida, Mayer Bährle Architects i Adams Kara Taylor. Zgrada s tipičnim dizajnom Zahe Hadid funkcionira kao muzej znanosti. Ovdje pobliže pogledajte arhitekturu centra.

Innsbruck Nordkettenbahn

dizajn-zaha-hadid-nordkettenbahn-innsbruck-ueberdachung-bijela-organska-forma-šarena-rasvjeta

Ovaj Norkettenbahn povezuje grad s planinama i ima četiri stanice. Moderna arhitektura i dizajn Zahe Hadid brzo su se pretvorili u znamenitost tirolske prijestolnice. Između ostalog, organski oblici su impresivni.

Sjedište BMW -a

zaha-hadid-design-bmw-sjedište-leipzig-moderna-konstrukcija-prozori

U ovom primjeru za dizajn Zahe Hadid, inovacije i modernost prelijevaju se jedno u drugo. BMW -ovo sjedište nalazi se u Leipzigu i jedno je od arhitektovih impresivnih djela na njemačkom tlu. Više informacija o sjedištu BMW -a možete pronaći u našem članku ovdje.

Pozadine Zahe Hadid

design-zaha-hadid-wallpaper-marburg-purple-silver-inspirations

Ne samo da je dizajn Zahe Hadid impresivan. Arhitekt nije samo implementirao sjajne projekte za dizajn interijera. To također uključuje dizajn tapeta koji je razvijen za tvornicu tapeta Marburger. Više o dizajnu tapeta ovdje.

Mramorni stolić za kavu

design-zaha-hadid-design-zaha-hadid-mramor-stol za kavu-citco-crno-bijela-živa

Ovaj mramorni stol model je posebno dizajniran za tvrtku za namještaj Citco. Osim luksuznog materijala, upečatljivi su i organski oblici komada namještaja. Dizajn Zahe Hadid inspiriran je živom. Ovdje opet detaljnije predstavljamo zanimljiv dizajn stolića.

Dizajn staklenog stola

zaha-hadid-design-liquid-glazing-dining-table-two-part-glass-idea

Savršen raspored dnevnog boravka ili blagovaonice sa dizajnom Zahe Hadid opremljen je staklenim stolom. Zove se Liquid Glazing i daje izgled smrznute vode. Dugi dizajn može se prikladno podijeliti na dva dijela, tako da uvijek možete birati između dugačkog ili dva mala stola. Više slika staklenog stola možete pronaći ovdje.

Centar izvedbenih umjetnosti u Dubaiju

dizajn-zaha-hadid-centar-izvedbena umjetnost-dubai-apstrakt

Ova zgrada također impresionira jedinstvenom arhitekturom. Nalazi se u Dubaiju i predstavlja središte izvedbenih umjetnosti. S dizajnom Zahe Hadid, arhitektica je opet ostavila otiske prstiju.

Zračna luka Zurich

dizajn-zaha-hadid-zuerich-aerodrom-inovativna-arhitektura-putovanje

Zračna luka u Zürichu također je vrlo moderna. Prijateljski ugođaj postignut je ostakljenim stropom i površinama u bijeloj boji kao značajkom ovog dizajna Zahe Hadid. To čini putovanje još zabavnijim. Želite li više informacija o zračnoj luci? Onda pogledajte ovdje.

Arhitektura u Hrvatskoj

design-zaha-hadid-zagreb-airport-bright-strop-ostakljenje-eskalator

Uspješni arhitekt projektirao je još jedan terminal za zračnu luku u Zagrebu u Hrvatskoj. Ideja o svijetlom dizajnu interijera ponavlja se i ovdje i postiže na isti način – s ostakljenim stropom i puno bijele boje. Dizajn Zahe Hadid o kojem možete sanjati!

Skakaonica Bergisel

zaha-hadid-design-bergisel-schanze-concrete-oesterreich-sport visokih performansi

Poput Nordkettenbahna, skakaonica Bergisel nalazi se u Innsbrucku. Veliko brdo karakterizira Zaha Hadid dizajn ravnih linija i nudi savršenu priliku za trening i natjecanja u skijaškim skokovima kao sportu visokih performansi. U ovoj skakaonici nalazi se i panoramski kafić. Ljubitelji sporta i arhitekture mogu više pročitati o skoku ovdje.