arhitektura

Otvorena kuhinja-dnevni boravak kao žarište komunikacije: Nova zgrada u Italiji

otvorena kuhinja / dnevni boravak kauč siva pregradna žbuka

Nova zgrada u Italiji redefinira koncept dnevnog boravka – otvorenu kuhinju -dnevni boravak u projektu koristi dizajnerski studio So&Dakle do središta komunikacije. Predstavljamo vam kuću u kojoj se minimalistički principi namještaja uspješno provode čak i u ograničenom životnom prostoru. Jednostavan dizajn interijera štedi prostor, omogućuje besprijekoran prijelaz između dnevnog boravka i kuhinje s susjednom blagovaonicom te nudi određeni stupanj fleksibilnosti. Pratite nas na virtualnom putovanju kroz purističku gradsku vilu, gdje funkcionalnost susreće modernost.

Otvorena kuhinja-dnevni boravak-funkcionalnost i minimalistički stil u jednom

otvorena kuhinja-dnevni boravak blagovaonica kuhinjski otok napa

Dvokatna gradska vila nalazi se u gusto naseljenom stambenom području u Vicenzi u Italiji. Kuća je na uskom zemljištu, susjedna kuća je tik do nje. Minimalna udaljenost do drugih zgrada predstavljala je prvi veliki izazov za arhitekte – morali su se suočiti s kućom prema zapadu kako bi optimizirali uvjete osvjetljenja. Ipak, dizajnerski studio uspio je smjestiti otvorenu kuhinju-dnevni boravak s dnevnim boravkom, kupaonicom, wc-om, spavaćom sobom i gostinjskom sobom na 230 četvornih metara stambenog prostora. Mogla bi se sagraditi čak i garaža za automobil s izravnom vezom do kuće.

otvorena kuhinja / blagovaonica Skandinavski stil življenja

Kuća je postala novi dom žene s oštećenjem vida – mušterija je živjela u drugoj zgradi više od 50 godina i sada joj je trebao novi smještaj. Postavila je specifikaciju za otvoreni životni koncept, gdje se pojedinačne sobe besprijekorno stapaju jedna u drugu. Doslovno besprijekorno – jer je klijent namjerno izbjegao vrata. Ta joj je promjena uvelike olakšala život jer ne mora uvijek otvarati ili zatvarati vrata.

kuhinja otvorenog tipa kuhinja-otok ugradbeni aparati čajna kuhinja

Arhitekti su doista pokušali optimizirati životnu udobnost vlasnika kuće. U tu je svrhu kuća opremljena prema konceptu čistog življenja. Manje je više, kaže minimalističko načelo namještaja – inspiracija i osnova za projekt talentiranog dizajnera interijera. Otvorena kuhinja s dnevnim boravkom opremljena je ormarima bez ručke-posebno u skladu s trendom. Stražnji zid kuhinje popločan je, stvarajući površinu za njegu. Ugrađeni uređaji čiste put slobodnom kretanju po prostoriji. Otok za kuhanje usred sobe nudi joj priliku da pripremi ukusnu hranu za sebe i svoje goste. U kuhinjskom krajoliku doista ne nedostaje ništa – ali pribor i pribor za kuhanje pospremljeni su u ormarićima. Na taj način vlasnik kuće uvijek može pratiti stvari te prema potrebi brzo i brzo pronaći tanjure, zdjele i slično. Pronaći. Odmah do kuhinje nalazi se blagovaonica za šest osoba. Dizajnirano prema najnovijem trendu miješanja i usklađivanja, u purističkom skandinavskom stilu: stol od punog drva kombinira se sa stolicama s plastičnim sjedalima. Elegantan i jednostavan za njegu. Tako ništa ne stoji na putu ugodnim večerima kuhanja s prijateljima!

Otvorena kuhinja-dnevni boravak s drvenim i kamenim podovima

otvorena kuhinja-dnevni boravak podovi drvene kamene pločice

Odmah uz blagovaonicu, arhitekti su dizajnirali kutak za čitanje s trosjedom i malim pomoćnim stolićem. Stanovnik može završiti dan s knjigom ili se u međuvremenu opustiti na tapeciranoj sofi. Shema boja u dnevnoj sobi je jednostavna, ali vrlo elegantna, tipična za purizam. Iznad svega, zemljani tonovi i nijanse sive čine atraktivan ansambl.

Koliko god namještaj bio funkcionalan i elegantan, podovi zapravo igraju glavnu ulogu u konceptu otvorenog življenja. Pod od dasaka nadahnjuje sirovim, neobrađenim izgledom i šarmantnim zrnom. Neke od podnih obloga zamijenjene su pločicama od prirodnog kamena – one unose raznolikost u interijer. Ali oni su i praktičan dodatak, jer pojedini elementi tvore osebujnu kartu i pomažu ženama da se snađu po kući. Ako slijedite kamene pločice, možete izravno iz kuhinje-dnevnog boravka doći do blagovaonice, kauča, kupaonice, WC-a ili spavaće sobe. Time se smanjuje rizik od spoticanja.

otvorena kuhinja / dnevni boravak pristup spavaća soba postavljena mala gradska vila

I u spavaćoj sobi – također oskudno opremljenoj sa samo jednim krevetom i ormarom – podna obloga prolazi oko kreveta do prozora. Kao što je već spomenuto, klijent je potpuno odustao od vrata. Na taj način hodnik služi kao veza, a ne kao razdjelnik prostorija.

Mala kuća s otvorenim životnim konceptom – dizajn fasade

otvorena kuhinjska-otočna rasvjetna plinska peć

Kuća ima bogato ostakljeno pročelje tako da su prostorije dobro prozračene i svijetle u svako godišnje doba. Fasada je jednostavno obojena crno -bijelo. Kuhinja -dnevni boravak ima izravan pristup vanjskom prostoru – otvara se kroz velika i široka klizna vrata prema malom vrtu.

kućne ulazne pločice vrtna staza ulazna vrata

Betonski zid štiti kuću i njenog stanara od stranaca. Arhitekti su – na zahtjev vlasnika kuće – odlučili da neće imati vrtna vrata. Umjesto toga, ravna vrtna staza popločana pločicama od prirodnog kamena vodi izravno do ulaznih vrata. Površina ne klizi i široka je 1,5 metra – dovoljno da dvije osobe hodaju jedna do druge. S vanjskim motivom za optimalnu udobnost, ulazna vrata opremljena su dugačkom ručkom na vratima.

Opremite malu gradsku vilu na moderan, praktičan način

Kuća koja postiže i minimalističku estetiku i funkcionalnost – tako je So&Tako to opisuju arhitekti. Površine za njegu, jednostavan namještaj s jasnim linijama, brojne mogućnosti skladišnog prostora i inovativni podovi zaokružuju životni program. Fasada je također jednostavna, ali vrlo praktična – zatvorena za susjedne kuće, zgrada se otvara prema malom vrtu. Projekt je konačan dokaz da se može živjeti ugodno čak i s ograničenim životnim prostorom. Naravno, pod uvjetom da je namještaj prilagođen osobnim potrebama i sklonostima.

otvorena kuhinja-dnevni boravak tlocrt kuće

urbana vila novogradnja plan terena zemljište

Projekt autor Tako&Dakle, studio za dizajn