arhitektura

Održiva zgrada: Kuća od pluta nudi ekološku alternativu drvu

održiva gradnja sedlo krov livada klizna staklena vrata

Svojim novim projektom održive gradnje, “Cork House”, arhitekt Matthew Barnett Howland predstavlja ekološki prihvatljivu alternativu betonu, čeliku i drvu. Biološki obnovljivi materijal može se koristiti na različite načine u složenim modernim stanovima. Arhitekt je dobio nominaciju za Stirlingovu nagradu za svoju montažnu kuću od pluta.

Održiva zgrada: Montažna kuća izgrađena je u potpunosti od prirodnih materijala

održiva gradnja plute građevni blokovi sedlo krov projekt arhitektura nagrada

Arhitekt Matthew Barnett Holland, u bliskoj suradnji sa svojim kolegama Didom Milne i Oliverom Wiltonom, za svoj je projekt bio inspiriran kamenim strukturama hramova Maja u Gvatemali. Njegova montažna kuća sastoji se od više od 1000 međusobno povezanih blokova pluta. Za razliku od tradicionalne metode gradnje, gdje su veze između opeke zatvorene mortom, pluteni blokovi međusobno su povezani inovativnim sustavom klikanja. Za komplicirani krov, lagana konstrukcija izrađena od metala i drva najprije je montažna, a zatim izolirana plutom. Materijali poput žbuke, betona ili cementa uopće nisu korišteni.

Održiva gradnja: prednosti pluta

održiva gradnja montažne kuće projekt za višekratnu uporabu pluta

Pluta je prirodni materijal koji se vadi iz kore drveta plute. Drvo plutnog hrasta ljušti se svakih 9 godina. Nakon takozvane berbe pluta, sirovina se transportira u tvornice, gdje se dalje prerađuje u blokove kaveza, parket, izolacijski materijal ili čepove za vino.

klizna staklena vrata za održivu gradnju smanjujući ideje o gubitku topline

Materijal nudi mnoge prednosti: Teži znatno manje od betona, metala i većine vrsta drva i može se rezati prema veličini na licu mjesta. Kora pluta veže oko tri puta više ugljika od drveta. Pluteni blokovi stoga mogu značajno poboljšati ugljični otisak zgrade.

S skrivenim motivom održive gradnje, kuća od pluta bila je planirana na način da se po potrebi može brzo demontirati. Blokovi od pluta tada se mogu reciklirati i ponovno upotrijebiti.

Održiva zgrada: “Kuća od pluta” nadahnjuje otvorenim životnim konceptom

održiva gradnja Švedska peć na drva zimska kuhinjska jedinica

Kuća od pluta purističko je remek -djelo. Iza jednostavnog pročelja krije se interijer u modernom stilu ladanjske kuće. Sobe su male tako da se mogu brže provjetravati, hladiti i zagrijavati. Ipak, udobnosti u kući od pluta ne nedostaje. Čajna kuhinja s ugrađenim aparatima i uski kuhinjski otok s blagovaonicom za četiri osobe pružaju mogućnost da večer završite uz kuhanje s prijateljima. Kuhinja se besprijekorno stapa u dnevni boravak, gdje duboki kutni kauč obećava najvišu razinu udobnosti sjedenja i ležanja. Mala zidna polica od hrasta pruža prostor za knjige, kućne potrepštine, pa čak i stolnu svjetiljku.

Shema boja je neutralna. Ni tkanine ni materijali nisu obrađeni lakom ili bojom. Prirodna nijansa drva, pluta i vune čine šarm seoske kuće interijerom.

održiva zgrada dnevni boravak pluto unutarnji zidovi krovna peć na drva kutna sofa

Pluta ima izvrsna izolacijska svojstva i klasificirana je kao normalna do usporivača plamena. Zato pluteni zidovi nude najbolje uvjete za energetski učinkovito grijanje. Štednjak na drva može lako zagrijati prostoriju čak i u hladnim zimskim mjesecima.

Male, energetski učinkovite montažne kuće od pluta: Je li to budućnost stambene izgradnje?

održiva zgrada kutna garnitura dnevni boravak

Kad pogledate kuću od pluta, postavlja se pitanje mogu li male, energetski učinkovite montažne kuće napravljene od materijala za višekratnu uporabu biti budućnost stanovanja. Kuća koja štedi prostor bila bi dobra opcija kako za obitelji koje žele izgraditi jeftinu kuću za odmor, tako i za samce koji žele gradsku vilu. Također je praktična alternativa višegeneracijskim kućama i može poslužiti kao gostinjska kuća u zemlji.

održiva zgrada kuhinja mesing metalna ploča za kuhanje

održiva zgrada pluta zidna slika drveni namještaj

održiva zgrada kuća plute građevni blokovi ekološki prihvatljiva nulta emisija CO2

održiv oblik krova zgrade smanjuje krovne prozore s gubitkom topline

održiva zgrada rezana cigla pluta materijal

održiva izgradnja zgrada drveni mjed krovni prozor

održiva gradnja pluta stabla materijal osvojiti savjete

održiva gradnja opeka klik sustav sastavljanje graditi mala težina

ideje održivog krova od pluta za volumen zgrade

održivi plan izgradnje zgrade tlocrt bočni pogled sprijeda

održivi građevinski nacrt pluta detalji konstrukcija drvo metal

održivi plan izgradnje zgrade tlocrt bočnog pogleda

pogled gore na projekt održive gradnje

Projekt autora Matthew Barnett Howland