arhitektura

Kuća na mostu – ekološki prihvatljiva arhitektura

Autor Max Pritchard Architects

ekološki dizajn kuće - kuća na mostu

Ovo neobično Kuća s mostom, projektirao Pritchard Architects postavljen je među divljom prirodnom vegetacijom u blizini Adelaide, Australija. To je kompaktna moderna zgrada koja služi kao dom i ured za par. Dizajn je inovativan i kombinira funkcionalnost, vezu s prirodom i energetsku učinkovitost.

Da Kuća sjedi na zanimljivom terenu koji izgleda vrlo neprikladno za izgradnju kuće. Međutim, arhitekti uspijevaju postići maksimum jedinstvenim dizajnom. Cijela zgrada nalazi se na čeličnoj konstrukciji mosta koja se sastoji od dva montažna nosača. Ova metoda gradnje osigurala je stabilnost kuće na tlu.

Neobičan Dizajn kuće – kuća mosta

moderna inovativna konstrukcija

Jednoslojna  Kuća sama je izgrađena s proširenim pravokutnim oblikom. Zgrada ima korisnu površinu od samo 110 četvornih metara, no sasvim je dovoljna za dvije osobe. Interijer se sastoji od ureda, praonice, velikog dnevnog boravka i dnevnog boravka s kupaonicom. Pogled sa svih strana kuće čista je divlja priroda. Staklena fasada otvara kuću prema okolini koja oduzima dah. I nije čudo – uostalom, područje je potpuno privatno i ne očekuju se susjedi.

Zanimljiva i inovativna moderna arhitektura

zanimljiva fasada

Da Kuća s mostom izgrađena je ekološki prihvatljiva. Na krovu je instaliran solarni sustav, drugi sustav na krovu prikuplja kišnicu i čisti je. Prljava voda se ispumpava kako bi se izbjeglo zagađenje. Ova kuća također koristi reciklirane materijale poput čelika i aluminija. Jedinstven dizajn ove Kuća predstavlja vezu između sustava za uštedu energije i ekološki prihvatljivih materijala i moderne arhitekture, a rezultat je zgrada koja oduzima dah

Napisala K.H. Christova

Fotografija: Sam Noonan

ekološki nekretnina - otvorena terasa

moderna inovativna gradnja