arhitektura

Pločice u obliku dijamanta štite ovu vikendicu od sjevernog vjetra

vikend kuća norveška asimetrični kosi krov od škriljevca

Mnogi norveški fjordovi i njihovi pučinski otoci savršeni su za lijepu vikendicu u prirodi. Kuća koju danas predstavljamo nalazi se na bujnom otoku sjeveroistočno od Stavangera. Budući da otok nema vezu s kopnom, sav materijal za izgradnju prevozi se brodom. Projekt vikendice osmislili su norveški arhitekti Ressel i Pir II. Stručnjaci su se odlučili za fasadu od škriljevca koja štiti zgradu i vrt od jakog sjevernog vjetra. Više o arhitekturi i unutarnjem uređenju kuće možete saznati u nastavku.

fasada od škriljevca male arhitekture vikendice

Poseban, blago nagnut oblik zgrade izgleda kao četvrtina kruga i namijenjen je zaštiti južnog vanjskog područja od sjevernog vjetra. Norveški škriljevac koristi se kao obloga koja je oblikovana u obliku dijamantnih ploča. Time se stvara svojevrsni omotač zgrade koji ne služi samo kao vjetrobran, već stvara i zanimljiv vizualni efekt. Pločice se sastoje od tamno sivog, gotovo crnog kamena, koji je opisan kao posebno elastičan i otporan na vremenske uvjete.

prozor omotač zgrade u obliku dijamanta

Iako je većina pročelja obložena škriljevcem, postoje i udubljena pročelja za koja se koriste acetilirane drvene letvice. Opisuju se kao vrlo stabilni, a njihova tamna boja savršeno se usklađuje s škriljevcem.

unutarnje uređenje vikendica drvena obloga od jasena

U unutrašnjosti se drvo jasena uglavnom koristi kao materijal, osobito u obliku šperploče i obloga od punog drva za zidove, podove i stropove. U prizemlju je pod još uvijek izrađen od poliranog betona, a podno grijanje je integrirano u njega radi veće udobnosti. U ovoj prostoriji nalazi se i peć na drva od betona, koja radi i kao pećnica i kao kamin.

južna terasa prozor pogled šumski fjord

Unutra je kuća udobno i praktično namještena. U prizemlju se nalazi dnevni boravak i blagovaonica, kao i čajna kuhinja u hodniku, tri spavaće sobe, dvije kupaonice i zasebni wc. Budući da je klijent htio nekoliko spavaćih mjesta u vikendici, arhitekti su krovni prostor projektirali i kao spavaću sobu. Tamo, međutim, visina stropa nije dovoljna i matematički gledano stambeni prostor ne ulazi u stambeni prostor. Prozori i ostakljenja u kući pružaju prekrasan pogled na fjord i okolicu.

drvena obloga unutar hodnika vikendica

drveni zidovi strop vikendica dizajn interijera

tavan drvene obloge jasenov betonski zid

tavanski prozor kosi krov spavaća mjesta

potkrovlje spavaće sobe kreveti niše skladišni prostor

kupaonica mala vikendica otok

vjetrobran od škriljevca u obliku dijamanta

mali prozorski fasadni škriljevac

škriljevac dijamantni oblik tamno siva vjetrobran

tlocrt prizemlja raspored prostorija

arhitektonski uređena kuća norveški otok

* Projekt autora Ressel arhitektura i Pir II