arhitektura

Opsežni zeleni krov u “Planar House” – moderna arhitektura sa zelenim krovom iz Brazila

opsežni dizajn zelenog krova planar house brazil green roof zidanje nature green space architecture zidana opeka

Opsežni zeleni krov “Planar House” u Porto Felizu, općini u brazilskoj državi São Paulo, radikalna je vježba horizontalnosti. Kuća je također aspekt koji se često istražuje u projektima Studija MK27. Diskretno umetnuta u najvišu točku okoliša i pogodovana postojećom topografijom, njezina je prisutnost najuočljivija u osnovnom području umjesto volumetrijski. Arhitektonski građevinski projekt stoga je opsežna linija u otvorenom krajoliku.

opsežan dizajn zelenog krova planar house brazil green roof zidana nature green space architecture večer pogled van

Savršenstvo izvanrednog smještaja uglavnom se postiže prostranim zelenim krovom koji imitira okolni travnjak. S pogledom na krovnu terasu kao peti zid zgrade, arhitekti su također pažljivo integrirali solarne ploče i krovne prozore u ovaj fascinantni zeleni krov. Ova vrsta umetanja na imanje zahtijevala je brigu i pažnju pri projektiranju krova. Ovo je također bila vježba u sastavu i odabiru opreme koju je tim postavio.

Opsežni zeleni krovovi kao dio krajolika

opsežan dizajn zelenog krova planar house brazil green roof zidanje nature green space architecture travnjak vrtlar

Kao što je gore spomenuto, prostrani zeleni krov oponaša veliki pašnjak oko njega i također doprinosi toplinskoj udobnosti u kući. “Sa strukturnog stajališta, zelena krovna terasa ogromna je betonska ploča koja je izravno oslonjena na stupove koji stoje na tri osi”, objašnjava glavni arhitekt studija MK27. No u stvarnosti ne morate biti stručnjak za arhitekturu da biste shvatili da je to puno više od toga.

opsežni dizajn zelenog krova planar house brazil green roof zidanje nature green space architecture betonska ploča club chair

Zid, koji je u ovom projektu obično simbol podjele i izolacije, djeluje prilično konkavno i djelomično konveksno. Ograđuje prednje dvorište i stvara prozirnost i zaštitu od ulice. Konstrukcija od opeke doprinosi ugodnoj atmosferi i stvara svjetlosne filtere s kinetičkim učinkom tijekom dana.

Kontrastni dizajn sobe

opsežni dizajn zelenog krova planar house brazil green roof zidanje nature green space architecture spavaća soba

Za vašu informaciju, unutrašnjost bungalova funkcionalno je podijeljena na dva dijela. Prva struktura uključuje uslužna područja i teretanu. Tu je i veliki otvoreni prostor za igre i filmove ili televiziju. U drugom krilu nalazi se pet roditeljskih apartmana, to su sobe s pripadajućim kupaonicama. Opsežni zeleni krov također impresionira jer ispunjava oko, unatoč diskretnom postavljanju, a da pritom ne djeluje nametljivo.

opsežan dizajn zelenog krova planar house brazil green roof zidana nature green space arhitektura exterior

Nadalje, stanovnici mogu potpuno otvoriti ili zatvoriti dnevne sobe koje se nalaze na oba kraja posjeda, ovisno o njihovim željama i potrebama. Logično, to je moguće zahvaljujući kliznim prozorima velikih dimenzija. Ovo trenutno pretvara kuću u bogato proporcionalnu terasu s otvorenim vratima. Tako je potpuno okružen ili čak zahvaćen prekrasnom prirodom.

Opsežni zeleni krovovi kao ključni element arhitekture

opsežan dizajn zelenog krova planar house brazil green roof zidana nature green space architecture

Isti zadivljujući učinak može se primijetiti ako gledate ravnu kuću odozgo – međutim, u ovom slučaju za to je zaslužan opsežni zeleni krov. Strukturno, betonska ploča je kruta platforma koju ne podupiru nosači, već izravno stupovi, koji su modularno raspoređeni u tri osi. Krstasti metalni stupovi odaju počast elegantnim proporcijama miesijske arhitekture.

opsežni dizajn zelenog krova planar house brazil green roof zidani nature green space architecture unutarnja klupska stolica

Interijeri ekskluzivnog stana opremljeni su niskim namještajem od punog drveta. Raspored ostavlja dovoljno prostora za slobodnu cirkulaciju između namještaja i ploča. Ova posebnost pojačava prirodni učinak koji se već može osjetiti posvuda u rezidenciji. Iz tog razloga ambijent omogućuje individualno čitanje svake pojedinačne sobe. Prozirna, raznobojna klupska stolica koja visi sa stropa odmah privlači pozornost. To je također u suprotnosti s vodoravnom linijom kuće.

Impresivan vanjski dizajn zahvaljujući opsežnim zelenim krovovima i zidovima

opsežan dizajn zelenog krova planar house brazil green roof zidana nature green space architecture arhitektura iz ptičje perspektive okolina

Oko krute formalne raspodjele nalazi se okomita stijenka od pune opeke raspoređena u čvrsta tijela i šupljine. Paradoksalno, zidanje definira različite veze između unutarnjeg i vanjskog prostora.

opsežan dizajn zelenog krova planar house brazil green roof zidana nature green space architecture tlocrt

Osim toga, ažurni zid doprinosi ovom prozračnom i opuštenom rezultatu. Na gornjoj slici možete se diviti izuzetnoj strukturi, kao i nejasnom valovitom obliku. Ovo posljednje također smanjuje ukupni kontekst i lijepo se razlikuje od pravokutnog oblika zelene krovne terase.

opsežan dizajn zelenog krova planar house brazil green roof zidana nature green space architecture pogled iz ptičje perspektive

S tim u vezi, arhitekti dodaju da je zid obično simbol podjele i izolacije. Međutim, to u kontekstu ovog projekta poprima novo značenje. Zbog svoje teksture, cigla doprinosi toploj atmosferi i stvara svjetlosne filtere s kinetičkim efektima tijekom dana. Uostalom, zahvaljujući prilagođenoj rasvjeti, ovaj strukturni element pokazuje svoj potencijal i noću.

Web stranica arhitekata od Studio MK27