arhitektura

Održive zgrade za ponovnu uporabu – nove strategije za veću energetsku učinkovitost

Za održive zgrade koristite vanjsko pročelje od perforiranih konstrukcija i betona

Nakon zatvaranja ili odustajanja od održivih zgrada, prilagodljiva ponovna upotreba može biti savršen način da se staroj zgradi udahne novi život. Na taj način možemo očuvati resurse i povijesnu vrijednost. Bez obzira radi li se o ekološkim razlozima, dostupnosti zemljišta ili nastojanju da se očuva povijesna znamenitost, bezbroj arhitektonskih tvrtki diljem svijeta okreće se adaptivnoj ponovnoj uporabi kako bi riješile neke od modernih problema izgrađenog okoliša. Daju starim strukturama novi, oživljeni oblik.

Ideja za održivije zgrade

kameni zidovi stare kapele u prirodi s ogromnom livadom i šumom

Nagrade i standardi za održive zgrade uglavnom zahtijevaju profesionalne arhitektonske organizacije. Međutim, često prestaju samo na dan otvaranja i ne uzimaju u obzir dnevnu potrošnju energije zgrade. Ako se vjerojatno neće promijeniti trenutni format, kako možemo preispitati način na koji održivost danas znači u arhitekturi? Prvi korak mogao bi biti odustajanje od nagrada posvećene arhitekture i umjesto toga pogledati zgrade koje već imamo.

prednja galerija renwick iz navedene arhitekture

Na prvoj konferenciji u Rio de Janeiru o globalnom okolišu 1992. postale su jasne tri činjenice: zemlja se doista zagrijala; fosilna goriva više nisu bili održivi izvor energije; Izgrađeno okruženje moralo bi se prilagoditi ovoj novoj stvarnosti. Te je godine objavljen i esej pod naslovom “Arhitektura za uvjetno okruženje”. U ovome se predlaže da arhitekti udruže snage s prirodnjacima i konzervatorima kako bi se suočili s ovom situacijom.

velika industrijska hala sa drvenim modulom i stepenicama

Čuvari navedenih objekata tada su predložili da struka uključi adaptivnu ponovnu uporabu povijesnih zgrada u svoje strategije održivosti. To je zato što ponovna upotreba troši tako izgubljenu energiju u novim zgradama koje stvaraju manje otpada. Inženjeri koji su formulirali kriterije LEED (elektroenergetska difrakcija niske energije) u svojim prvim smjernicama zanemarili su sve postojeće održive zgrade. Adaptivna ponovna upotreba nije bila na radaru donedavno. Ova ogromna slijepa pjega zadržala se u AE profesijama, iako ne među zaštitnicima prirode u globalnoj zajednici.

Nove perspektive za stare održive zgrade

brooklynski most preko stare kazališne zgrade sa zidovima od opeke

1990., uz punu podršku svojih članova, Američki institut za arhitekte (AIA) osnovao je svoj Odbor za okoliš (COTE). Međutim, klimatske promjene ostale su sekundarna briga većine arhitekata više od desetljeća. No, članovi AIA -e slijedili su nedavnu najavu klimatologa. To navodi da će se Zemlja vjerojatno zagrijati toliko da će razina mora porasti i vrste će nestati.

interijeri sa slikama na zidovima i održivim dizajnom

Kao što je objavljeno u studenom u službenom časopisu te organizacije, članovi AIA -e sada imaju niz mjernih podataka koji se mogu koristiti za mjerenje “zelenih” performansi održivih zgrada. Cijene zgrada koje zadovoljavaju ove standarde u tom smislu izjednačene su s LEED kriterijima. Živahna naslovna priča jasno je pokazala da će prvih deset nagrada COTE -a imati istaknutu ulogu u sljedećim brojevima časopisa.

stubište sa sjedalima i rustikalnim dizajnom interijera, čelični stup

Imajući to na umu, isplati se pogledati ove dobitnike nagrada objektivnije od navijačica koje je AIA platila za širenje svojih poruka. Osim toga, postoje razlozi da vodeća zagovaračka skupina u ovoj industriji postaje sve agresivnija. Stoga poziva vladine dužnosnike da podrže politike infrastrukture, energije i održivosti koje će se izravno suočiti s ovom krizom.

Prilike za energetsku učinkovitost

Vanjski prikaz tlocrta i građevinskih radnika koji grade i ponovno koriste materijale

Dobra vijest je da su neki od dobitnika nagrada dizajnirani za prilagodljivu ponovnu uporabu postojećih zgrada, a ne novogradnji. Škola, pivovara i muzej, na primjer, među starim su građevinskim strukturama koje su dobile novi “život” ponovnom uporabom ili moderniziranim sustavima. Dodijeljena je čak i nagrada za energetski učinkovitu nadogradnju povijesne galerije Renwick u Washingtonu. Ovo su viktorijanske i održive zgrade s prekrasnim materijalima, ali ozbiljnim izazovima s bilo kojom nadogradnjom HVAC -a (grijanje, ventilacija, klimatizacija). Kanalizacijski vodovi i visokotehnološko grijanje, ventilacija i klimatizacija nisu ništa novo, ali za povijesnu strukturu to može učiniti razliku.

arhitektura s betonskim zidovima za galeriju s velikim slikama

Prema tablicama koje su ocjenjivale deset projekata, sustavi za adaptivnu ponovnu uporabu mogli bi pomoći u uštedi energije i promicanju održivosti. Zagonetni slučaj bio je, međutim, atelje Kieran Timberlake u bivšoj pivovari Ortlieb u Philadelphiji. To je vrlo popularan primjer korištenja senzorske tehnologije za maksimalnu uštedu energije kroz pasivnu ventilaciju. Fotografija je objavila poruku da inteligentno izgrađene i obnovljene održive zgrade mogu učiniti stvari koje stare, neobnovljene verzije nisu mogle ponuditi.

veliko radno područje s cip bazenom i nekoliko stolova u jednoj dvorani

Sedamdesetih godina, tone klima uređaja bile su jedino sredstvo za ugodno korištenje korisnika. Stoga ništa nije bolji izazov zamijeniti zastarjele postavke vezane uz toplinsku udobnost. To potrošačima omogućuje korištenje zraka hlađenog freonom umjesto prirodnog svježeg povjetarca. Također, mnoge povijesne zgrade to rade prilično učinkovito bez mehaničkih ventilatora oslanjajući se na konvekciju i koristeći krovne žaluzine ili monitore.

Klimatski uvjeti

stara kazališna zgrada obnovljena drvenim elementima i modernom ponovnom upotrebom krova

Međutim, nema smisla podvrgavati neuko osoblje eksperimentu koji izgleda glupo sa stajališta fizike desetog razreda. Povećanje topline ispod bilo kojeg staklenog krova učinit će biljke sretnima, ali ljudi također povećavaju temperature stalnom potrošnjom energije. Dodavanje mnogih senzora u svemir nije obećavalo ništa što bi istraživačima reklo da termometar ne može.

kutak za čitanje na stepenicama postavljen za posjetitelje i velika čitaonica sa zavjesama

Zapravo, ljeto pod suncem bilo je neugodno za osoblje, iako se nadalo da će otvaranje i zatvaranje krovnih otvora regulirati temperaturu i vlagu. Nisu pomogle ni kratke hlače i majice. Nakon tri godine i stotina anketiranja zaposlenika, ravnatelji škola priznali su da im je ventilacijski sustav otkazao te su na katu postavili klima uređaj. Dvostruki sustav omogućuje prirodnu ventilaciju u umjerenim vremenskim uvjetima, ali ne u vrućim ljetnim danima. Očigledno, graditelji su na stare održive zgrade gledali na isti način na koji su gledali na svoje nove dizajne. Žele dokazati da će nove tehnologije uvijek nadmašiti provjerena rješenja prethodnih dizajnera.

javne održive zgrade za ponovnu uporabu novih strategija za knjižnicu energetske učinkovitosti

Zapravo, mnogi projekti u prvih deset najboljih postigli su skromne performanse čak i pod navedenim osnovnim kriterijima. Stambene zgrade, poput australskih pasivnih kuća, prazne su u mnogim gradovima i zahtijevaju inovativna adaptivna rješenja ponovne uporabe. Jesu li nekoliko održivih zgrada bolje od desetaka ponovno korištenih povijesnih građevina s poboljšanim toplinskim svojstvima prozora, zidova i krovova? Poboljšanja niske tehnologije poput organskih vrtova i vodokotlića za kišnicu dala su novu temu obrazovnim programima.

Inovativna rješenja za održive zgrade

obnovljena hala i čelična konstrukcija s modernim minimalističkim elementima i biljkama

Britanci su 2008. predložili da se samo 15% globalne gradnje treba koristiti za nove projekte prije 2050. godine, dok bi se ostatak trebao koristiti za ponovnu uporabu i energetski učinkovitu obnovu postojećih zgrada. Lobiranje AIA -e, međutim, nejasno je o prednostima ove vrste održivosti i zanemaruje pozitivne učinke takvih ulaganja u Europi i Aziji.

stara crkva kapelica obnovljena s novim crvenim prozorima kao mjesto za odmor turista u SAD -u

Stoga je vrijeme da arhitekti razviju jasan plan o infrastrukturi i ponovnoj upotrebi. Baš kao što bi se održavači trebali posvetiti ponovnoj uporabi, a ne samo restauratorskim radovima, arhitekti bi trebali usmjeriti svoju pozornost na nadogradnje i obnove, a ne hvaliti visokotehnološke zelene strojeve. U tu smo svrhu u nastavku sastavili popis takvih kreativnih, prilagodljivih projekata. Svaki od njih koristi drevnu strukturu za stvaranje revitaliziranog oblika na svoj način.

Vodotoranj Jaegersborg u Kopenhagenu

vodeni toranj jeagersborg u kopenhagenu danska novouređene kuće studenti

Godine 2004. Dorte Mandrup Arkitekter ApS pobijedila je na natječaju za pretvaranje vodotornja Jaegersborg u zgradu mješovite namjene. U zgradi se sada nalaze studenti koji žive na gornjim katovima. Svaka jedinica ima izbočenu kristalnu strukturu koja pruža dodatno dnevno svjetlo i pogled na grad.

Kombi kombi u Londonu

Kombi kombi nalazi se u starom zidanom luku željezničke stanice Waterloo u Londonu

Kuća kombija u Londonu nalazi se u 150 godina starim ciglenim lukovima željezničkih pruga koji napuštaju stanicu Waterloo. To je kreativno mjesto za ljubitelje kombija i skateboarda. Ovdje se također nalaze umjetnička galerija, kreativne sobe, soba za projekcije i kino uživo. Tu je i glazbeno mjesto, kafić, nekoliko barova i betonski unutarnji skate park na tri razine.

Obnova starih stambenih zgrada u Veneciji

obnova starih zgrada u Veneciji obnova vanjskog pročelja tvornice i stambenog prostora

Ovaj projekt temelji se na postojećem urbanom tkivu venecijanskog otoka Murano i revitalizira nekadašnje industrijsko mjesto s dva nova stambena kompleksa u napuštenoj tvornici. Novi stambeni kompleksi s jedinicama bit će izgrađeni u tvornici, čiji će se dijelovi zadržati. Projekt stambenih jedinica odnosi se na postojeće urbano tkivo regije.

Ponovno koristite stare ratne bunkere

stari ratni bunker obnovljen kao ljetovalište kombinirajući rustikalne betonske zidove s drvenim namještajem

Kao dio reklamne kampanje za ured “Famous”, arhitekti su pretrpili dotrajali bunker u Nizozemskoj u kuću za odmor za dvije obitelji. Ovo je inspirirano Le Corbusierovim “Le Cabanonom”. Zbog uspjeha obnove, odlučeno je da bunker ostane stalno otvoren za smještaj. Polu zatrpani bunker nalazi se na zemljištu Fort Vuren u Nizozemskoj, na zelenoj površini. Zgrada je bila zaštićena i moralo se rješavati s poštovanjem. Nizozemska komisija za spomenike uzela je projekt k srcu i podržala ga.

Profesionalna škola kuhanja u starinskoj klaonici

obnova-u-arhitekturi-za-staru klaonicu-pretvorena-u-profesionalna-škola kuhanja

Projekt uključuje pretvaranje stare klaonice, izgrađene u 19. stoljeću, u profesionalnu školu kuhanja. U ovom primjeru arhitekti su od stare zgrade stvorili nove održive zgrade. U njima stara zgrada koristi različite druge materijale pod novim keramičkim krovom, koji podsjećaju na podrijetlo zgrade. Medina je povijesni grad u brdima Cadiz u Španjolskoj. Tamošnje kuće poznate su po bijelim zidovima i keramičkim krovovima.

Primjer zelenih održivih zgrada iz SAD -a

Pretvaranje starih trgovina galanterijom u Chicagu u održive zgrade u industrijskom stilu

Na temelju odnosa dizajna i održivosti, arhitekti su u ovom slučaju koristili 115-godišnju bivšu trgovinu galanterijom. Tim je stvorio preko 10.000 četvornih metara komercijalnog prostora mješovite namjene koristeći održive tehnologije kao što su zeleni krov i sustav prikupljanja kišnice. Solarni paneli i geotermalni izvori također su dio projekta.