arhitektura

10 uobičajenih pogrešaka pri planiranju kuće koje treba izbjegavati

planiranje izgradnje kuće uobičajene pogreške izbjegavanje fasade

Gradite dom iz snova i sve ste dobro isplanirali ili barem tako mislite. Jeste li već dobro razmislili o svakom detalju? Mali proračuni i loše planiranje mogu dovesti do katastrofalnih pogrešaka. Prilikom planiranja kuće projekt morate gledati iz više kutova. Morate pogledati svoj stil života sada i u budućnosti. Morate razmisliti o planiranju obitelji – hoće li se vaša obitelj povećati? Ili će vaša djeca uskoro napustiti gnijezdo? Imate li redovito goste preko noći? Loše odluke o dizajnu mogu učiniti vaš dom ne samo neugodnim, već i potpuno nezdravim. Zajedno, pogledajmo 10 uobičajenih grešaka koje možete izbjeći.

1. Tehnologija grijanja, ventilacije i klimatizacije u planiranju izgradnje kuće

planiranje izgradnje kuće hvac sustavi klimatizacija ventilacija grijanje

Loše planiranje ovdje može dovesti do problema s vlagom i plijesni. Također morate uzeti u obzir veličinu biljaka. Ako su premale, ne mogu učinkovito rashladiti i zagrijati kuću. Požalit ćete zbog ovoga u hladnim zimskim i vrućim ljetnim mjesecima. Nasuprot tome, oni koji su previsoki troše previše energije.

2. Pogreška u Planiranje izgradnje kuće – Loše planiranje otvorenog prostora

plan izgradnje kuće plan izgradnje niša ormar

Planiranje i projektiranje prostora od vitalnog su značaja. Potrebno je dovoljno prostora za skladištenje, ali obratite pažnju na to gdje ga planirate. Treba li vam doista veliki ormar ili se može ugraditi u nišu u spavaćoj sobi? Obratite pažnju na to gdje će ormarići biti postavljeni. Želite li ormar za zimske kapute u predsoblju ili ih možete držati u ormaru u spavaćoj sobi?

3. Loše sveukupno planiranje

projektiranje izgradnje kuće arhitektura vrhunska

Prilikom projektiranja novog doma trebali biste uzeti u obzir svoj način života i navike. Koliko planirate živjeti u ovoj kući? Trebate li planirati kućnu sigurnost za malu djecu? Ili trebate razmišljati o svojim potrebama kasnije u životu kad navršite dob za umirovljenje? Razmislite unaprijed, dugoročno, o onome što će vam trebati u budućnosti.

4. Loše osvijetljene prostorije

izgradnja kuće prozori od poda do stropa od prirodnog dnevnog svjetla

Svjetiljke i utičnice trebale bi biti dostupne posvuda. Kao i prozori – što veći u svakoj prostoriji. Prirodno svjetlo, ako je moguće, treba biti glavni izvor svjetlosti. Razmislite o izgradnji krovnih prozora.

5. Neiskorišteni prostori

planiranje izgradnje kuće malo korištene sobe izbjegavajte teretanu

Dizajn zatvorene igraonice ili teretane zvuči primamljivo, no hoćete li zaista koristiti taj prostor? Čemu služi prostorija za fitness u kojoj se traka za trčanje koristi kao stalak za odjeću? Umjesto toga, planirajte kućni ured koji služi i kao soba za goste.

6. Planiranje praonice rublja

planiranje izgradnje kuće praonica rublja ugradbeni aparati tapete cvjetni motivi

Vešeraj s perilicom i sušilicom trebao bi biti relativno blizu spavaće sobe. Više volimo praonicu rublja na katu, ali mnogi to planiraju učiniti u podrumu. To je individualna odluka.

7. Planiranje spavaće sobe

planiranje izgradnje kuće spavaća soba krevet boje boje

Spavaća soba mora biti što dalje od buke i prometa. Spavaća soba ne smije biti blizu ili iznad garaže ako želite mirno spavati. Ako je vaš dom jedna priča, idealno je da spavaću sobu planirate na kraju kuće, dalje od garaže. U idealnom slučaju, spavaća soba ne bi trebala dijeliti zid sa središnjim dnevnim prostorom.

8. Kuhinja u kući

planiranje izgradnje kuće kuhinja bijela ladanjska kuća vintage okovi

Što ako imate pune ruke posla s namirnicama i drugim stvarima za kupnju, ali morate hodati po kući kako biste ih držali u kuhinji? Ovo mjesto kuhinje nikako nije razumno. Bilo bi bolje da se nalazi u blizini garaže ili stražnjeg ulaza, kao i blagovaonice i dnevnog boravka.

9. Garaža

planiranje izgradnje kuće garaža zatvoriti kuhinja vešeraj

Poželjno je imati garažu u prizemlju i blizu hodnika i kuhinje. Ako garaža često izgleda kao glavni željeznički kolodvor – s ljudima koji stalno dolaze i odlaze, s prljavom sportskom odjećom, teškim naprtnjačama, torbama za kupnju, tada bi se prašina i prljavština mogli ograničiti na kuhinju i hodnik.

10. Ne dopustite da itko utječe na vaše odluke!

planiranje izgradnje kuće police za knjige rasporedite po boji

Znate što je najbolje za vas, vašu obitelj. Profesionalci mogu davati prijedloge, ali vam ne mogu reći što i što učiniti.