arhitektura

Casa Zafra – kuća geometrijskog kaosa

Casa Zafra fasada od žičane mreže

Casa Zafra simbolizira kontroverznu stranu najnovije arhitekture, gdje su fleksibilnost, ograničenja i povučenost na pijedestalu za buduće stanovnike koji te ideje dijele sa svojim tvorcima. Zgrada predstavlja kuću geometrijskog kaosa koja je i atraktivna i udobna. Trebali bismo krenuti u obilazak?

Casa Zafra – remek -djelo napuštene arhitekture

moderno-minimalistički dizajn kuće

Casa Zafra dizajnirao je i izgradio španjolski dizajner Eduardo Arroyo iz tvrtke No.mad Arquitectors. Fotografije je, međutim, snimio fotograf koji je bio zadivljen ovakvim stajalištem. Ono što je doista privuklo Rolanda Halbea bila je profinjena ljepota ove rustikalne i nepravilne arhitekture. Opisan je kao remek -djelo, ali je napušten u pustinjskom području. Casa Zafra nalazi se na golf terenu u Aranjuezu u Španjolskoj i trebamo spomenuti da je ovo okruženje definitivno sumnjive kvalitete. Međutim, praznina okolice čini ovu veličanstvenu zgradu toliko nevjerojatnom da može široko reagirati na tajanstven način.

Casa Zafra – kratak opis

moderno-minimalistička-kuća-element-žičana mreža

Casa Zafra je dvokatnica, projektirana i izgrađena u sirovom, ali originalnom arhitektonskom planu. Kriva geometrija i njezino pročelje od žičane mreže najvažniji su element njegove izvanredne koncepcije. Ova žičana mreža ugrađena je kao prepreka za leteće loptice za golf. S druge strane, stanari imaju mogućnost promijeniti svoj pogled na okolno okruženje. To je moguće zahvaljujući mobilnim zaslonima.

Vanjski dizajn Casa Zafra privlačan je i praktičan. Ako bolje pogledate slike, vidjet ćete brojne rupe na vanjskoj terasi. To nisu greške ili nesporazumi. Naprotiv, njihova je ideja uhvatiti sunčevu svjetlost, reflektirati je i vratiti u zgradu kuće. Nakon kaosa uslijed zarobljene sunčeve svjetlosti na određenoj ruti, razumijemo ljepotu kaosa koji bi se ponekad mogao savršeno organizirati.

Casa-Zafra-moderna-arhitektura

Uvidjet ćete da su najvažniji elementi – poput čelika i drva – izrađeni u obliku lopata. Prikupljaju se i čudno obnavljaju, ali na kraju je rezultat koji vidimo više nego impresivan. Reflektirano sunčevo svjetlo, umjetna rasvjeta i rustikalno okruženje obogaćuju šarm iza fasade Casa Zafra.

Casa Zafra – zavirite unutra

moderna-kuća-španjolski-minimalizam

Dvije su osobitosti koje ćete primijetiti u zgradi Casa Zafra. Prvo, naravno, izvorni izbor unutarnjeg namještaja. Iako odvojen od unutrašnjosti kuće i od napuštenog okolnog krajolika sa zidovima od žičane mreže, namještaj stvara iluziju da je dio rustikalnog dvorišta. Jednostavne, ali elegantne, također se uklapaju u geometrijski kaos kao glavni koncept iza arhitektonskog plana.

 Staklena kupaonica i kaktusi

moderno-minimalistička-kuća-staklo-kupaonica-kaktusi

Najvažniji objekt u ideji dizajna interijera Casa Zafra je količina egzotičnih kaktusa. Postavljeni su kao dio unutarnjeg botaničkog vrta i ostavljaju dojam da su samo jedino živo biće na tom području.

Abigail

moderna-arhitektura-casa-zafra